A brókerek a pszichopatáknál is veszélyesebbek

A brókerek a pszichopatáknál is veszélyesebb és manipulatívabb emberek - legalább is ezt állapította meg egy svájci kísérlet.

Az USB-botrány - amelyben egyetlen brókernek, Kweku Adobolinak felhatalmazás nélküli kereskedési ügyletsorozata 2,3 milliárd dollárnyi veszteséget okozott bankjának - és a francia Société Générale közel 5 milliárd eurós vesztesége - amelyet szintén egyetlen bróker, Jérome Kerviel rosszul elsülő tranzakciói okoztak - nyomán kezdték el vizsgálni a svájci Saint-Gall Egyetem kutatói azon brókerek profilját, akik csendben és egyedül hatalmas összegeket képesek eljátszani a piacon, nem engedélyezett tranzakciókban.

Ehhez ugyanazoknak az informatikai szimulációknak és intelligenciateszteknek vettetek alá 28 brókert és 24 Németországban ápolt pszichopatát. A teszteken egyebek mellett a lázadási hajlamot, a hatalomvágyat, a félelem- és a stressztűrő képességet vizsgálták - írta a Le Figaro című francia napilap.

A következtetésük pedig az volt, hogy a brókereknek veszélyesebb a magatartása, mint a pszichopatáknak. Annyira egocentrikusak ugyanis, hogy alapvetően nem a nagyobb nyereség utáni vágy hajtja őket, hanem az, hogy megelőzzék az ellenfeleknek tekintett konkurenseiket. A pókerhez hasonlóan miután elvesztettek egy játékot, a pénz visszanyerésének vágya uralkodik el rajtuk. Versenyhelyzetben a befektetéshez kapcsolható stratégiai gondolkodást teljesen kikapcsolják, és kizárólag az ellenfél megsemmisítésének vágya vezérli őket.

A tanulmányt vezető Thomas Noll szerint azért az szerencsére nem állítható, hogy minden bróker őrült, de valamennyi bankot megkísértik az őrült brókerek - írta a Le Figaro.
| bróker, pszichoptata, manipuláció, személyiségzavar
2011-10-02 04:02:12
Kapcsolódó cikkek
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop