Táplálék-kiegészítők depresszió ellen

Vajon hasznosak és biztonságosak-e a depresszió ellen szedett kiegészítők? A kép elég változatos, egyesek hatékonyságára van bizonyíték, míg másokéra nincs, sőt, van, amelyiket hatástalannak találták.

depresszió, táplálék-kiegészítő | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

És akkor még nem is szóltunk a termékek minőségéről és áráról. Az alábbiakban öt olyan táplálék-kiegészítőről lesz szó, amelyeket több vizsgálat is igazol hangulatjavítóként.

Omega-3 zsírsavak

Ezek a zsírsavak az anyagcsere megfelelő működését segítik elő. Kutatások szerint a halolajból származó omega-3 hiánya fokozza a depressziós tünetek kockázatát is. Klinikai vizsgálatok tucatjainak áttekintése során beigazolódott, hogy az omega-3 zsírsav készítmények hatásosak a depresszió ellen, különösen bipoláris rendellenességben.

SAMe

Az S-adenozil-metionin (SAMe) a szervezet szinte valamennyi szövetében és folyadékában megtalálható vegyület, az agy kémiai anyagainak (szerotonin, melatonin és dopamin) termelésében és lebontásában van szerepe.

Kettős vak vizsgálatokkal bizonyították, hogy a SAMe injekció és tabletta formájában hasonlóan hatékony, mint az antidepresszánsok, ám kevesebb mellékhatással járnak.

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)

Ezt a virágzó növényt már régóta használják a gyógyászatban, és több mint 40 klinikai vizsgálatot is végeztek vele.

Egy 29 vizsgálatot összegző áttekintés szerint sokkal jobban reagáltak rá a betegek, mint a placebóra, sőt, hatása egyenértékű volt az antidepresszánsokéval.

A kölcsönhatások kockázata miatt a más gyógyszert is szedők csak orvosi konzultáció után alkalmazzák, antidepresszánsokkal együtt nem szedhető.

NAC

Az N-acetilcisztein erősen antioxidáns hatású aminosav, paracetamol túladagolás esetén használatos, de kiderült róla, hogy a bipoláris depressziót is csökkenti. Nincs jelentős mellékhatása.

Cink

A cink egyes élelmiszerekben is megtalálható ásványi anyag, egyre több a bizonyíték arra, hogy hangulatjavító hatású. Napi 30 milligramm cink szedése biztonságos, de szükség van a felszívódását elősegítő aminosavakra. Mellékhatása elenyésző, de éhgyomorra fogyasztva émelygést okozhat.

Figyelmeztetés

Aki szedni akarja a fent említett szereket, forduljon tanácsért orvosához. Különösen fontos szólni az orvosnak, ha más gyógyszert is szed, és a fentiek sem minden esetben alkalmasak a depresszió valamennyi fajtája ellen.

IFLCSIENCE!

| depresszió, táplálék-kiegészítő
2014-11-12 15:00:58
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop