A merevedési zavarok okairól

A normális erekcióhoz, vagyis közösülésre képessé tevő merevedés eléréséhez vascularis (érrendszeri, keringési), neurológiai (idegrendszeri, beidegzési), endokrin (hormonális) és pszichés folyamatok jól összehangolt működése szükséges.

| Gyógy-ír   Kisalföld | Bénes, T.

A merevedési zavar az organikus (szervi) eredetű vagy pszichés (lelki) rendellenességek, betegségek egész sorával járhat együtt. A zavar mértéke változó lehet, és nem mindig áll arányban a háttérben lévő betegség súlyossági fokával.

Sok esetben többféle kóros állapot együtt is jelen van, okként tetten érhető. Máskor nem sikerül pontos okot kideríteni, és a merevedési zavar kiváltója ismeretlen marad.

Az erectilis dysfunctióhoz (ED), vagy másképpen merevedési zavarhoz (MZ), régebbi, ma már nem használatos kifejezéssel impotenciához vezető okok többféle eredetűek lehetnek:

Organikus (szervi) okok:

  • keringési és érrendszeri eredetűek;
  • neurogén, neurológiai okok;
  • hímvessző bizonyos betegségei miatt létrejött;
  • vegyes eredetűek (krónikus betegségek stb.);
  • gyógyszerek mellékhatásaként létrejött;
  • drogok, káros szenvedélyek miatti.

Pszichés (lelki) okok: szervi és lelki összetevők egyaránt.

Érelváltozással, keringési okkal magyarázható merevedési zavarok észlelhetők a leggyakrabban. A szív-, érrendszeri betegségeknél, érelmeszesedés esetén gyakorisága megnő. Az 50 év feletti férfiak merevedési zavarainak hátterében mintegy 40 százalékban keringési ok mutatható ki. Gyakran a merevedési zavar előhírnöke a később megjelenő szív-, érrendszeri eltéréseknek, mivel az erekció romlása a többi szervi manifesztáció előtt szokott jelentkezni.

Ezeknél a betegségeknél az erectilis dysfunctiót tovább súlyosbíthatja az egyébként szükséges gyógyszeres kezelés. Vérkeringési, vascularis okok a meghatározóak általában a már említett érelmeszesedés, érszűkület esetén. Ezenkívül a hyperlipidaemia (magas vérzsírszint), diabetes (cukorbetegség), hypertonia (magas vérnyomás betegség), túlzott dohányzás és alkoholfogyasztás vezethet ide.

A normális merevedés nem egyszerűen mechanikus véráramlás által jön létre. Attól függően, hogy hol történt a károsodás, az érelváltozással összefüggő erekciós zavarokat nagyobb csoportba sorolhatjuk:

1. Artériás eredetű zavarok. 2. Az endothelium funkciózavara. 3. Vénás zárómechanizmus zavara.

1. Az erekció létrejöttéhez a véráramlás megnövekedése szükséges. Artériás eredet esetén a merevedéshez szükséges vérmennyiség nem biztosított. A hímvesszőhöz vezető bármelyik ér szűkülete okozhatja. Leggyakrabban arteriosclerosis, érszűkület vezet ide, de artériás eredetre kell gyanakodni, ha a kórelőzményben a már felsorolt terhelő adatok (hypertonia, dohányzás stb.) szerepelnek. Ritkábban gáti sérülések esetén jöhetnek létre izolált érsérülések. Károsíthatják a vérellátást (idegsérülés lehetősége mellett) a különböző kismedencei radikális műtétek és az esetleges kismedencei sugárkezelés is.

2. Az erekció létrejöttében a központi szerepet a simaizom-relaxáció játssza. Ez a barlangos testek erectilis-szövetjeinek, a sinusoidok endothelium-működési funkciója. A merevedés létrejöttében a legutóbbi kutatások alapján a nitrogén-oxid (NO) játszik kulcsszerepet. A NO-felszabadulás csak egészséges endothelium mellett biztosított kellő mértékben. A leírtak alapján érthető, hogy az érbetegségek az endothelium-funkció károsítása révén rontják elsősorban az erekciót. Sok esetben még észlelhető véráramlási eltérés megjelenése előtt. Számos betegség, mint a cukorbetegség vagy a magas vérzsírszint éppen az erectilis szövetek működését rontja elsősorban. De a magasvérnyomás-betegség és a dohányzás talaján létrejött merevedési zavar is elsősorban az itt (endotheliumban) létrejött elváltozásokra vezethető vissza. Bizonyos gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők, vízhajtók) mellékhatásaként jelentkező zavarok is ide sorolhatóak.

3. A vénás zárómechanizmus zavara következtében a fokozott véráramlás miatt az erekcióidő lerövidül, vagy a merevedés nem kellő fokú (esetleg létre sem tud jönni). Ha a vénákon át több vér folyik el, mint amit a beáramlás biztosítani tud, a barlangos testek egészének a működése zavart szenved.

A zavar létrejöhet a barlangos testek simaizom-relaxációjának zavarával együtt, tudniillik ez utóbbi elengedhetetlen a normális vénás záródás létrejöttéhez. Áttételesen az artériás beáramlás gyengülése is ide vezet.

A tunica albugina (barlangos testeket körülvevő inas lemez) elaszticitásának, rugalmasságának csökkenése is szerepelhet zavart okozó tényezőként (induratio penis plastika, baleset, gyulladás, ill. műtét utáni hegesedés stb.) Ugyanis ekkor akadályozott a vénák szükséges kompressziója. Létrejöhet vénás "szökés" veleszületett érokból, de pl. priapizmus (kóros, időn túli merevedés) kezelése kapcsán keletkezett artériás-vénás ún. shuntkeringés miatt is. Sokszor kétséges, nem eldönthető, hogy az erectilis-szövet sérült-e vagy a beáramlási, ill. vénás zárómechanizmus hibája az ok. Legtöbb esetben mindegyik tényező részese az eltérésnek.

A neurogén, neurológiai eredetű erekciós zavaroknál a merevedés létrejöttében szerepet játszó idegi struktúrák sérülnek. Lehet egy izolált ideg sérülése is, de gyakoribb, hogy az egész idegrendszer egészét érintő betegség tünete a merevedési zavar.

Az erekcióban szerepet kapó centrumok részben az agykéregben, kérgi centrumokban, limbikus rendszerben, részben az agytörzs területén, valamint a gerincvelői központban helyezkednek el.

Felsőbb szinten (agykérgi, magasabb gerincvelői) bekövetkező betegségek (koponyatraumák, vasculáris történések, sclerosis multiplex, elhalások, daganatok, porckorongsérv stb.) az idegrendszeri pályák, kapcsolatok megszakításával a lelki hatásokra létrejövő erekciót teszik lehetetlenné, vagy a hormonális szabályozás felborításával okozhatnak zavart. Ilyen, a gerincvelői erekciós központ feletti elváltozások esetén közvetlen ingerléssel, reflexmechanizmusok révén még létrehozható merevedés.

Központ alatti sérülések általában teljes merevedési képtelenséget okoznak. Okként szerepelhetnek kismedencei radikális műtétek, kismedencei besugárzás, RLA (nyirokcsomó-eltávolítás), bizonyos urológiai műtétek és balesetek (medencecsonttörések) során is kialakulhat idegsérülés.

A neurogén merevedési problémák azonban leggyakrabban nem izolált idegi sérülés, hanem polyneuropathia következményei. Cukorbetegségben a vascularis tényezők mellett a kialakuló perifériás idegdegeneráció okoz erekciós zavart. Ugyancsak polyneuropathia révén keletkezik merevedési eltérés idült vesebetegeknél, valamint idült alkoholistáknál. Az ilyen eredetű zavarokban az érstruktúrák viszonylagos érintetlensége miatt a merevedési zavar a hímvesszőerekre ható szerekkel jól kezelhető.

Idült prosztatagyulladáshoz kapcsolódó merevedési zavarok esetén reflexes neurogén eredet is gyanítható kórokként. Bizonyos központi idegrendszerre ható gyógyszerek a szabályozást befolyásolva rontják az erekciót. Hasonlóképpen hatnak bizonyos élvezeti szerek, kábítószerek is. A további, merevedési zavar okaként szerepelhető eltérésekről a későbbiekben lesz szó.

| erectilis, dysfunctio, merevedési, zavar, erekció
2002-07-18 14:47:21
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop