Ígéretes ebola vakcina

Hatásosnak bizonyult fogságban élő csimpánzoknál egy szájon át adható oltóanyag a majmok ebola fertőzése ellen, melyet a Cambridge-i Egyetem, az amerikai Thomas Jefferson Egyetem és a Louisianai Egyetem kutatói fejlesztettek ki. A közlemény a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

oltóanyag, ebola fertőzés, ebola vírus, ebola vírus | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A további kutatásokat veszélyezteti az Egyesült Államokban a közelmúltban elfogadott törvény, amely tiltja az orvosi kísérletek végzését csimpánzokkal.

A kutatók tíz csimpánzon végezték az oltóanyag legutóbbi tesztjét az egyik utolsó, csimpánzkísérleteket folytató kutatóközpontban, a Louisiana államban lévő New Iberiában. Hat állat kapott oltást, négy alkotta a kontrollcsoportot.

Valamennyi állatnál erős immunitás mutatkozott mellékhatások nélkül 28 nap után, amikor a szakemberek befejezték a kísérletet a törvény életbe lépése miatt. A kísérlet során végig követték az állatok magatartását és pszichés állapotát, figyelve a súlyos stressz jeleit. Nagyon kicsi súlyvesztésen egyebet nem észlelték.

A szájon át adható oltóanyagot csalétekbe rejtik, amelyet szétszórnak az állatok élőhelyein, hogy nagy számban tudják beoltani őket. Ez más fajok esetében már sikeresnek bizonyult, például Európában a veszettség ellen így védik a rókákat.

Az ebola vírus a becslések szerint a világ vadon élő gorillái egyharmadának okozta vesztét az elmúlt harminc évben. A mostani lehet az utolsó vakcina próba fogságban lévő csimpánzokon, ami még inkább a kihalás szélére sodorják a vadon élő állatokat" mondta a kutatás vezetője.

Egyelőre még törvényesen lehet csimpánzokat olyan orvosi kísérletekbe bevonni, amelyek a faj védelmét szolgálják, de a korlátozott pénzügyi források miatt az intézményeknek nem éri meg fenntartani az állatokat. Az állatkertek, menhelyek vagy ellenzik a kutatásokat, vagy nem akarják kockáztatni a közharagot az állatkísérletek miatt.

| oltóanyag, ebola fertőzés, ebola vírus
2017-03-12 20:53:07
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop