Hirdetés

A stroke nem válogat

Mi a közös Sharon Stone-ban, Kelly Osbourne-ban, Margaret Thatcherben, Barry White-ban, Jessie J-ben, Belmondóban vagy akár Gábor Zsazsában? Az, hogy mindegyikük stroke-ot szenvedett el.

stroke, agyvérzés, vérrög |

InforMed Hírek12   InforMed


Hogyan is alakul ki a stroke?

A stroke életveszélyes állapot, amelynek időben való kezelése életmentő lehet. A stroke-ot gyakran csendes gyilkosként is emlegetik, hiszen nincsenek kézzel fogható, konkrét előjelei. Hirtelen és váratlanul következik be a vérellátási zavar, aminek következtében agyszövetek halnak el. Két esetben beszélhetünk szélütésről:
  • Elzáródó agyi erek - Az érfalakon felgyülemlett lerakódás leválik az érfalról, és bekerül a véráramlatba, vagy egy megalvadt vérrög kerül az agyi érrendszerbe, amely meggátolja a vér akadálymentes továbbáramlását.
  • A magas vérnyomástól az erek már nem képesek tovább tágulni és emiatt megrepednek. A stroke-ot elszenvedő betegek több mint 70%-a küzd magas vérnyomással.
A tünetek mind a két esetben megegyeznek: hirtelen fellépő féloldali végtagbénulás, hirtelen bekövetkező beszéd- és látászavar - kettőslátás, látótér-kiesés, látásvesztés -, egyensúlyzavar, térérzékelés elvesztése.

Az alábbi tünetek felléphetnek együttesen, vagy külön-külön is, lehetnek átmeneti és maradandó jellegűek egyaránt.

Fontos, hogy bármilyen, a stroke-ra utaló tünettel azonnal forduljunk orvoshoz!

A stroke veszélyes szövődménye

A stroke esetek jelentős hányada megelőzhető lenne, ha mindenki tisztában lenne a betegség rizikófaktoraival. Rengeteg olyan, a mindennapi élethez kapcsolódó tevékenység van, ami növeli a szélütés kockázatát, úgymint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, stresszes életvitel. Emellett a már kialakult betegségek egyik legveszélyesebb szövődménye is lehet a stroke.

A magas vérnyomásban és különböző szívbetegségekben, például pitvarfibrillációban szenvedő betegek nagy része a veszélyeztetettek közé tartozik. Esetükben a legfontosabb, hogy minél előbb kiszűrjék a betegséget, a kezelés során kövessék az orvos által előírt utasításokat és rendszeresen szedjék a gyógyszerüket.

A pitvarfirbrilláló betegek stroke megelőzésére elsősorban a véralvadásgátló készítmények szolgálnak, amelyek közül már léteznek olyanok, amelyek hosszú távú biztonságot nyújtanak a betegek számára.

Életmentő percek

A stroke bekövetkeztével percenként közel 2 millió idegsejt pusztul el és 10 kilométernyi idegpálya semmisül meg. Ezért fontos, hogy a beteg minél előbb kórházba/stroke ambulanciára kerüljön, mert a szélütés bekövetkeztével 3 órán belül fel kell oldani a vérellátási akadályt. Minél előbb kezelik a beteget, annál több esélye van a túlélésre és annál kevesebb maradandó károsodás várható.

Miután stabilizálták a beteg állapotát, rögtön megkezdődik a rehabilitáció, amit nagyban meghatároz a stroke által okozott károsodás mértéke. Ebben gyógytornászok, logopédusok, pszichológusok és más területen jártas szakemberek segítik a betegeket.

Nem szabad várni a rehabilitáció megkezdésével, mert a tünetek állandósulhatnak és gátolhatják a betegeket a mindennapi életvitelükben. A stroke-on átesett pácienseknek szigorúan be kell tartaniuk az orvosi előírásokat és az előírt gyógyszeres terápiákat.

A szélütés utáni időszak nagy veszélyt jelent a betegekre, mert akkor nagy esélyük van egy újabb agyérkatasztrófára.

Legyen tisztában a betegséggel, ismerje fel időben a tüneteket és mentsen életet!

stroke, agyvérzés, vérrög

2014-09-19 14:36:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop