Depresszió: változások a viselkedésben

A depresszió nem csak a nyilvánvaló tünetekkel mutatkozik, számos egyéb változást idézhet elő az ember viselkedésében is.

depresszió, testi jelek, viselkedés | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

Izgatottság, nyugtalanság

A depresszió izgatottsággal, nyugtalansággal jár együtt. A betegnek még az is nehezére esik, hogy egy helyben megmaradjon. Gyakran ingerlékeny, dühös, frusztrált, és impulzív. Magas az öngyilkosság vagy az önmagában kártevés, és az agresszió kockázata mások ellen.

Bezárkózás

A depressziónak ebben a formájában még az egyébként a társaságot kedvelők is elhárítják a meghívásokat, kerülik a társas érintkezést. Gyakran ez éppen a téli hónapokra esik, minden bizonnyal a napfény hiánya okozza a fáradtságérzetet, szorongást, ingerültséget. Szezonális depressziónak is nevezik.

Letargia

A motiváció drámaian csökken, a beteg lelassul, lassabban is beszél, úgy mozog, mintha mázsás súlyokat cipelne. A depressziónak még az enyhébb formájánál is vontatottá válhat a beszéd, a mimika. Sokan még az ágyból sem kelnek fel, nincs erejük mosakodni, enni, sőt inni sem.

Halogatás

A depresszióval együtt járhat a pesszimizmus és a dolgok halogatása. A beteg ilyenkor tudja, hogy tehetne valamit, de úgy véli, nincs értelme. A halogatás ráadásul fokozza a depressziót és a bűntudatot.

Étkezési zavarok

Van, aki egyáltalán nem eszik, mások viszont vigasztalásul kívánnak egyes ételeket.

Alvászavarok

A depresszió az esetek 80 százalékában alvásproblémákkal jár, a kialvatlanság pedig tovább fokozza a rossz közérzetet.

| depresszió, testi jelek, viselkedés
2014-02-13 07:02:58
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop