Torokfájás vagy fertőző torokgyulladás?

A hűvös őszi időben gyakrabban panaszkodunk torokfájásra. Megfáztam, mondjuk, de vajon minden torokfájás megfázás-e, vagy épp fordítva, minden torokfájást azonnal antibiotikummal kell-e kezelni?

| InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Torokfájást okozhat a száraz, hideg levegő, a szezonális allergia vagy lehet a nátha előfutára is. A legfontosabb, hogy pontosan kiderüljön, mi okozza a panaszokat, mert a kezelés ettől függ. A Streptococcus baktérium okozta fertőzést ugyanis más gyógyszerek gyógyítják, mint a náthavírus eredetűt.

Apró pöttyök

Ha belenézünk a beteg torkába, sok mindent megtudhatunk a fájdalom okáról. A Streptococcus-fertőzés következményeképpen gyakran jelennek meg apró, gennyes tüszők a garatban és a mandulákon, sőt, a mandulák meg is duzzadhatnak.

A nátha tünetei

A köhögés és az orrcsöpögés szintén irritálhatja a torkot, de ezek a tünetek nem a fertőző torokgyulladásra jellemzők. Ha orrdugulás, orrfolyás és a nátha más tünetei is kísérik a torokfájást, általában náthavírussal állunk szemben.

Magas láz

A nátha néha lázzal jár, de ez rendszerint nem magas. Ha a torokfájás mellé 38 foknál magasabb láz társul, valószínű, hogy bakteriális eredetű torokgyulladásról van szó. Ez a betegség azonban nem mindig jár lázzal.

Duzzadt nyirokcsomók

A Streptococcus okozta torokgyulladás esetén megduzzadhatnak és fájdalmasak lehetnek a nyaki nyirokcsomók is.

Mennyire fájdalmas?

A náthás (azaz vírusos eredetű) torokgyulladás igen fájdalmas lehet, de pár nap múlva elmúlik. A Streptococcus-fertőzés lassabban múlik el, és sokszor nyelni sem tud a beteg. Néha émelygés, étvágytalanság vagy fejfájás, hasfájás is kíséri a betegséget.

Kiütések

A Streptococcus-fertőzés egyik ritkább tünete a nyakon és mellkason megjelenő kiütés, mely később az egész testre is kiterjedhet. Ha durva tapintású, skarlátról (vörheny) van szó. Bár ijesztő lehet a testszerte megjelenő kiütés, néhány nap alatt halványulni kezd. Az antibiotikum kezelés véd a Streptococcus-fertőzés szövődményeitől.

A Streptococcus bakteriális fertőzés

Fontos megkülönböztetni a bakteriális eredetű Streptococcus-fertőzést a közönséges, nátha okozta torokfájástól, amelynek oka a vírusfertőzés. Az előbbit antibiotikumokkal kezelik, míg a vírusra ez nem hat, tehát közönséges nátha esetén nemcsak nem javallott, de veszélyes is, mert ellenállókká válnak a baktériumok, és ún. szuperbaktériumok jönnek létre, amelyeket már nem lehet a szokásos gyógyszerekkel kezelni.

Gyorsteszt

Létezik egy gyorsreszt a Streptococcus-fertőzés megállapítására, ennek eredménye 5-10 perc alatt megtudható. A tenyésztés néhány nap alatt adválaszt.

Antibiotikumok

Ha az orvos Streptococcus-fertőzést állapít meg, általában10 napos antibiotikum-kúrát javasol. A beteg ugyan néhány nap elteltével jobban érezheti magát, de nagyon fontos, hogy a kezelést az előírt ideig folytassa, különben életben maradhatnak a baktériumok. Ne feledjük továbbá, hogy a gyógyszer szedésének megkezdése után 24 órán át még fertőz a beteg, tehát fontos a gyakori kézmosás, és az is, hogy a betegség gyógyulása után váltsunk fogkefét.

Házi módszerek

A torokfájásra az egyik legjobb módszer sós vizes toroköblítés. Egy teáskanál sót oldunk föl egy pohár vízben, és öblögessünk gyakran.

Inhalálás

Jó szolgálatot tehet a párásító, de ha nincs, jó az is, ha forró víz fölé hajolva inhalálunk 5-10 percen át naponta többször.

Meleg borogatás

Meleg borogatással vagy fűthető párnával is enyhíthetjük a torokfájást, ez különösen akkor hatásos, ha a nyirokcsomók is duzzadtak.

Mit együnk torokfájás esetén?

Ha valaha van ürügy a fagylaltozásra, az éppen a torokfájás. Jól esik a hideg, és a krémes állagú fagylaltot könnyen le tudja nyelni a beteg, akinek nem utolsósorban a hangulatára is jótékonyan hat a finom édesség.

Vigyázzunk a kiszáradásra!

Mivel a láz és a fájdalmas nyelés kiszáradáshoz vezethet, fontos növelni a folyadékbevitelt. Megfelelő a víz és a tea, de kerüljük a citrusféléket, mert irritálhatják a gyulladt torkot.

Fájdalomcsillapítók
A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (acetaminofen, ibuprofen vagy naproxen) időlegesen enyhíthetik a fájdalmakat. (Ne adjunk azonban gyereknek vagy kamaszoknak aszpirint, mert ez növelheti az egyébként igen ritka Reye-szindróma kockázatát.)

Fájdalomcsillapításra próbálkozhatunk cukorkákkal, de enyhíti a kellemetlen érzést a jégkocka szopogatása is.

Orrdugulás

Ha a torokfájást még nátha is kíséri, a váladék irritálhatja a torkot. Ilyenkor használjunk orrcseppet, de ügyeljünk arra, hogy csak az orvos utasításai szerint, mert bizonyos betegségekben szenvedőknek és egyes gyógyszereket szedőknek nem ajánlott.

Makacs torokfájás

Ha a torokfájás több mint egy héten át fennáll vagy súlyosbodik, keressük fel ismét az orvost, lehet, hogy újabb vizsgálatra van szükség. Az állandó torokfájás reflux-betegség tünete is lehet, ritka esetekben nemi úton terjedő betegség is állhat a torokfájás hátterében.
| torokfájás, torokgyulladás, Streptococcus, antibiotikum
2012-10-28 22:32:53