Elmebetegségek kezelése

A pszichiátriai gyógymódok többségét vagy a szomatikus vagy a pszichoterápiás módszerek közé sorolhatjuk. A szomatikus kezelési módok közé tartozik a gyógyszeres kezelés és az elektrosokk. A pszichoterápiás eljárások közé sorolhatjuk magát a pszichoterápiát (egyéni, csoportos vagy családterápia), a viselkedésterápiás módszereket (pl. relaxáció és hipnózis) és a hipnoterápiát.

pszichiátria, elmebetegség, kezelés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Sok pszichiátriai betegség megkívánja a gyógyszeres és pszichoterápiás módszerek kombinált alkalmazását. Valóban, a vizsgálatok többsége szerint a jelentős pszichiátriai kórképek esetében sokkal hatásosabb a gyógyszerterápiát és pszichoterápiát ötvöző kezelési mód, mint azok egyedi alkalmazása.

Gyógyszeres kezelés

Az utóbbi 40 év során számos igen hatékony pszichiátriai gyógyszert fejlesztettek ki, amit a pszichiáterek és más orvosok széles körben használnak. Ezeket a gyógyszereket elsősorban aszerint osztályozzák, hogy milyen betegségek kezelésére használatosak. Az antidepresszánsok, pl. az imipramin, fluoxetin és bupropion a depresszió kezelésére alkalmasak. Az antipszichotikus gyógyszerek, pl. a klorpromazin, haloperidol és tiotixen a pszichotikus betegségben szenvedőkön, pl. skizofréneken segítenek. Az új antipszichotikus szerek, mint a klozapin és risperidon olyan betegeknél lehetnek hatásosak, akik más antipszichotikus gyógyszerekre nem reagáltak. A szorongás elleni gyógyszerek, mint a klonazepam és diazepam, a szorongásos betegségek ellen használhatók, mint pl. a pánikbetegség és a fóbiák. A hangulatstabilizálók, ilyen a lítium és a karbamazepin, a mániás-depressziós betegségben használhatók sikeresen.

Elektrokonvulzív terápia

Az elektrokonvulzív terápiában fejre erősített elektródákon keresztül sorozatos áramütéseket mérnek az agyra, görcsrohamok kiváltása céljából. Eddig ez a kezelési mód bizonyult leghatékonyabbnak súlyos depresszióban. Szemben a közkeletű leírásokkal, az elektrosokk terápia biztonságos és csak ritkán jár súlyos szövődménnyel. Az altatószerek és izomlazítók korszerű alkalmazása jelentősen csökkentette a kezelés kockázatát.

Pszichoterápia

A pszichoterápia az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül. A pszichoterápia olyan kezelési mód, melyben a terapeuta (a kezelést végző személy) pszichológiai technikákkal és a beteg-terapeuta kapcsolat tudatos felhasználásával kezeli a beteget. Az elmegyógyászat területén dolgozók közül nemcsak a pszichiáterek végezhetnek pszichoterápiát. Más foglalkozásúak is, mint pl. a klinikai pszichológusok, ápolók, egyes egyházi személyek és nem diplomások is kaphatnak erre vonatkozó képzést; gyógyszert azonban közülük csak a pszichiáterek írhatnak fel.

Jóllehet az egyéni pszichoterápia sokféleképp végezhető, a szakemberek többsége mégis a következő négy pszichoterápiás irányzat valamelyikét részesíti előnyben: dinamikus, kognitív-viselkedési, interperszonális és viselkedési. A dinamikus pszichoterápia a pszichoanalízisből ered. A módszer, lényege szerint, segít a betegeknek a tudatalatti konfliktusok és viselkedésminták megértésében, amelyek a tünetei és társkapcsolati nehézségeik hátterében állhatnak. A kognitív-viselkedési terápia elsősorban a gondolkodásmód torzulásaira koncentrál. Az interperszonális terápia azzal foglalkozik, hogy a kapcsolatok elvesztése vagy megváltozása hogyan hat a betegre. A viselkedésterápia arra irányul, hogy kondicionálás segítségével szoktassa le a beteget olyan kóros reakcióról, melyet külső hatások váltanak ki benne. A mindennapi gyakorlatban a pszichoterapeuták többsége a beteg igényei szerint ötvözi a különböző technikákat.

A pszichoterápia sokféleképp hasznosítható. Még akik nem szenvednek pszichiátriai betegségben, azok is felhasználhatják a pszichoterápiát munkahelyi nehézségeik, haláleset vagy a családban előforduló krónikus betegségből adódó problémák feldolgozására. A csoport-pszichoterápia és családterápia szintén igen elterjedt módszerek.

Hipnózis és hipnoterápia

A hipnózist és hipnoterápiát egyre gyakrabban használják fájdalom csökkentésére és olyan pszichiátriai betegségek kezelésére, melyeknek pszichológiai összetevője is van. Ezek a technikák segítik az ellazulást és ezáltal csökkentik a szorongást és a feszültséget. A hipnózis és hipnoterápia segíthet például olyan rákos betegeknek, akiknél a fájdalom szorongással és depresszióval társul.

| pszichiátria, elmebetegség, kezelés
2009-02-12 11:39:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop