Emlőrák és az éjszakai műszak

Nem növeli a nőknél az emlőrák kialakulásának kockázatát az éjszakai munka - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb vizsgálatból.

emlőrák, mellrák, éjszakai munka | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) francia központú Nemzetközi Rákkutatási Hivatala (IARC) 2007-ben jelezte, hogy "feltehetőleg" kapcsolat van a váltott műszakban végzett munka és az emlőrák kialakulása között.

Nagy-Britannia vezető szakértői azonban most 1,4 millió nő adatait elemezve arra jutottak, hogy nincs összefüggés az emlőrák és az éjszakai munka között. A Cancer Research UK brit rákkutató intézet reméli, hogy az új eredményekkel sikerül megnyugtatni az érintett nőket.

Az IARC annak idején arra a megállapításra alapozta véleményét, hogy a váltott műszak felbolygatja a szervezet biológiai óráját. Akkoriban korlátozott mennyiségű információ állt a kutatók rendelkezésére az emlőrák kockázati tényezőiről, a szakemberek főleg állatokon és laboratóriumban végzett vizsgálatokra alapozták a kijelentésüket.

A tanulmány a Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban jelent meg. A szakemberek brit, amerikai, kínai, svéd és holland tanulmányok adatait vizsgálták.

Eredményeik szerint azoknál a nőknél, akik életük során dolgoztak éjszakai műszakban - akár 20-30 éven át - nem volt magasabb az emlőrák kockázata, mint azoknál, akik sohasem dolgoztak éjszaka, gyakorlatilag ugyanakkora volt a kockázat mindkét csoportban.

"Eredményeink szerint azoknál a nőknél, akik éjszakai műszakban dolgoznak, beleértve azokat is, akik régóta, nem magasabb az emlőrák rizikója. Ezt az eredményt hozta a három közelmúltbeli brit tanulmány elemzése, de akkor is erre jutottunk, amikor a vizsgálatba bevont összesen tíz tanulmányt elemeztük" - írta a kutatást vezetője.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a nők az egészséges testsúly megőrzésével, kevés alkohol fogyasztással és aktív életmóddal tudják csökkenteni az emlőrák kockázatát.

| emlőrák, mellrák, éjszakai munka
2016-10-11 10:04:28
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop