Nehéz betegek, fásult orvosok

Vannak nehéz betegek, és vannak érzékeny, kiégett vagy elfásult orvosok is. Ha csak az egyikük problémás, az a könnyebb eset. Előfordul az is, hogy orvos és betege képtelen együttműködni.

orvos-beteg viszony | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Több vizsgálatot is végeztek már az orvos-beteg kapcsolat témájában, egy nemrégiben az Archives of Internal Medicine-ben megjelent cikk szerint a különösen sok stressznek kitett vagy kiégett orvosok idegesítőbbnek találják a problémás beteget, mint mások.

Az amerikai Newton kórház kutatócsoportja 422 az alapellátásban dolgozó orvost kérdezett ki arról, milyen gyakran találkozik a felsorolt nyolcféle betegtípussal. A kérdésben szereplő betegek sokféle módon lehettek nehéz esetek, az irreális elvárásokkal orvoshoz fordulóktól a tiszteletleneken át a kifejezetten sértőn viselkedőkig.

A leggyakrabban (36,7 százalék) azt említették problémaként az orvosok, hogy a beteg ragaszkodik egy számára fölösleges vagy egyenesen káros gyógyszer felírásához. 16,1 százalék mondta, hogy gyakran találja elégedetlennek a betegeit, míg 13,7 százalék szerint a betegnek gyakran irreális elvárásai vannak. Többet panaszkodtak betegeikre a fiatalabb orvosok és az orvosnők.

A „nehéz” betegnek általában ködös, megfoghatatlan panaszai vannak, például fejfájás, szédülés és fáradtságérzet. Vannak olyan orvosok, különösen a kiégettek között, és azok, akik sok stressznek vannak kitéve, akik nem szeretnek problémás betegekkel foglalkozni.

Ahhoz, hogy az orvos-beteg viszony mindkét fél számára kielégítő legyen, ezúttal a betegeknek ajánlanak a szakemberek néhány jó tanácsot:

– Készítsünk listát, döntsük el, mi a legfontosabb, amit az orvostól kérdezni akarunk.

– Vigyük magunkkal a gyógyszereinket, és ez nemcsak a gyári készítményekre vonatkozik, hanem a táplálék-kiegészítőkre és a gyógynövényekre is. Ne várjuk el az orvostól, hogy azonnal tudja, milyen gyógyszert szedünk.

– A legfontosabb panaszunkat közöljük a vizsgálat elején, ne akkor, amikor már az ajtóban állunk.

– Igazat mondjunk az orvosnak, és a teljes igazságot. Ha például azt mondjuk, hogy bevettük a vérnyomáscsökkentőt, pedig nem vettük be, a félrevezetett orvos új gyógyszert írhat fel vagy növelheti az adagot, ami ránk nézve káros.

– Ha egy bizonyos gyógyszert szeretnénk, ne követeljük, csak kérdezzünk rá.

– Gondoljuk meg, mielőtt orvost váltunk, Lehet, hogy türelemmel és több információ kérésével megelőzhető, hogy végképp becsapjuk az ajtót magunk után.

| orvos-beteg viszony
2009-02-24 22:09:14
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop