Angela Merkel, a fáradhatatlan

Bámulatra méltónak tartották sokan a német kancellár múlt heti teljesítményét, a 61 éves Angela Merkel ugyanis szerdáról csütörtökre virradóan több mint 16 órán keresztül tárgyalt Minszkben az ukrán válság megoldása érdekében.

alvás, fáradtság, pihenés, munkabírás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Majd a tárgyalóasztal mellől felállva, szinte azon nyomban Brüsszelbe utazott, hogy uniós kollégáit tájékoztassa a történtekről. Németország első női kancellárja ezzel ismét beírta nevét a rekordok könyvébe.

Tette mindezt ezt úgy, hogy korábban sem sokat pihent, hiszen közvetlenül Minszk előtt Kijevben, Moszkvában, majd Washingtonban járt. A hozzá közel állók nagyon nem is csodálkoztak ezen, a kancellár ugyanis régóta híres rendkívüli munkabírásáról. Mondják azt is, hogy ő az, aki - nő létére - a legjobban bírja az éjszakába nyúló, maratoni uniós csúcstalálkozókat, miközben valósággal elbűvöli a többi résztvevőt rendkívüli felkészültségével. Merkel mostani teljesítménye azonban minden korábbit felülmúlt.

Olyannyira, hogy a történtek nyomán számos szakértő, köztük orvosok és az élő szervezetek működésével foglalkozó kronobiológusok kezdtek értekezni arról, miként lehetséges, hogy valaki oly hosszú ideig képes talpon maradni, közben kulcsfontosságú dolgokról tárgyalni, sőt dönteni is. És vajon mennyi idő kell az emberi szervezet számára egy ilyen megpróbáltatás után a regenerálódáshoz? Továbbá arról is vita van, hogy egy "minszki performansz" többszöri megismétlése nem vezet-e tartós egészségkárosodáshoz.

Merkel egy korábbi interjúban azt állította, hogy "a tevéhez hasonló képességekkel" rendelkezik, azaz képes energiát tartalékolni, legyen szó akár a tartós ébrenléthez szükséges energiáról is.

A szakértők véleménye ugyanakkor megoszlik erről. Van, aki azt állítja, hogy ez lehetséges, mások szerint viszont csak akkor, ha az ember rövid szundításokat igyekszik beiktatni a tartós talpon maradás érdekében. Éjszaka ez különösen előnyös lehet.

Jürgen Zulley német alvásszakértő szerint a tevés hasonlat bátor ugyan, de sántít. Az embernek ugyanis szüksége van meghatározott rendszerességre, és ennek keretében a rendszeres pihenésre is. Nem értett egyet azzal sem, hogy az ember a hosszú ébrenléthez képes energiát „spájzolni”. Azt azonban elismerte, hogy a tartós ébrenlét könnyebb akkor, ha élénk és tartalmas időtöltésről van szó, ilyen esetben a fáradtság könnyebben leküzdhető.

Zulley professzor nem értett egyet azzal sem, hogy ilyen esetekben az „előalvás” segít. A délelőtti vagy délutáni alvás ugyanis aligha pótolhatja az éjszakait - állította a szakértő, aki szerint ugyanakkor egy jó oldala mégis csak van a hosszú talpon maradásnak. Minél tovább tárgyal ugyanis egy politikus, és ezzel párhuzamosan egyre inkább fárad, annál inkább hajlandó kompromisszumra. Angela Merkel pedig amúgy is híres arról, hogy másoknál jobban törekszik kompromisszumokra.

Achim Kramer, a neves berlini Charité kórház kronobiológusa még több kételynek adott hangot. Angela Merkelt név szerint ugyan nem említette, de úgy fogalmazott, hogy egy alkoholista munkabírásához hasonlítható annak a politikusnak a teljesítménye, aki napokon keresztül rendkívül keveset alszik. „Még szerencse, hogy nem kell autópályán kocsit vezetnie” - tette hozzá. Kramer hangsúlyozta azt is, alapjában véve az emberi gének határozzák meg, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége. Való igaz, hogy vannak olyanok, akiknek az ötórás alvás is elegendő, de olyanok is, akiknek a nyolc óra is kevés.

Ami az előbbit illeti, nemcsak Merkel, de az amerikai elnök, Barack Obama is a keveset alvók közé tartozik. Nem is olyan régen például úgy nyilatkozott, hogy négy órával be kell érnie. A berlini kronobiológus ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy tartósan ez mindenképpen ártalmas. Aki krónikus alváshiányban szenved, annak nem csupán az olyan akut tünetekkel kell megküzdenie, mint a figyelem, a reakció-, illetve a teljesítőképesség hiánya, de tartós kockázatok is fenyegetik.

Ha valaki keveset alszik, könnyen meghízik, aki nem alszik, nem képes regenerálódni, csökken az emlékezőképessége, de súlyos betegségek is bekövetkezhetnek. Ezek között elsősorban az anyagcsere betegségeket, a cukorbetegséget és nem utolsósorban a rákot említette. Kramer professzor épp ezért a politikusoknak is azt ajánlotta, hogy tartósan ne kockáztassanak, és az alváshiányt mindenképp igyekezzenek pótolni.

Merkelről a vele Minszkben virrasztók elmondták, hogy noha szemei karikásak voltak, szinte mindvégig csúcsformában volt. „Jól vagyok, tökéletesen tudok koncentrálni, a hét még nem ért véget, s holnap is munkanap van” - mondta egyik munkatársának csütörtökre virradó éjjel az orosz, az ukrán és a francia elnökkel folytatott tárgyalások félidejében. Miközben francia kollégájáról, Francois Hollande-ról valósággal lerítt a fáradtság és állítólag többször összekeverte az országokat, Merkel csak egyszer - és akkor is rövid időre - vesztette el a fonalat. „Mi is volt a kérdés?” - fordult egy ízben a többiekhez, de azután úgy folytatta tovább, mintha mi sem történt volna.

Maratoni tárgyalások ide vagy oda, azt többször elmondta már, hogy - akár Putyin, akár Hollande a partner - a tárgyalások sikere érdekében soha nem imádkozik. „Az imádságok nem arra valók, hogy földi kívánságokat teljesítsenek. Azok megvalósulásáért magamnak kell megküzdenem” - vallja.

| alvás, fáradtság, pihenés, munkabírás
2015-02-16 11:29:10
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop