Hirdetés

Diktál a beteg, írja a doktor

Míg a beteg az orvos számára nyitott könyv, a beteg nem tudja, mit gondol az orvos, ha felhúzza a szemöldökét vagy talányosan hümmög. Az alábbiakban néhány szakorvos elmondja, hogyan tud legjobban segíteni a betegeinek.

betegség, orvos-beteg kapcsolat |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Ne képzeljük, hogy csak úgy rendelhetünk gyógyszert

Egy betegem kijelentette, hogy látott egy tablettát körömgomba ellen, azt kéri. Hiába mondtam neki, nincs körömgombája, örüljön, hogy egészséges. Az orvosság nem olyan, mint egy új blúz, amelyet megveszünk, mert a legdivatosabb színárnyalatban láttuk meg.

Kezdjük a panaszainkkal

Minden orvos ismeri az „egyébként” beteget, aki a távozás előtti pillanatban közli, hogy egyébként szúró, égető érzése van vizeléskor. Ez fontos kérdés, ne várja meg vele a rendelés végét.

Felejtse el, amit a TV-ben látott

A TV-ben is szív-CT vizsgálatot ajánlottak, mondja a beteg. Ha szükséges, úgyis elrendelem, de csak azért, mert egy celebnek vagy a barátnőjének szüksége volt rá, nem kell kérni.

Ne aggódjék a szőrös lába miatt

Nem érdekel, hogy a beteg épp leborotválta-e a lábát, és ne kérjen elnézést a lábkörme miatt, mert nem olyan szemmel vizsgálom.

Válaszoljon őszintén arra a kérdésre, hogy mennyit mozog

Ha megkérdezem, fizikailag aktív-e, a legtöbb beteg azt mondja, ó, igen, közben kiderül, hogy mindenhova kocsival jár. Nem szabad összetéveszteni a napi tevékenységet, a fáradtságot a fizikai aktivitással. Napi fél óra élénk tempójú séta a minimum.

Konzultáljon mással is, de ne a kedves édesanyjával

Ne kérdezősködjön egészen addig, míg az önnek tetsző választ nem kapja. Ki lehet kérni egy másik orvos véleményét, de nem a szomszédasszonyét. A gyógyítás nem közmegegyezéses alapon történik.

Bőrgyógyászati tanácsokért ne a plázába menjen

Sok beteg van, aki szívesen kiad vagyonokat egy bőrápolóért, de a szakorvostól sajnálja a pénzt. A pult mögött álló 16 éves eladó nem tud megfelelő tanácsot adni.

Legyen tisztában a tényekkel

Az átlagos nőbeteg „úgy tudja”, hogy a fogamzásgátló tablettától rákot, stroke-ot, szívrohamot lehet kapni, holott a kockázatok elenyészők az előnyökhöz képest.

Kérdezze meg magától: valóban annyira sürgős?

Ne telefonáljon rá az orvosra vasárnap este 8-kor a hüvelygombája miatt, ráér 12 óra múlva a rendelőben. Ha azonban például erős vérzése van és görcsöl, különösen műtét után, az valóban sürgősségi eset.

betegség, orvos-beteg kapcsolat

2022-10-15 15:06:39

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop