Narcolepsia: Öröklött betegség, amelynek nincs gyógyszere

LONDON - A narcolepsia kellemetlen alvási rendellenesség, melyet gyakran nem ismernek fel az orvosok, a tüneteket kialvatlanságnak tulajdonítják.

öröklött, narkolepszia, katalepszia, öröklött | The New York Times Health News Service   Medincorp | Laurance, J.

A betegségtől szenvedőket azonnali és ellenállhatatlan alvási vágy ragadja el, vacsora közben beleesnek a levesükbe, összejöveteleket végigalszanak, néha még szex közben is elalszanak.

Az országúton magukat és másokat veszélyeztetnek, elalszanak a volánnál . A napközben fellépő álmosság a súlyos országúti balesetek leggyakoribb oka.

Öröklött állapotról van szó, mely az immunrendszer rendellenességeihez kapcsolódik. A legkellemetlenebb vonása az izommozgások ellenőrzésének elvesztése, a cataplexiának nevezett állapot, amely mindig fellép, ha az illető izgalomba jön. Az állkapocs rángatózni kezd, lebukik a fej, összecsuklanak a lábak.

Nagy-Britanniában becslések szerint 40000 embert érint a betegség, de csak 3500-at diagnosztizálnak. Az amphetamin alapú stimulánsok ugyan hatásosak, de a betegek fokozatosan hozzászoknak, egyre nagyobb dózisra van szükségük és egyre több a mellékhatás.

Michael Sergeant, a Narcolepsy Association elnöke szerint a betegek évekig nem fordulnak orvoshoz, és akkor is elküldik őket, azzal, hogy feküdjenek le korábban és vegyenek nagyobb ébresztőórát maguknak. "Megalázó a helyzet. Minden olyan sorstársunkra, akinek megállapították a betegségét, tíz olyan jut, aki küszködik és nem tudja, mi baj van vele, vagy nem megfelelő kezelést kap.

Megjelent: The Independent, London

| öröklött, narkolepszia, katalepszia
2002-07-31 18:35:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop