Hogy ne a kórházban betegedjünk meg

Az esti híradó bizonyosan beszámol az aznapi autóbalesetekről vagy gyilkosságokról, de a kórházban szerzett fertőzésben elhunytak története nemigen kerül be a vezető hírek közé. Pedig ők többen vannak.

MRSA, szepszis, szövődmény | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Az Archives of Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a fertőzések áldozatainak száma meghaladja az AIDS-ben, lövöldözésben és autóbalesetben meghaltak számát, és ezek a megelőzhető fertőzések a különben is nehézségekkel küszködő egészségügyet az USA-ban évente további 8,1 milliárd dollárral terhelik meg.

A kutatók elsősorban két olyan betegségre összpontosítottak, amelyet a kórházban szerzett fertőzés okoz, a vérmérgezésre és a tüdőgyulladásra. Mindkettőnek oka gyakran az antibiotikumoknak ellenálló baktérium, az MRSA. Dr. Ramanan Laxminarayan, a kutatás vezetője szerint ezt a két betegséget számos esetben el lehet kerülni jobb ellenőrzéssel.

A kutatók megállapították, hogy a műtét után szepszisben megbetegedettek 20 százaléka meghal, illetve átlagosan 11 nappal többet tölt kórházban, ami betegenként további 35 ezer dollárt jelent. A kórházban szerzett tüdőgyulladás plusz két hetet eredményez, közel 50 ezer dollár költséggel, és az esetek 11 százaléka halálos.

Mit tehetünk mi magunk a kórházi fertőzések elkerülése érdekében?
Tájékozódjunk

A kórházakban nem kötelező jelenteni a szeptikus eseteket, de a választott műtét előtt nem árt érdeklődni az illetékeseknél.

Idejében fertőtlenítsük le magunkat

Jó, ha a műtétre készülve a beteg már otthon is fertőtlenítőszeres lemosóval fürdik, és hasznos, ha megcsináltatja az MRSA-tesztet, mert pozitív teszt esetén az orvosok eszerint járnak el.

Álljunk ki magunkért

Kérjük meg az orvost, nővért, hogy mielőtt megvizsgál minket, mosson kezet, illetve viseljen gumikesztyűt. Kérdezzük meg, föltétlenül szükséges-e az intravénás kanül, mert minél hosszabb ideig van bent, annál nagyobb a fertőzésveszélye.

Ha valamely hozzátartozónk lélegeztetőgépen van, kérjük meg az orvost, nézze meg, nem tud-e a beteg már önállóan lélegezni, mert ez is csökkenti a fertőzés kockázatát.

Legyünk jó beteglátogatók

A kórházban nem a látogatók jelentik a fertőzés fő forrását, de nekik is ügyelniük kell a fertőzés kockázatának csökkentésére. Ne érintsünk meg semmiféle eszközt, csövet vagy kanült, és ne hagyjuk, hogy a beteg a friss sebét mutogassa a látogatóknak.

Ne feküdjünk kés alá betegen

Ha csak lehetséges, várjunk a választott műtéttel addig, míg egyébként panaszmentesek nem leszünk. A test bármely más táján lezajló fertőzés növeli a műtét utáni fertőzés kockázatát. Fogyasszunk immunerősítő ételeket műtét előtt és után.

Yahoo, kép:sxc.hu
| MRSA, szepszis, szövődmény
2019-06-02 12:35:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop