Hirdetés

A tampon biztonságos használata

A tampon használata kapcsán számos tévhit él a köztudatban. A nők gyakran a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem veszik figyelembe.

tampon, intim higiéné |

InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.


A tampon kényelmes és biztonságos a menstruáció alatt, csak néhány alapvető szabályt kell betartani.

A felhelyezés, csere előtt alaposan kezet kell mosni!

A nyilvános vagy közös használatú vécék legszennyezettebb pontjai a kilincsek és a mosdókagylók. Ha elmarad a kézmosás, a kézre kerülő baktériumok (jellemzően Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli vagy Shigella) könnyen a szájba vagy a szembe kerülhetnek, és különböző fertőzéseket idézhetnek elő.

Ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan mosson kezet és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érintse meg a már kicsomagolt tampont!

A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is. Szappanozza be legalább 20 másodpercen át a kezét, mossa meg a tenyerét, a kézhátát, a csuklóját, az ujjak közét, majd öblítse le bő folyóvízzel!

Tiszta, száraz papírtörölközővel itassa fel róla a nedvességet úgy, hogy teljesen száraz legyen!

Ha van választási lehetőség, érdemes inkább papírtörlőt használni a kézszárító helyett, mivel sok helyen nem cserélik a kézszárító készülékek szűrőjét, így előfordulhat, hogy újabb kórokozók kerülnek a korábban már tisztára mosott kézre.

A tampont rendszeresen kell cserélni, a gyakoriság annak nedvszívó képességétől és a menstruációs vérzés intenzitásától függ.

Mivel a vérzés mennyisége a menzesz időtartamán belül is változik, javasolt az intenzitáshoz igazodó tampont választani. Mindig a lehető legkisebb méret a megfelelő, amelyet körülbelül 3-6 óránként szükséges cserélni.

A tampon gyakori cseréjével megakadályozható a baktériumok elszaporodása, viszont a túl gyakori csere irritálhatja a hüvely nyálkahártyáját.

Léteznek probiotikus tamponok is, melyek lactobacillus törzsek keverékét tartalmazzák. A rendszeres használat az egészséges hüvelyflóra visszaállítását, fenntartását és megerősítését szolgálja, megelőzve ezzel a hüvely bakteriális egyensúlyának felborulását.

Ezek a tejsav baktériumok a menstruáció alatt képesek megtelepedni a hüvelyben, helyreállítják a hüvely baktériumflórájának egyensúlyát.

tampon, intim higiéné

2018-03-25 21:32:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop