Egyszerű teszt a gyermekkori rejtett lisztérzékenység kimutatására

Egy dán kutatás szerint öt egyszerű kérdésre adott válaszból ki lehet deríteni, van-e szüksége gyermekének gluténmentes diétára.

cöliákia, lisztérzékenység, glutén | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Sok gyermek szenved lisztérzékenységben (cöliákia), amelynek következtében, ha gluténtartalmú ételt fogyaszt (búza, zab, árpa), károsodnak a belei. Az ilyen gyerek panaszai a gluténmentes diéta hatására megszűnnek.

A cöliákiás gyerekek mintegy feléáé azonban nem derül ki a betegség, így fölöslegesen szenvednek a tünetektől, mint a hasmenés, hasfájás és egyes viselkedési zavarok.

Az orvos egy vérmintából meg tudja állapítani, melyik gyereknél valószínű a lisztérzékenység, ám nem lehet minden gyerektől vért venni. Sokkal egyszerűbb csak azokat vizsgálni, akiknél a lisztérzékenység egy vagy több tünete jelentkezik.

Dr. Peter Toftedal, a dániai Odense klinikájának kutatója egy kérdőívet állított össze a szülők számára:
  • Fájt-e a gyerek hasa az elmúlt három hónapban több mint kétszer?
  • Volt valaha két hétnél tovább tartó hasmenése?
  • Gyakran van-e székrekedése?
  • Gyarapszik-e rendesen a testsúlya?
  • Nem marad-e el a növésben?
A kutatócsoport egy dán megyében 9880 szülőnek küldte el a kérdőívet, és 8-9 éves gyerekeikre vonatkozóan várták a válaszokat. A kérdőív szétküldése előtt 13 lisztérzékeny gyerekről volt tudomásuk az érintett körzetben.

Az ívet kitöltő 7029 szülő közül 2835 jelentett legalább egy tünetet, ezeket a gyerekeket mind behívták vérvizsgálatra, végül az 1720 tesztelt gyerek közül 24 eredménye volt pozitív a lisztérzékenységre jellemző antitestekre.

További vizsgálatokkal még 14 gyerekről derült ki, hogy cöliákiás, ami azt jelenti, hogy az adott megyében a lisztérzékeny gyerekek felénél állították fel korábban a diagnózist.

A kutatók összegzésükben megállapítják, hogy számos enyhe fokú lisztérzékenységben szenvedő betegnél lehetne pusztán a kérdőívek alapján a diagnózist megállapítani.

WebMD
| cöliákia, lisztérzékenység, glutén
2010-02-15 11:27:18
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop