Legutóbbi cikkek

A pókanyajegyek és a seprővénák

Az értágulatok egyik leggyakoribb fajtája az úgynevezett pókanyajegy. Nevét pókra emlékeztető alakjáról kapta: ugyanis egy középső kiemelkedő részből és abból póklábszerűen szerteágazó apró erekből épül fel.


Keloid

A keloidok sima, fénylő felszínű, kissé rózsaszínű, gyakran félgömbszerűen kiemelkedő, a kötőszövet túltengésével járó növedékek, amelyek sérülések vagy sebészi beavatkozások helyén alakulnak ki.


Veszélyesek-e az anyajegyek?

Az anyajegy keletkezésének oka ismeretlen. Gyakran öröklődő jellegű, innen ered az elnevezése. Sokszor már születéskor látható, gyakran azonban születés után, sőt esetleg csak öregkorban fejlődik ki.


Anyajegyvédelem.
Mikor válhatnak veszélyessé és hogyan ügyeljünk rájuk?

A bőrdaganatok közül a legveszélyesebb az, amelyik festékes anyajegyből indul ki. Ezért, ha valaki ismeri a saját testét, tudja, hol találhatók rajta anyajegyek, és azok milyenek, hamarabb észreveszi, ha valamelyikben változás következett be.


A keloidról

Gyakran előfordul, hogy fiatal páciens a mellcsont feletti bőrön, a válltájékon, a nyakon, esetleg a fülcimpán látható durva, torzító heggel keresi fel az orvost.


A csecsemőkori eper-anyajegyről

A hemangioma a bőrön vagy közvetlenül alatta kialakult érdaganat, amely a csecsemő életének első 18 hónapjában egészen naggyá is megnőhet, ám általában sokkal fájdalmasabb a szülő, mint a gyermek számára. A csecsemők mintegy 13 százalékánál fordul elő. Jelenleg is vita folyik arról, hogyan kell, illetve lehet kezelni ezeket az elváltozásokat.


Szemölcsök idős korban

Az időskori szemölcsök (seborrhoeás keratosisok) bőrszínű, barna vagy fekete növedékek, amelyek a bőrön bárhol megjelenhetnek. Leggyakrabban a törzsön és a halántékon alakulnak ki, fekete bőrű nőkön gyakoribbak, sokszor az arcon jelennek meg. Okuk ismeretlen, középkorú vagy idősebb embereken a leggyakoribbak.


Pyogén granuloma

A pyogén granulomák skarlátvörös, barna vagy kékesfekete, enyhén kiemelkedő csomók, amelyeket a hajszálerek túlburjánzása és a környező szövetek duzzanata okoz.


Anyajegyek

Az anyajegyek (naevusok) apró, általában sötét színű növedékek, amelyek a bőr festéktermelő sejtjeiből (melanociták) származnak.


Zsírdaganatok (lipomák)

A lipomák a bőr alatt növekvő, zsírszövetből álló, kerek vagy ovális kiemelkedést okozó csomók. Egyes betegeken csak egy lipoma van, míg másokon több is kialakul. Nőkön gyakoribb, mint férfiakon és bár a lipomák a testen bárhol kifejlődhetnek, a leggyakrabban az alkaron, törzsön és a tarkón találhatók. A lipomák ritkán okoznak panaszt, bár fájdalmasak lehetnek.


1 |

Web Design & Development Prowebshop