Szemünk védelmében

Mostanában sok szó esik, és helyesen, a bőrnek a nap UVB és UVA sugaraitól való védelméről, de kevesebb arról, hogy a káros sugarak a szemünknek is árthatnak.

szemvédelem, UV-sugárzás | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Köztudott, hogy az ablak mögött ülve nem lehet sem lesülni, sem leégni. Azt is fontos azonban tudni, hogy az ablaküveg, de még a legtöbb napszemüveg is átengedi a legveszélyesebb sugarakat. Vásárláskor ne csak a divatos formára ügyeljünk tehát.

Mivel az emberek manapság idejük igen nagy részét töltik autóban ülve, egyre fontosabb egészségügyi kérdés, mennyire véd az autó ablaküvege. Erre a kérdésre az ipar is reagált, és állandóan fejlesztik a gépjárművek, valamint a lakó- és középületek ablaküvegének napvédő tulajdonságait.

A közönséges ablaküveg kiszűri az UVB-sugárzást, ezért nem lehet a szobában lesülni. Átengedi azonban az UVA, valamint a meleget okozó infravörös sugarakat. A védőüvegek gyártásánál tehát az elsődleges szempont a fény átengedése, kiszűrve az UVA és infravörös sugarakat. Különösen fontos ez a modern építészeti megoldásoknál, ahol igen nagy ablakfelületekkel találkozhatunk. Széles körben alkalmazzák az ún. Low-E, azaz alacsony emissziós üvegeket, ezek hőtakarékosak ugyan, és az UVB-sugárzást csökkentik, de átengedik az UVA-sugarakat.

Az egyik legjobb megoldás az ún. laminált, rétegzett üveg, amelynél két üvegtábla között egy műanyag réteg található. Ez kiszűri szinte valamennyi UV-sugarat, de nem nyeli el a fényt, ezen kívül jó hangszigetelő is. A modern autók szélvédője már rétegzett üvegből készült, ám az oldalsó és hátsó üvegek még nem, óvjuk tehát árnyékolóval legalább a hátsó ülésen ülő gyermekeket.

Természetesen legyen bármilyen védő hatású az autó ablaküvege, ha kinyitjuk az ablakot, semmit sem érünk vele. Tartsuk tehát zárva, vagy ha mégsem, hosszú ujjú inggel vagy fényvédő készítményekkel védekezzünk.

A napszemüveg ne csupán divatcikk legyen, vagy a rejtőzést szolgálja. Az UV sugarak roncsolhatják a szaruhártyát, a szemlencsét és a retinát egyaránt, aminek az eredménye a szürkehályog, valamint a korral járó sárgafolt elfajulás lehet. A szabadban dolgozókat a kúszóhályog és a szaruhártyagyulladás veszélyeztetik.

Mit tehetünk? Sokat segít a széles karimájú kalap, de nem elég. A napszemüveg vásárlásánál figyeljünk arra, hogy a magas ár nem mindig jelent magas minőséget is, sőt, a legtöbb divatos napszemüveg egyáltalán nem véd az UV-sugarak ellen. Keressük tehát a 100 százalékos UV-védelmet jelző címkét, legyen a lencse elég nagy, a színe pedig szürke vagy sárgásbarna, ezek ugyanis nem torzítják a természetes színeket, aminek a közlekedésben van nagy jelentősége. Fontos, hogy a lencse ne legyen túl sötét, mert a kitágult pupilla még sérülékenyebb az UV-sugarakkal szemben. Különösen ügyeljünk szemünkre a vízi sportoknál, és ne feledjük, az sem védi szemünket, ha csupán az árnyékban tartózkodunk, akkor is fontos a megfelelő napszemüveg viselése.

The New York Times
| szemvédelem, UV-sugárzás
2010-05-03 11:33:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop