A tizenéves lányok depressziója

Egy amerikai vizsgálat eredménye szerint a 2500 grammal vagy az alatti súllyal született lányok gyakrabban lesznek depressziósok tizenéves korukban, mint akik normál súllyal születettek.

depresszió, születési súly | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Elizabeth Jane Costello, az észak-karolinai Durham egyetemének kutatója és munkatársai becslései szerint a lányok depressziójának mintegy 18 százaléka összefügg az alacsony születési súllyal.

A kutatók 1420 résztvevőnél (49 százalékuk lány) vizsgálták a pszichiátriai rendellenességeket, a résztvevők életkora 9-16 év volt, és ismert volt születési súlyuk is.

Évente az kis súllyal született tizenéves lányok átlag 23,5 százaléka lesz depressziós, szemben a normális súllyal születettek 3,4 százalékával. A fiúknak csupán 1 4,9 százaléka szenved depressziótól, és ez nem függ össze a születési súllyal.

A kutatók szerint az alacsony születési súly előre jelzi a serdülőkori depressziót, függetlenül egyéb, a születéskor, kisgyermekkorban vagy pubertáskorban tapasztalt negatív hatásoktól.

– Az alacsony születési súly inkább más rizikófaktorok előrejelzője, mint önálló negatív tényező – írják a szerzők, akik szerint lehet, hogy a méhen belüli mostoha körülmények csökkentik a gyerek képességét arra, hogy a későbbi élete folyamán meg tudjon birkózni a felmerülő nehézségekkel.

| depresszió, születési súly
2007-03-08 19:37:10
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop