A nyelvtanulás az anyaméhben kezdődik

Egy újszülött nagyon korán, pár órával a születés után különbséget tud tenni anyanyelve és egy idegen nyelv között – ezt erősítették meg a kísérletek az Acta Paediatrica legutóbbi számában közöltek szerint. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a passzív nyelvtudás már az anyaméhben elkezdődik.

nyelvtanulás, magzat, baba | InforMed Hírek11   InforMed | Sarkady, L.
Christine Moon és munkatársai (Pacific Lutheran University, Tacoma, Washington, USA) kísérleteiket Stockholmban végezték.

40 amerikai és svéd gyermeknek magánhangzókat játszottak le mindkét nyelv kiejtése szerint. Ugyanakkor a 7-75 órás gyerekek szájában különleges cuclit helyeztek el, mely regisztrálta a szopómozgásokat és minden egyes szopási manővernél a hang ismétlésével válaszolt. Amikor a baba szünetet tartott, a következő szopási mozgásnál másik magánhangzóra váltottak.

A csecsemők a szopás útján nyilvánítják ki kíváncsiságukat, írja a szerző. Ez a kíváncsiság mindkét ország újszülöttjeinél az idegen nyelvnek szól.

Ebből Moon arra következtet, hogy a kicsiknek már vannak tapasztalataik saját nyelvükkel kapcsolatosan, melyet pedig csak az anyaméhben tudnak megszerezni. Moon szerint a magzatok már a 30. terhességi héttől képesek hangokat felismerni. A pszichológusnő azt véli, hogy a „tanulás” az utolsó tíz terhességi hétben kezdődik el.

| nyelvtanulás, magzat, baba, nyelvtanulás
2013-01-11 03:28:31
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop