Hirdetés
Hirdetés

Azok a nehéz napok!

Idegesség, ingerültség, fejfájás, hasgörcs, csillapíthatatlan étvágy... Mindez a hónapról hónapra ismétlődő PMS, azaz premenstruális szindróma, amely a menstruáció előtti napokat néha elviselhetetlenné teszi. Nézzük csak, mit is tehetünk ezekben a napokban?

PMS | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.
Minden hónapban ugyanaz a gyötrelem: a hasogató, húzó jellegű hátfájást sok nő úgy éli meg, mintha "leszakadna" a dereka. Közvetlenül a vérzés előtt erőteljes görcsök lépnek fel, és gyakran fejfájás, hányinger is társul a már említett tünetekhez. Sokan képtelenek emiatt ellátni munkájukat, a fájdalomcsillapítók pedig gyakran már nem használnak, és a lazító gyakorlatok is csak rövid időre hoznak megkönnyebbülést.

TÖBB MINT 150-FÉLE TÜNET

A PMS a világon mindenütt érinti a nőket. Mint ahogy a név is magában foglalja, a panaszok a havi vérzés előtt lépnek fel, általában a peteérés (ovuláció) és a menstruáció közötti időszakban. Tipikus, hogy a menses kezdetével csökkennek vagy akár teljesen el is múlnak a tünetek.

Ingerültség, depresszív és sírós hangulat jellemezheti ezt az időszakot, sok nő agreszszívvá válik, másoknak fáj a feje és a háta. Fáradtság, kimerültség, feszülő, fájdalmas mellek, ödémás ízületek, puffadás, székrekedés -és még sok más panasz jelentkezik.

A tudósok több mint 150 tünetét ismerik ennek a tipikusan női "betegségnek", és mégis, minden nő másképp éli meg a PMS-t. A tünetek kialakulásának okát néhány orvos abban látja, hogy:

  • a női hormonok, az ösztrogén és a pro-geszteron nincsenek egyensúlyban,
  • más nőgyógyászok abból indulnak ki, hogy néhány nő szervezete hiperérzékenyen reagál az egyébként normálisnak mondható hormonelváltozásokra is.

Ha az ovuláció után a petesejt nem termékenyül meg, a progeszteronszint gyorsan leesik, és az érintettek úgy érzik, "mély szakadékba" esnek, mint szülés után, amikor a hormontermelés nagymértékben visszaesik. Néhány anya ilyenkor gyermekágyi depresszióba esik, amelyet sok PMS-ben szenvedő nő hónapról hónapra enyhe formában szintén megél.

A PMS-sel kapcsolatos leggyakoribb 10 kérdésre nőgyógyászok és pszichoterapeuták, természetgyógyászok és életmód-tanácsadók válaszolnak.

MIRŐL ISMERHETI FEL, HOGY PMS-BEN SZENVED?

A legfontosabb támpont a tünetek hónapról hónapra való rendszeres visszatérése. A panaszok alapvetően a menstruáció előtt egy héttel jelentkeznek és a vérzés kezdetéig tartanak. Akkor beszélhetünk PMS-ről, ha a négy fő tünet együtt lép fel: a mellfájdalom, a hangulati ingadozás, vizesedés és vegetatív labilitás, tehát szédülés, hányinger, szapora pulzus, migrén. Mindezek mögött a hormonok kiegyensúlyozatlan szintje áll. Az orvosok szerint a fejfájással, farkasétvágygyal, kimerültséggel és koncentrációzavarokkal járó könnyebb tünetegyüttes is már a PMS jele. Abból indulnak ki, hogy a nők körülbelül hetven százaléka szenved ezektől a panaszoktól.

IRÁNYÍTÓ HORMONOK

A hormonok szervezetünk titkos vezetőiként rendkívül pontosan irányítják a női termékenység ritmusát. A legtöbb élettani folyamatba nagymértékben beleszólnak a hormonok, főleg nőknél, akiknek a szervezete minden hónapban felkészül a lehetséges terhességre. Emiatt a ciklus folyamán állandóan ingadozik a hormonszint.

  • A ciklus kezdetekor a középagyban elkezd termelődni a tüszőérést stimuláló hormon (FSH).
  • Ennek következményeként beindul a petefészekben az ösztrogéntermelés.
  • Az ösztrogén támogatja a petesejt megérését, ami kilökődése után a méhbe vándorol.
  • Az ovuláció után a petesejt helyén keletkezett sárgatestben elkezdődik a progeszteron termelése. Ennek hatására a méhnyálkahártya megvastagodik, s a szervezet előkészül a terhességre.
  • Ha a petesejt nem termékenyül meg, az ösztrogén- és progeszteronszint gyorsan leesik. A méh nyálkahártyája leválik, és vérrel együtt távozik a szervezetből. A menstruációval lezárul a ciklus.

MILYEN SZEREPET JÁTSZIK A PSZICHÉ A PMS-BEN?

A lelkiállapot, a család helyzete és a társadalmi környezet feltehetően befolyással vannak a PMS-panaszokra. Gyakran enyhülnek a tünetek, ha sikerül néhány stresszforrást és a fő gondokat kiküszöbölni. A PMS valódi oka néha mélyebben gyökerezik, például abban, hogy a menstruációt sok családban tabutémának tekintették. Hasznos lehet tehát saját élettörténetünket ilyen szemszögből áttekinteni.

VAN-E ÖSSZEFÜGGÉS A SZEMÉLYISÉG ÉS A PMS KÖZÖTT?

A PMS azokat a nőket érinti leginkább, akik konfliktusban élnek saját testükkel, és erőteljes elégedetlenség jellemzi őket. Ennek oka lehet akár a párkapcsolat, amely nem elégíti ki őket, vagy az a be nem teljesedett vágy, hogy gyermekük szülessen.

LEHET-E SEGÍTENI RAJTA TERMÉSZETES SZEREKKEL?

A gyógynövények körében és a homeopátiában léteznek olyan szerek, amelyek enyhíthetik a tüneteket. A barátcserje segít pl. kiegyensúlyozni a hormonháztartást. Cseppek vagy kapszulák formájában hónapokon át ajánlatos fogyasztani. A levert hangulaton az orbáncfű segíthet. A legújabb tanulmányok alapján a B6-vitamin és a magnézium is befolyásolják a PMS-tüneteket. Egyénre szabott homeopátiás szerek kiválasztásához célszerű orvos tanácsát kérni. Az akupunktúra, az akupresszúra és a talpmasszázs is jelentősen enyhíthet a panaszokon.

LÉTEZNEK-E MÁS LEHETŐSÉGEK A PANASZOK ENYHÍTÉSÉRE?

A mozgásterápia igen sokat segíthet. A medencetáji gyakorlatokkal, a hastánccal, a thai-chival és a Luna-jógával újra felfedezheti testét, s tudatosabb, pozitívabb kapcsolatban maradhat vele. Ettől a panaszok természetesen nem múlnak el egyik napról a másikra, de könnyebb bánni velük. A lazító gyakorlatok elsősorban fej- és hátfájásnál, görcsös hasfájásnál, de akár hangulatingadozásnál is enyhülést hoznak.

MIKOR SZÜKSÉGES HORMONKEZELÉS?

Először természetes szerekkel érdemes próbálkozni. Ha a barátcserje és a B6-vitamin nem segít, csak akkor kérjünk hormonkészítményeket, legtöbbször sárgatesthormont (progeszteront). Persze ez inkább elfedi a problémákat, mintsem megoldaná őket. Ha elhagyja a tabletta szedését, a panaszok újra jelentkezhetnek.

NORMÁLIS-E, HA A MENSTRUÁCIÓ ELŐTT CSÖKKEN A SZEXUÁLIS VÁGY?

Röviden: igen. Már a menstruáció előtt néhány nappal csökken az ösztrogénszint, amelynek következménye, hogy csökken a libidó. A legjobb tanács ebben az esetben, ha elfogadja a tényt, s megelégszik a gyengéd simogatással, babusgatással és kedveskedéssel.

INGERÜLTSÉG, INDULATOSSÁG, SÍRÓSSÁG -HOGYAN BÍRJA EZT KI A CSALÁD?

Többnyire azok a nők keresnek fel életmód-tanácsadót, akiknél a PMS hangulatingadozást vált ki. Szeretnének mindig jól "működni", ám ez a menstruáció alatt nem lehetséges. Ennek következményeként lelki konfliktus alakul ki náluk, s úgy érzik, túl nagy terhet kell hordozniuk. Sokat segíthet, ha a család tekintettel van erre, s ebben az időszakban a "beteg" is több időt szakít magára. Ha olyan dolgokkal foglalkozik, ami érdekeli, és új kihívásokkal néz szembe, javulni fog ön- és közérzete. Természetesen a nem túl megterhelő sport is jó hatású ilyenkor.

MI SEGÍTHET FESZÜLŐ MELLEK ESETÉN?

Az érzékeny mellekért a progeszteron hiánya a felelős, ami akkor lép fel, ha több cikluson keresztül nem került sor peteérésre. Ebben az esetben általában csak a progeszterontabletták segítenek, vagy egy gél, amit a mellre kell felvinni. Egy másik kiváltó ok a prolaktinhormon túltermelése lehet, amely szoptatás idején a tejelválasztásért felelős. Ilyenkor érdemes prolaktingátló szert szedni. Ennek tisztázása és eldöntése azonban orvos feladata.

MI AZ OKA A HÍZÁSNAK ÉS AZ ÖDÉMÁNAK?

A felgyülemlett vizet a szervezet nem tudja kiválasztani, ezért a szövetek "vizesednek". A hízással járó probléma a menstruáció után legtöbbször magától megoldódik. Vízhajtó teák is támogathatják a folyamatot.

MI ENYHÍTI A FARKASÉTVÁGYAT?

Fogyasszon körtelevet! A körtelé támogatja a szervezet vízkiválasztását, és a benne található gyümölcscukor teltségérzetet idéz elő. Mivel extrém falánkság a pajzsmirigy vagy a hasnyálmirigy rossz működésével is összefüggésbe hozható, érdemes orvossal tisztázni, mi a valódi ok.

| PMS
2002-10-03 16:02:23
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop