A dohányzás korán maradandó károsodást okoz

Egyébként fiatal dohányosokban már az első néhány kifújt füstfelhő után jelentősen kedvezőtlenül változik az artériák működése. Ahogy az idő telik, a károsodás egyre jelentősebb lesz, és már nem lehet visszafordítani.

dohányzás, cigaretta | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Egy vizsgálat szerint egyetlen szál cigaretta mintegy 25 %-kal növeli az artériák merevségét a 18-30 év közötti dohányosokban. A merevebb érfalak miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia, ez pedig növeli a szívbetegségek és az agyérbetegségek kockázatát.

Az új eredmények szerint már néhány szál cigaretta megpecsételi az erek egészségét. A kutatók szerint ez a vizsgálatok során egyértelműen igazolódott, amikor a résztvevőket fizikai terhelésnek vetették alá.
A vizsgálat során tíz dohányzó (napi 5-6 cigarettát fogyasztó) önkéntes, és tíz nemdohányzó artériáinak merevségét hasonlította össze nyugalomban és fizikai megerőltetés után. Az erek viselkedését dohányzás, és nikotinos rágógumi fogyasztása után is vizsgálták.

A szerzők azt tapasztalták, hogy a terhelést követően a nemdohányzók érfalainak merevsége 3,6 %-kal csökkent, míg dohányzóknál 2,2 %-kal nőtt. Egyetlen szál cigaretta után a merevség 24,5 %-kal nőtt, és egy nikotinos rágó 12,6 %-kal növelte az erek merevségét.

A kutatók szerint ezek az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy egészséges egyéneknél már minimális dohányzás is károsítja az ereket, ami megnehezíti a fizikai terheléssel való megbirkózást.

Szakértők szerint ez a vizsgálat nem válaszol meg egy fontos kérdést: mennyire tartós a tapasztalt káros hatás? A kutatócsoport most egy olyan vizsgálaton dolgozik, ahol volt dohányosoknál követik, hogy tud-e javulni a tüdőfunkció, és ha igen, milyen sebességgel.

WebMD
| dohányzás, cigaretta
2009-11-05 10:52:50
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop