Legutóbbi cikkek

Terápiás stratégia húgyúti kövek esetén

A kezelést igénylő kövek elhelyezkedhetnek a vesében, a vesevezeték különböző magasságaiban, illetve alsó húgyutakban (például hólyagkő).


Zsákvese

Hidronefrózis (hydronephrosis) alatt a vese kitágulását értjük, melyet az elzáródás miatt pangó vizelet visszafelé ható nyomása okoz. Normális esetben a veséből a vizelet igen kis nyomással távozik. Ha a húgyutak elzáródnak, a vizelet visszajut a vese apró csatornáiba és a vesemedencébe, kitágítja a vesét, így nyomás alá kerülnek a vese érzékeny szövetei.


A sok jeges tea vesekövet okozhat

Nyári hőségben a jeges tea ivása igen népszerű lett, de a nefrológusok arra figyelmeztetnek, hogy elősegítheti a vesekövek képződését. A főleg korosodó férfiakat fenyegető veszélyre amerikai urológusok hívták fel a figyelmet.


Nyáron támad a vesekő

Bár a vesekő kialakulásának sokféle oka lehet, és az év bármely szakában bárkinek okozhat kellemetlenséget, a leggyakrabban nyáron jelentkeznek a panaszok.


A rendszeres C-vitaminszedés növeli a vesekő kockázatát férfiaknál

Nagyobb a kockázata a vesekő kialakulásának azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen szednek C-vitamint - derítette ki egy svéd tanulmány.


A vizeletelfolyás akadályozottsága

A vizeletelvezető rendszer bármely szakaszának belső elzáródása vagy kívülről történő összenyomása miatt a vizelet elfolyása azon az oldalon részlegesen vagy teljesen megszűnik.


Kalcium és a vesekő

Újabb bizonyítékot tártak fel portlandi kutatók: bár a vesekő jórészt kalcium-oxalátból áll, nem kell félni a kalciumban gazdag ételektől. Épp ellenkezőleg, a kalcium fogyasztása csökkenti a vesekő kockázatát.


Megfelelő diéta mellett ritkább a vesekő

BONN, NÉMETORSZÁG. A fejlett országokban a felnőttek 10 százalékának élete valamely szakaszában veseköve lesz. A vesekő a húgyutakban keletkezik, általában a vizeletben oldott állapotban található szilárd anyagok mennyiségének megnövekedése folytán.


„Hallható” vesekő

Brit tudósok olyan sztetoszkópot fejlesztettek ki, amely „meghallja”, ha a vesekövet sikeresen zúzták szét.


Vesekövek

A legrégebben ismert vesebetegségek egyike. Lényege, hogy kő képződik a vesékben, amely a vizelettel együtt bejuthat a vizeletelvezető rendszer bármely részébe is. Időben történő felismerése a beteget számos, fájdalommal járó kőrohamtól és szövődményektől (a vizeletelvezető rendszer elzárása, fertőzések, idült vesekárosodás) mentheti meg.


1 |

Web Design & Development Prowebshop