A koffein hatásos az Alzheimer-kór ellen

A koffein rövidtávon a fáradtság ellen hat, hosszútávon viszont az Alzheimer-kór ellen - állapították meg német és francia kutatók.

koffein, Alzheimer-kór, fehérje lerakódás | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A Bonni Egyetem és a Lille-i Egyetem kutatói megállapították, hogy egy koffeinhez hasonló hatóanyag egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok során megakadályozza a tau-fehérje lerakódását az agyban. Az ilyen tau-fehérje-lerakódások az Alzheimer-kór két fő indikátorai közé tartoznak.

A másik indikátor, a béta-amiloid fehérje csomószerű lerakódása esetében már korábban bizonyították egereken végzett kísérletekkel, hogy a koffein akadályozza a fehérje-lerakódás folyamatát.

Christa Müller bonni professzor és David Blum, a Lille-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjukkal először bizonyították a koffein tau-fehérjékre kifejtett hatását. Eredményeiket a Neurobiology of Aging című szaklap online kiadásában mutatták be a tudósok.

A kutatások szerint a koffein blokkol az agyban bizonyos receptorokat, amelyeket az adenozin nevű neurotranszmitter aktivál. A blokkolás a korábbi tanulmányok szerint hat a béta-amiloid plakkokra is: csökken a káros csomósodások mennyisége, fellép a koffein védő hatása. A most megjelent tanulmány szerint a hatás a tau-fehérje-lerakódások ellen is segít.

A Német Geriátriai Társaság egykori elnöke, Werner Hofmann szerint sokatmondóak az eredmények, de még hosszú út áll a kutatók előtt. Beszélt a projekt meghatározott kereteiről is: a kutatásra szánt pénz ugyanis viszonylag szerény összeg. Müllert 30 ezer euróval (mintegy 9,1 milliárd forinttal) támogatja az Alzheimer Kutatási Kezdeményezés (AFT) nevű közhasznú szervezet, David Blumot pedig az AFI francia testvérszervezete segíti 50 ezer euróval (15,2 milliárd forinttal).

Müller szerint nagy lépést tettek előre, a következőkben újabb állatokon végzett kísérletekre lesz szükség, még mielőtt hozzáfognának az első klinikai vizsgálatokhoz.
| koffein, Alzheimer-kór, fehérje lerakódás
2014-04-08 21:56:18
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop