Virágot a kórházba: miért tilos?

Tényleg igaz, hogy a virágok vizében akár halálos betegségeket okozó baktériumok is élhetnek? A virágok tényleg elszívják az oxigént a betegek elől? A csokrok valóban egészségi és biztonsági kockázatot jelentenek az orvosi berendezések körül?

virág, kórház | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

Sok kórházban tilos virágot vinni a betegeknek. De vajon jogos-e az aggodalom, és mit gondolnak a betegek erről a politikáról?

Egy vizsgálat még 1973-ban igazolta, hogy a virágok vizében nagy mennyiségben élnek baktériumok. A további kutatások azonban nem igazolták, hogy a virágok vize akár csak egyszer is megbetegedést okozott volna.

Az 1900-as évek végén gyakori jelenség volt, hogy a virágokat éjszakára eltávolították az ágy mellől, mert a növény „elhasználta” az oxigént a páciens mellett. Később elvetették ezt a gyakorlatot, amikor kiderült, hogy a virág hatása elhanyagolható, és több oxigént fogyaszt a ki- és behurcolása.

Az is felmerült, hogy a virágok és a vázák veszélyt jelentenek a magas technológiát képviselő műszerekre, de ez a veszély nem nagyobb, mint a teásbögre, vagy a ropis tál fenyegetése.

A legtöbb nővér nem szereti a virágokat, talán a velük járó sok munka miatt. Az ilyen irányú kutatásokból az is kiderült, hogy jobban tartanak a virágok ápolásától, mint a lehetséges fertőzésektől.

Kiderült viszont, hogy a virágok azonnal és hosszú távon kedvezően befolyásolják a beteg érzelmeit, hangulatát, viselkedését, és memóriáját. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a virágokkal és növényekkel teli kórteremben kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség a műtétek után, alacsonyabb a betegek vérnyomása, kevesebb a fájdalom, szorongás és fáradtság, valamint több pozitív érzésről számolnak be a betegek.

Már a legelső kórházakban is használtak virágokat és gyógynövényeket a gyógyításhoz, és a növények több mint kétszáz éven át a kórházi környezet hangulatosabbá tételét szolgálták. Talán tényleg kell velük foglalkozni, de a virágot adni és kapni egy fontos kulturális esemény.

| virág, kórház
2010-01-07 12:35:12
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop