Lázas vagy náthás a gyerek?

Az alábbi kérdések és válaszok segítenek a szülőknek, ha nem tudják, hogyan enyhítsék kisgyerekük panaszait, hogyan csillapítsák a lázát, vagy mit tegyenek orrdugulás, köhögés esetén, és mire kell figyelni a vény nélkül kapható gyógyszereknél.

gyermek, láz, lázcsillapítás, nátha | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Mit tegyek, ha lázas?

A gyermekgyógyászok a 38 fok fölött hőmérsékletet nevezik láznak. Hívjuk a gyermekorvost, ha 4 hónaposnál fiatalabb csecsemőnél mérjük ezt a hőt, ha más tünetei is vannak a gyereknek, ha a bölcsődés korúnak 3 napnál hosszabb ideig van láza, vagy az idősebbnek 6 napnál tovább.

Egyéb esetekben általában biztonsággal adhatunk neki gyermekek számára forgalmazott ibuprofent vagy acetaminophent. Aszpirint soha ne adjunk kisgyereknek, mert súlyos szövődményeket okozhat.

Hogyan vihetem le a lázát másképp?

Langyos vizes fürdő, szivaccsal való lemosás segíthet, de soha ne ültessük a kisgyereket hideg vízbe, és ne dörzsöljük le alkohollal. Lazán öltöztessük, ne takargassuk túlságosan be. Ügyeljünk, nehogy kiszáradjon.

Azonnal hívjunk orvost, vagy siessünk a sürgősségi osztályra, ha a csecsemőnek száraz a pelenkája, kiszáradt a szája vagy könny nélkül sír. Idősebb gyereknél akkor forduljunk orvoshoz, ha a kiszáradás jeleit észleljük, de a gyerek nem akar inni.

Mikor hívjam az orvost?

A lázon és a kiszáradáson kívül forduljunk orvoshoz, ha a gyerek 6 hónaposnál fiatalabb és influenzára gyanakszunk, ha sűrű, sárga váladék jön az orrából, vagy váladékos a szeme. A sürgősségi osztályra siessünk, ha légzési nehézség áll fenn, kiütése van vagy lázgörcse.

A tyúkhúsleves valóban segít?

Igen, egyes vizsgálatok szerint gyulladáscsökkentő hatású. De tápanyagokban mindenképpen gazdag, és a kiszáradást is megelőzhetjük vele. Adjunk a gyereknek sok folyadékot, vizet, gyümölcslevet. A meleg zuhany gőze jó orrdugulás ellen, a mentolos bedörzsölés nyákoldó. Kétéves kor alatt ne használjunk hatóanyagot tartalmazó spray-t. Ha kipirosodott az orra alatt, kenjük be orrkenőccsel.

Mi segít torokfájás és köhögés esetén?

A torokfájást a nátha okozza, és általában nem tart tovább 4-5 napnál. Kétéves kor fölött adhatunk meleg, citromos-mézes teát, hároméves kor fölött pedig torokfájást csillapító cukorkát. Segíthet a sós vízzel való gargarizálás is.

A Streptococcus okozta torokgyulladás akár tünetek nélkül is felléphet, ha erre gyanakszunk, keressük fel az orvost, mert antibiotikumra lesz szükség.

Mennyi idős gyereknek adhatok köhögés vagy nátha elleni gyógyszert?

Négyéves kor alatt ne adjunk vény nélkül kapható gyógyszert, mert ezek nem segítenek, sőt, súlyos mellékhatásaik lehetnek.

Ha a gyerek köhög is és náthás is, kétféle gyógyszert adjak neki?

Csak olyan gyógyszert adjunk, ami megfelel a gyerek tüneteinek. Alaposan olvassuk el a mellékelt tájékoztatókat, és ügyeljünk az adagolásra.

Mikor adjak orrdugulás ellni szert és mikor köptetőt?

Az orrdugulás elleni gyógyszer kapható spray alakban vagy tablettában. Az orrspray-t 2-3 napnál tovább ne alkalmazzuk. A köptetők a váladékot oldják, hogy a gyerek könnyebben fel tudja köhögni. Ahhoz, hogy ezek a szerek hassanak, bőven kell adni folyadékot. A köhögéscsillapítóktól nem tudja a gyerek felköhögni a váladékot, ezért ezeket inkább ne használjuk.

Mi a helyes adagolás?

Mindig a tájékoztató szerint, a gyermek korának és testsúlyának megfelelően adagoljuk a gyógyszert. Olvassuk el a figyelmeztetést is, hogy elkerüljük a mellékhatásokat vagy a lehetséges interakciókat. Figyeljünk oda a mértékegységekre, mivel minden teás- és evőkanál más méretű lehet, a legjobb, ha a gyógyszerhez mellékelt adagolókanalat vagy kupakot használjuk.

Felébresszem a gyereket, ha itt az ideje a gyógyszer bevételének?

Mivel az alvás a nátha legjobb ellenszere, hagyjuk aludni a gyereket, ráér a következő adag, ha a kicsi felébredt.

Ha a gyerek kihányta a gyógyszert, adjak neki még egy adagot?

Nem tudhatjuk, mennyi maradt benne, ezért ne adjunk neki még egy adagot, ez kockázatosabb, mint ha esetleg kihányta. Ilyenkor inkább beszéljük meg az orvossal, mi a teendő. Ha a gyerek nem szereti a gyógyszer ízét, kérjük a gyógyszerész tanácsát.

Ha nincs gyermekgyógyszer otthon, adhatok-e neki fél adag felnőtt gyógyszert?

Semmi esetre sem! Úgysem tudjuk eltalálni a helyes adagot, és egyes gyermekgyógyszereknek az összetétele is más, mint a felnőttek számára készülteknek. Kizárólag gyermeknek készült gyógyszert adjunk.

Ne hívjuk cukorkának a gyógyszert!

A kisgyerek szereti utánozni a felnőtteket, ezért ügyeljünk az alábbiakra:
  • Soha ne vegyünk be gyógyszert a gyerek előtt.
  • Ne nevezzük cukorkának a gyógyszert.
  • Ne használjuk jutalmazásra az édes ízű gyermekgyógyszereket, legfeljebb utána adhatunk a kedvenc üdítőjéből, hogy a rossz szájízt elvegyük.
| gyermek, láz, lázcsillapítás, nátha
2016-09-22 22:12:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop