Pletykák, összeesküvés elméletek és félelem nehezíti az ebola megfékezését Guineában

Amikor a Vöröskereszt autója a nyugat-afrikai Guineában fekvő Lola utcáin cirkál minden idők legsúlyosabb ebola járványának áldozatai után kutatva, asszonyok tucatjai gyűlnek össze, hogy elkergessék az egészségügyi szakembereket, fiatal fiúk csapatai dobálják meg kővel a járművet, és feldühödött férfiak fenyegetik őket bozótvágó késeikkel.

Ebola, ebola vírus, fertőzés, ebolajárvány, Giunea, ebola vírus | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Ez a jelenet gyakorta előfordul Guineában, ahol a halálos kór terjedésének megfékezését rendkívüli mértékben akadályozza a segítő szándékkal az országba érkező orvosokkal és ápolókkal szembeni ellenségesség - számolt be róla a Reuters brit hírügynökség helyszíni riportjában.

"Folyamatosan azt mondják nekünk az emberek, hogy ha nem megyünk el, összevernek minket vagy az autónkat" - jegyezte meg Paquile Zoglelemou, a Vöröskereszt helyi vezetője a sűrű trópusi dzsungeltől körülvett, a guineai-libériai határ közelében fekvő Lola városában. "Barikádokat állítanak fel, hogy ne hagyhassuk el a területet. Néhányan hatalmas kövekkel betörték az autónk szélvédőjét, mások hazarohantak a bozótvágó késeikért" - tette hozzá Saa Yola Tolno, az egyik magas rangú helyi tisztségviselő, aki a Vöröskereszt konvoját kísérte a hét végén Lolában.

Egyre fokozódik az aggodalom a segélyező csapatokkal szembeni erőszak miatt, mivel február eleje óta ismételten nőni kezdett az új ebolás esetek száma a járvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai országokban - Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Annak ellenére, hogy korábban a járvány lecsengésében reménykedtek a szakemberek és heteken át csökkent a betegek száma, az év első hat hetében közel 2500 új esetet regisztráltak, s ebből ezerötszáz végződött halállal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 10-én arról számolt be, hogy munkatársai néhány napon belül 300 új megbetegedést és 150 halálesetet regisztráltak Libériában, Sierra Leonéban és Guineában.

Az agyagtéglákból épült házak szegélyezte Lola kereskedővárosban az utóbbi hetekben egyre több megbetegedést okozó ebola járvány a félelem és bizalmatlanság légkörét teremtette meg. Azon kormányzati törekvések ellenére, hogy tájékoztassák a helyieket a fertőzésről, a lakosok között különféle pletykák és összeesküvés-elméletek terjednek.

Az egyik közkeletű hiedelem szerint a nyugati kormányok terjesztik a vírust, egy másik szerint a fertőtlenítő aeroszolos flakonok valójában a vírus szétszórását segítik. Egy harmadik arról szól, hogy az ebola elleni küzdelem jegyében felállított egészségügyi központokban valójában a páciensek szerveit távolítják el, és ezekkel kereskednek.

Lah Wiemou, a Lola közelében fekvő Ouye település idősödő lakója azt mondta: "a Vöröskereszt meg akar minket ölni. Ők tették a ragályt a vízbe, amellyel körbepermetezték a falut, vagy amikor elviszik a betegeket, a gyógyszer, amit nekik adnak, ebolás".

Az egészségügyi szervezetekkel szembeni gyanakvás nem csupán Lola lakóira jellemző.

A guineai fővárostól, Conakrytól délkeletre fekvő Forécariah városa ugyancsak a lakosság ellenállásának melegágya. A településen a Vöröskereszt csapatai jelzés nélküli autóval cirkálnak az utcákon, mivel a szervezet ikonikus szimbólumát gyanúsnak tartják a félelemben élő helyiek.

Keddre virradó éjszaka a francia Vöröskereszt csapatának csupán hajszál híján sikerült megmenekülnie egy faluból Forécariah mellett. A szervezet szerint erőszakossá válhattak volna a dolgok, ha nem tartózkodott volna éppen akkor ott fegyveres kíséretével egy miniszter.

A Reuters arra is rámutatott, hogy az egészségügyi dolgozókkal szembeni hozzáállás nagyon keveset változott azóta, hogy a Thomson Reuters Alapítvány tíz hónappal ezelőtt először tudósított a járvány felszámolásáért küzdők elleni támadásokról a délkelet-guineai Macentából.

Januárban a nyugat-guineai Coyah városában támadott a lakosság segélymunkásokra, amikor azok fertőtlenítőt permeteztek egy mecset köré. A Nemzetközi SOS sürgősségi szolgálata arról számolt be, hogy a helyi rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására. A Conakrytól délre fekvő Kaback városában a lakók akkor támadtak rá az egészségügyi csapatra, amikor megpróbálták fertőtleníteni a forrásvizeket. A segélymunkásokat összeverték, mert korábban olyan hírek kaptak lábra, hogy az ebola terjesztése miatt érkeztek Kabackba.

A WHO friss adatai szerint a járványban tavaly február óta közel kilencezren haltak meg, s közülük több mint 1900-an Guineában. Az egészségügyi szolgálattal szembeni ellenállás rendkívül megnehezíti, hogy a betegeket a lakosságtól elkülönítve ápolják, visszavezessék, kivel kerültek kapcsolatba, és biztonságosan eltemessék a halottakat.

Néhány közösség továbbra is elrejti a betegeket és titokban temeti el a halálos áldozatokat, annak ellenére, hogy a hagyományos gyászszertartási rítusok elvégzése közben - például a holttestek lemosásakor és előkészítésekor - rendkívül magas a fertőzés veszélye.

Guinea kormánya január 10-én közölte, a kabinet célja a betegség teljes felszámolása az elkövetkező 60 napon belül. Mindenesetre a terepen dolgozó egészségügyi szakemberek beszámolói alapján nyugtalanító kép rajzolódik ki az ebola elleni küzdelem sikeréről. "Szerintem szerencsésnek és boldognak tarthatnánk magunkat, ha 2015-ben képesek lennénk megállítani a vírust" - mondta Birte Hald, aki a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFCR) ebolával foglalkozó egységét vezeti.

| Ebola, ebola vírus, fertőzés, ebolajárvány, Giunea
2015-02-12 22:54:43
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop