Jó hír a cukorbetegeknek
Az Archives of Internal Medicine-ben megjelent cikk szerint a bab fogyasztása jót tesz a cukorbetegeknek, csökkenti a szívkoszorúér betegség kockázatát és javítja a glikémiás kontrollt.
Ismert, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek csökkentik a vércukorszintet. Ez az első olyan vizsgálat, amely speciálisan a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatait vizsgálta. Kiderült az is, hogy a zöldségfélék, különösen a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) a vérnyomást is csökkentik, már napi 190 gramm is hatásos volt. A vérnyomás kontrollja azért is igen fontos a cukorbetegeknél, mert a magas vérnyomás hozzájárulhat a vesebetegség kialakulásához.
A vizsgálatban 121 2. típusú cukorbeteg vett részt. A vizsgálat kezdetén megmérték a vérnyomást, meghatározták a vérzsír értékeket, a vércukorszintet és az A1C hemoglobin szintet. Ezután három hónapon keresztül a résztvevők egy része alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztott, és további egy csésze hüvelyes zöldséget evett, a többiek egészséges, rostdús étrenden éltek.
A vizsgálat végén újra megmérték a fenti értékeket, és megállapították, hogy a rostdús ételeket fogyasztóknál javult a vérzsír, a vércukor és az A1C hemoglobin érték, a plusz zöldséges csoportban a vérnyomás is csökkent.
Kapcsolódó rovat:
Cukorbeteg diéta
Forrás: Huffington Post
| bab, hüvelyesek, cukorbetegség, diéta
2014-05-14 06:45:58