Gyulladás szív- és érrendszeri betegségekben

Egyre több adat szól amellett, hogy a súlyos szív-és érrendszeri betegségek (pld. szívinfarktus, stroke) és a cukorbetegség kialakulásában nagy szerep jut a krónikus gyulladásos folyamatoknak.

szív-és érbetegségek, gyulladás | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
Új vizsgálati adatok szerint ennek egyik kitüntetett helyei lehetnek a zsírsejtek, főképp a hasi szervek között elhelyezkedő zsírszövet sejtjei.

Vizsgálati eredmények szerint a zsírsejtekben zajló fertőzés gyulladásképző anyagok termelését okozza. A gyulladásos mediátornak nevezett anyagok (interleukin-6, tumor nekrózis faktor alfa) további gyulladásos fehérjék termelődését váltják ki a májban, és oly módon befolyásolják a zsíranyagcserét, mely az érelmeszesedés irányába hat.

A kutatók most laboratóriumi körülmények között vizsgálták több kórokozó zsírsejteket megbetegítő képességét.

A kutatók a kórokozók és a sejtek összekeverését követő 48 órában figyelemmel követték, milyen gyulladásos anyagokat (mediátorokat) termelnek a zsírsejtek, melyek a fertőződésükre utalhatnak.

A megjelentett eredmények szerint az összes vizsgált kórokozó képes volt megfertőzni a zsírsejteket. A legkifejezettebb hatást az adenovírus 36, a cytomegalovírus és a respiratory syntitial vírus fertőzést követően tapasztalták.

A zsírsejt fertőződése által kiváltott gyulladásos válasz hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek és/vagy a cukorbetegség kialakulásához

| szív-és érbetegségek, gyulladás
2008-07-27 19:38:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop