A munkahelyi elbocsátások az ottmaradóknál is stresszt okoznak

Köztudott, milyen hatással van az elbocsájtás a munkahelyüket elvesztőkre, de egy európai vizsgálat most azt is kimutatta, hogy pszichés gondokat okozhat azoknál is, akik megtartják az állásukat.

szorongás | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
– Azok az alkalmazottak, akik a létszámcsökkentések után is munkahelyükön maradtak, fokozott kockázatnak vannak kitéve, és gyakran előfordul, hogy idegállapotuk miatt gyógyszeres kezelésre szorulnak – mondja a vizsgálat vezetője, Mika Kivimaki londoni kutató.

A leépítések után megnőnek a munkahelyi követelmények, és fokozódik a bizonytalanság azok körében, akik a csökkentett létszámú csoportokban dolgoznak.

A vizsgálatot Finnországban folytatták le 1994-2000 között, mintegy 27 ezer közalkalmazottnál, felmérték az antidepresszánsok, szorongáscsökkentők és altatók szedési szokásait. A legtöbb gyógyszert a munkájukat elvesztők igényelték, de őket követték azok, akik olyan munkahelyen dolgoztak, ahol elbocsátások voltak. Ez a megállapítás fokozottan áll a nőkre.

Az altatókat inkább a férfiaknak írták fel, míg a nőknél a szorongásoldók voltak túlsúlyban.

A munkaadóknak és a foglalkozási ártalmakat vizsgáló egészségügyi szakembereknek tudniuk kell, hogy a létszámleépítések az alkalmazottak körében a pszichés problémák gyakoribbak lesznek.

Dr. Rosemary K. Sokas chicagói kutató hasonló véleményen van: – A munkahelyi leépítések és elbocsátások azokra is káros hatással vannak, akik megmaradnak a munkahelyükön, nemcsak azokra, akik az utcára kerülnek. A volt Szovjetunió összeomlása után Oroszországban és a függetlenné vált kelet-európai országokban nagymértékben megemelkedtek a halálozási arányszámok.

| szorongás
2007-01-22 09:14:53
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop