Fejsérülés sportolás közben – fontos tudnivalók

Igen könnyen bekövetkezhet fejsérülés síelés, szánkózás vagy más sportok közben. Honnan lehet tudni, mennyire súlyos a baj?

síelés, , fejsérülés, megelőzés | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.
Keressük az agyrázkódás jeleit

Fejsérülés esetén a jelenlevők közül nem árt, ha valaki gyors „elmeállapot-felmérést” végez, mert a zavartság vagy az eszméletvesztés a potenciálisan életveszélyes agyrázkódás, zúzódás vagy belső vérzés jele lehet. Egyszerű matematikai feladatokat kell feltenni a sérültnek, megkérni, kövesse szemével az ujjunkat, és rákérdezni, meg tudja-e mondani, mi történt ez elmúlt néhány percben. Nem kell hozzá különös előképzettség, bárki megteheti.

Nem feltétlenül veszítjük el a tudatunkat súlyos sérülés esetén sem

Ezt „megváltozott tudatállapotnak” hívjuk, mondja a szakember, ilyenkor a sérült járóképes, a szeme nyitva, de a tekintete homályos lehet.

Vegyük komolyan a sérült zavartságát vagy álmosságát

A figyelmeztető jel nem is annyira a fájdalom, mint inkább a zavartság, szédülés, emlékezetvesztés, émelygés vagy álmosság. Ezek esetén azonnal hívjuk a mentőket.

Inkább legyen téves a riasztás

Jobb egy délutánt hiába a sürgősségi osztályon tölteni, semmint alulbecsülni a sérülést. A fejsérülésekre jellemző, hogy az első órában még sokat segíthetünk, a másodikban már kevesebbet, azaz az idő múlásával romlanak a sérült esélyei.

Viseljünk bukósisakot

Több országban már kötelező síelésnél a bukósisak viselése, ahol nem, ott is mindenképpen ajánlatos.

A fejsérülések egyik jellemzője, hogy a beteg eleinte úgy tűnik, jól van, akár a saját lábán is bemegy a kórházba. Az állapotromlás gyakran csak ez után következik be, és sok esetben már visszafordíthatatlan károsodást okoz.

Fontos, hogy mielőbb hívjunk segítséget!

| síelés, hó, fejsérülés, megelőzés
2014-02-04 00:32:53
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop