Hogyan jegyezzünk meg arcokat, neveket?

Bizonyos helyzetekben - például állásinterjúnál vagy más társadalmi események alkalmával - különösen fontos lehet, hogy ne felejtsük el az arcát és a nevét annak, akivel találkozunk.

memória | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.
Érdekes, hogy az arcmemóriánk sokkal jobb, mint a névmemóriánk, de az alábbi néhány hasznos tanács segítségével gyakorolhatjuk ezeket a fontos készségeket.

Nézzünk az illető szemébe

A szem nemcsak a lélekre nyit ablakot, hanem a jó arcmemória kulcsa is. Az embernek a szeme változik a legkevésbé az évek során.

Alaposan dolgozzuk fel az információt

Ha például szavakat akarunk memorizálni, ne csak magukra a szavakra vagy a hangzásukra figyeljük, hanem igyekezzünk bevésni az értelmüket is. Alkossunk velük mondatokat a saját asszociációink alapján. Minél különösebbek ezek, annál jobb. Hasonló módon kössük össze a megjegyezni kívánt személy arcát a nevével, gondolkozzunk, mire emlékeztet a neve, és rögzítsük ezt az arccal.

Ha lehet, tudjuk meg a neveket előre

Ez nagyon is lehetséges, ha például állásinterjúra megyünk, vagy egy olyan összejövetelre, amelyről megkaptuk a résztvevők listáját. Egy tanár számára is jó, ha előre megismeri a diákjai nevét, és nevükhöz társítja az arcukat.

Nagyon figyeljünk, ha valakinek bemutatnak

Bizonyos helyzetekben az izgalom vagy a feszültség akadályozza meg az embert abban, hogy egyáltalán meghallja a fontos személy nevét. A közhiedelemmel ellentétben nem szégyen rákérdezni, a legtöbben ezt éppen pozitívumként értelmezik. Ha szerencsénk van, akkor a résztvevők névkártyát viselnek, kössük össze a vizuális és az auditív jeleket.

Gyakoroljuk az arc-név játékot otthon is

Kockázatmentes módja a gyakorlásnak, ha hírességek nevét próbáljuk meg társítani az arcukkal. Bármelyik mozi-adatbázis segít ebben, és a gyakorlás során fény derülhet gyengeségeinkre is, anélkül, hogy valakit megbántanánk.

Fő a nyugalom

Stresszhelyzetben a szervezet kortizolt bocsájt ki, ami ősi ellensége a memóriának. Törekedjünk már a szituáció elején a lehető legnagyobb nyugalomra és figyelemösszpontosításra.

A legfontosabb, hogy higgyünk magunkban és abban, hogy képesek leszünk megjegyezni az arcokat és a neveket. Ha eleve reménytelennek ítéljük magunkat, azok is leszünk.

| memória
2019-06-18 09:26:48
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop