A vékony comb egészségtelen

Vigyázni kell, mert vékony combunk a szívbetegség és a korai halál kockázatát hordozhatja magában. Dán kutatók meglepő eredményeiket a kevesebb izomszövettel magyarázzák.

szívbetegség, mozgáshiány, izomtömeg, izomtömeg | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A szerzők több mint 2700 dán férfinál és nőnél mérték meg egyéb méretek mellett a comb körfogatát, majd több mint 20 éven át követték vizsgálatuk résztvevőinek sorsát. Ez idő alatt 412 páciens halt meg, és 403-nál alakult ki szívbetegség.

A szövődmények előfordulása magasabbnak bizonyult azoknál a résztvevőknél, akiknél a combkörfogat 60 cm alatt volt: ezt a legvastagabb részen, közvetlenül a popsi alatt kell mérni.

Az sem jelentett azonban előnyt, ha valakinek sokkal vastagabb combja volt. Ez nem a „minél több, annál jobb” esete: az ideális körfogat éppen 60 cm-nek bizonyult.

A meglepő összefüggés függetlennek bizonyult a csípőkörfogattól, a testtömegindextől, a vérnyomástól, a koleszterin- és trigliceridszinttől, a dohányzástól, alkoholfogyasztástól, a végzettségtől és a sportolási szokásoktól is.

A vizsgálat nem elemezte azt, hogy milyen módon befolyásolta a combkörfogat a halandóságot és a szívbetegség kialakulását. Szakértők szerint talán a csökkent izomtömeg lehet a magyarázat, amit rendszeres testmozgással fel lehet építeni.

WebMD, kép: sxc.hu
| szívbetegség, mozgáshiány, izomtömeg
2009-09-17 09:59:23
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop