Agyi aneurizma szakadás

aneurizma, ágy, agyvérzés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Remélem tud nekem segíteni vagy legalább is valami bíztatót mondani. Nagyon sürgősen kellene a válasza, mert nagyon félek. Hogy miről is lenne szó?

A nővéremet(38 éves) 5 nappal ezelőtt nagyon erős fejgörccsel vitte el a mentő. Előtte már pár napja hullámokban tört rá a szörnyű fejfájás ill. a hányás. de ez mindig csak kevés időre jött elő. Kapott a körzeti orvostól rá gyógyszert. Azonban csütörtök éjjel már olyannyira rájött ez a fejgörcs, hogy másnap délelőtt már "félrebeszélt", tehát nem tudta magát igazán kifejezni. "Talpon" vészelte végül is át ezt az egészet éspénteken bevitték a kórházba. Az intenzív osztályra került. Az orvosok tájékoztatása szerint agyvérzést kapott, de nem olyat, mint amikor valakinek magas a vérnyomása, hanem azt mondták, hogy ez nála születésétől fogva alakult ki. A saját szavaimmal elmondva az orvosok azt mondták, hogy azon az éren, amivel most a gond lett már a születésétől fogva nőtt egy kis "pukli" tele vérrel és most ez a kis "pukli" repedhetett szét. Bíztató dolgokat mondtak, hogy ha így marad az állapota akkor felépül stb... Szombaton mikor meglátogattuk nem volt magánál, mert előtte adtak neki altatót. Volt amikor nézett ránk, de látszott, hogy nem fogta fel a látványt. Azt mondták ettől nem kell megijedni, ez természetes.

Azt is mondták, hogy szerencse a szerencsétlenségben, hogy a három hely közül ahol az agyvérzés szokott történni; ő a legjobb helyen kapta, ugyanis a fej elején jobb oldalon történt neki ez a dolog. (Elnézést a nem éppen szakmai nyelvhasználatért, de sajnos nem tudom az orvosi nyelvet!)

Délután már mondták édesanyámék, hogy már beszélgetett, igaz nem teljesen érthetően, tehát nem tudta rendesen kifejezni magát és elharapta a szavak végét. De az is látszott rajta, hogy ez a dolog idegesíti és nagyon erőlködött, hogy ki tudja mondani, amit akart. De egyébként képben van teljesen, mert emlékezett a befizetett csekkekre meg ilyesmikre. Tehát szombaton és vasárnap már elég jól volt. Mondták, hogy erős! Tegnap, tehát hétfőn délelőtt is jól volt, már az orvosok mondták, hogy lekerül egy-két napon belül az intenzívről az idegosztályra, azonban tegnap délután már egy kicsit visszaesni látszott, mert elég sokat fájlalta a fejét és nem is beszélt annyit, szóval rosszabbul volt, mint délelőtt. Ezért az orvosok mondták, hogy inkább még fenntartják az intenzíven, megfigyelik még! Kérdezték édesanyámék, hogy kaphat-e még egyet, hogy így fájlalja most megint a fejét és mondták, hogy ezt nem lehet tudni előre, kaphat, de reménykedni kell!

Most így áll a helyzet és csak várunk! A kérdésem az lenne, hogy Önnek mi erről a véleménye? Ön szerint milyen esély van a teljes felépülésre, ha nem kap még egyet? És ha kap? A beszéde helyreáll? Mennyi idő, ha nem rosszabbodik az állapota, hogy felépüljön?

Kérem, ha van ideje, írjon le nekem mindent ezzel kapcsolatban, de legalább is a kérdéseimre, kérem, mielőbb válaszoljon! Ha lehetséges a magán e-mailemre is küldje el kérem a választ!! Nagyon megköszönném!

Előre is köszönöm segítségét! 

Az emberi érrendszer az egy zárt rendszer. Ha az ér (artéria) fala vele születetten vagy szerzetten elvékonyulnak, zsákszerű kitüremkedés un. aneurizma alakul ki. Ez lehet az érrendszeren bármely szakaszán. Az érrendszeren belüli hirtelen nyomás változás válthatja ki valószínűleg az elvékonyodott artéria falának megrepedését. Ezen a nyíláson át a környező szövetekbe vér kerül. A kialakult vérömleny roncsolja., összenyomja, elnyomja a környező agyszövetet, bizonyos kiterjedés felett pedig agynyomás fokozódást is okoz, de betörhetnek az -agytörzsbe is. Tehát az agyi aneurisma rupturája (megszakadása) okozta a tüneteket az adott vérzés okozó embolus elhelyezkedésétől, illetve a vérzés nagyságától függenek. A betegség kimenetele több esélyes, de teljes felgyógyulás is lehetséges. Előre prognózist mondani lehetetlen. Az idegsebészeti vizsgálat további aneurizmák kimutatására indokolt, adott esetben műtéti megoldás is szóba jöhet. Leggyakrabban azonban az idő és a gondos rehabilitáció az egyetlen, ami segíti a gyógyulást. Sajnos azonban gyakran marad fenn valamilyen neurológiai tünet.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| aneurizma, agy, agyvérzés
2002-07-11 14:28:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop