A stressz a meddőség egyik oka

A túl sok stressz feltehetően megakadályozza a terhességet. Egy, a Human folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nyálban kimutatható, legmagasabb alfa-amiláz értékekkel bíró nők kétszeres gyakorisággal maradnak gyermektelenek, mint azok, akiknél ez az érték alacsonyabb.

szülészet, stressz, termékenység, alfa-amiláz, stress-marker | InforMed Hírek12   InforMed | Sarkady, L.

A nyál alfa-amiláz termelését a szimpatikus idegrendszer szabályozza, a stressz emeli az értékeit. Az enzim kimutatása kémiailag egyszerű, ami oda vezetett, hogy a tanulmányokban az amiláz nyáltesztet gyakran a stressz markereként alkalmazzák.

Courtney Denning-Johnson Lynch (Wexner Medical Center, Columbus, Ohio, USA) a teszteket a Termékenység és a Környezet hosszanti vizsgálata (Longitudinal Investigation of Fertility and the Environ¬ment, LIFE) című tanulmányban résztvevő nőkön végezte, melyben a környezetnek és az életmódnak a termékenységre gyakorolt hatásait kutatta.

Mindegyik asszony vágyott gyermekre, mégis 373 közül csak 54-nek sikerült ez egy éves meddőség után. Az ok a szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitása lehetett, ugyanis a nyálpróbák szerint, melyeket a nők a kezdeti kivizsgálásnál és a menstruációk első napján leadtak, a legmagasabb amiláz értéket felmutatók (felső harmad) fele olyan gyakorisággal estek teherbe, mint a legalacsonyabb értékkel bírók (alsó harmad).

A kortizon értékekkel nem találtak összefüggést. Lynch már korábban ugyanezen eredményre jutott egy angol nők csoportján végzett tanulmányában (Fertility and Sterility 2011; 95: 2184–2189). Ott is párhuzam volt látható az amiláz-, de nem a kortizon értékek részéről, a női termékenységgel.

Lynch hangsúlyozza, hogy a stressz nem az egyetlen oka a gyermek utáni beteljesületlen, vágynak. Azt tanácsolja a leendő anyáknak, hogy próbálkozzanak a jógával, a meditációval és más lazító technikákkal. A teherbeesés miatti görcsös erőlködéssel viszont az ellenkező hatás érhető el.

Kapcsolódó rovatok:
Szorongásos betegségek
Lelki egészség, önismeret, stressz
Sport, jóga és más alternatív mozgások
Pihenés, relaxáció


Forrás: Stress ein Grund für unerfüllten Kinderwunsch

| szülészet, stressz, termékenység, alfa-amiláz, stress-marker
2014-04-08 02:10:16
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop