Megtermékenyítés és a hímivarsejtek

Néhány érdekes és talán kevéssé ismert tény a spermiumokról

spermium, hímivarsejt, megtermékenyítás | InforMed Hírek16   InforMed

A rendellenes hímivarsejt a normális
Az egyszerre kilövellt hímivarsejtek 90 százaléka deformált. Két feje van vagy két farka, túl nagy vagy túl kicsi feje, és a hibák sorát lehetne még folytatni. Ez az ár, amit a monogámiáért kell fizetni. - Azoknál a fajoknál, ahol egy időben több hím ondója található a nőstényben, a hímivarsejtek sokkal jobban hasonlítanak egymásra.

Fél teáskanál
Ennyi egy tipikus ejakulátum mennyisége. Nem sok, de általában megteszi, amit elvárnak tőle. Vagy amitől félnek…

A hímivarsejtek sisakot viselnek
A sejtek csúcsán található ovális alakú, kemény sisak neve akroszóma. Ebben található a petesejt burkának emésztéséhez szükséges vegyi anyag. Ezt akkor bocsájtja ki, amikor a hímivarsejt a petesejthez tapad. A keletkezett résen a hímivarsejt behatol a petesejtbe, célba juttatva genetikai anyagát.

Hímivarsejt és az ondó
A hímivarsejteken kívül a folyadék tartalmaz még a prosztatából és az ondóhólyagból származó anyagokat is. Ez utóbbi nyuszifül alakú puha tömlő, és a húgyhólyag hátsó falánál található.

Az hímivarsejteknek energiára is szükségük van a farkuk mozgatásához, ezt az ondóhólyag által kiválasztott gyümölcscukorból nyerik. A prosztata termeli azokat a vegyi anyagokat, amelyek az ondófolyadékot cseppfolyóssá teszik, amint bekerült a nő testébe. Enélkül az hímivarsejtek képtelenek volnának a mozgásra.

Elég egy here is
Ha valamilyen okból valaki elveszíti az egyik heréjét, a másik általában elég ahhoz, hogy gyermeke lehessen az illetőnek.

200 millió vetélytárs
A női petesejt megtermékenyítéséhez egyetlen hímivarsejt elég, de erős a verseny, ezért a megtiszteltetésért az átlagos ejakulátum mintegy 200 millió hímivarsejtet tartalmaz. Jó szerencsét!

Folyamatos üzem
A nőknek már születésükkor megvan az összes petesejtjük, de a férfiak életük végéig minden egyes nap termelik az hímivarsejteket. Ahogy a férfi öregszik, lehet, hogy kicsit lomhábbak lesznek az hímivarsejtjei, a DNS kicsit töredezettebb, de a termelés nem áll le.

Aprócska sejtek
A hímivarsejt szabad szemmel nem látható, mérete 50 mikrométer körül van, de ezt kompenzálja a mennyiség.

A spermiumnak védelemre van szüksége
Eleinte a hímivarsejt is hasonlít a többi sejthez, de mire elhagyja a heréket, csak fele annyi DNS-e van, mint a szervezet többi sejtjének. Ez az oka annak, hogy az immunrendszer „szemében” gyanúsnak tűnik. A herékben speciális sejtek szögesdrótként veszik körül és védik az immuntámadástól az hímivarsejteket.

A mozdulatlan hímivarsejt is képes a megtermékenyítésre
Az úszásra képtelen sejtek sem haltak még el. A mesterséges megtermékenyítésnél a technikusok egy üvegcső segítségével helyezik az hímivarsejtet a petébe, és a folyamat során gyakran sérül a hímivarsejt farka. Ez azonban nem számít, a lényeg a genetikai állomány.

Merre, hová?
A legtöbb hímivarsejtnek nehezére esik egyenes vonalban, előre úszni. Csak forog körbe-körbe vagy sodródik az árral. De mivel oly sokan kezdik meg az utazást, sokan is érnek célba, annak ellenére, hogy a petevezetékben apró szőrsejtek épp az ellentétes irányban mozognak. Láttak már lazacot árral szemben úszni? Akkor el tudják képzelni.

Napokig élnek
Az hímivarsejtek a nő szervezetében akár 2 napig is élnek.

A páratlan Y
Amikor a hímivarsejt egyesül a petesejttel, a kromoszómák DNS-szakaszokat cserélnek, azaz mindegyik a papa és a mama DNS-ének a keveréke lesz. Kivétel az Y kromoszóma, amelynek nincs megfelelője a petesejtben, tehát lényegében változatlan formában öröklődik tovább apáról fiúra.

A herezacskó, mint termosztát
A herezacskók néhány fokkal hűvösebbek a normál testhőmérsékletnél, ez szükséges ugyanis az egészséges hímivarsejtekhez. Az ideális hőmérséklet eléréséhez segítenek a fűtőcső-szerű erek, amelyek elvonják a hőt, valamint a herezacskó izmai, amelyek szükség szerint föl és le mozgatják a heréket.

Ha a férfi keresztbe rakja a lábát, a herék hőmérséklete megemelkedik, csakúgy mint a sportalsó viselésekor. Apa lesz azonban azokból is, akik szeretnek keresztbe tett lábbal ücsörögni, mint ahogy a termékenységet sem fokozza a boxeralsó viselése.

Két hónap alatt készül el
Mint mondtuk, a hímivarsejtek állandóan termelődnek, de ezt úgy kell elképzelni, mint egy szerelőszalagot, amelyről ugyan folyamatosan gördülnek le a sejtek, de az elkészültükhöz két hónap szükséges.

| spermium, hímivarsejt, megtermékenyítás
2019-02-11 15:43:47
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop