Hidegben jelentkező bőrelváltozások

Érdemes alaposabban megismerkedni a hideg hatására kialakuló bőrbetegségekkel, mivel megfelelő óvintézkedések betartásával többnyire megelőzhetõk.

| Gyógy-ír   Kisalföld | Szabó, L.
Hidegallergia

Ritkán előforduló betegség a hidegallergia. A hideg levegőtől nem védett testrészek bőrén (pl. arc, nyak, kézfej) hirtelen csalánkiütések jelennek meg, melyek meleg helyiségben gyorsan eltűnnek. Ez a túlérzékenység hideg folyadék hatására is megjelenhet. Így jeges ital fogyasztása után megduzzadhatnak az ajkak, illetve agarat nyálkahártyája, esetenként légzési vagy nyelési nehézséget okozva. A hidegallergia végzetes következménnyel is járhat, ha a beteg nyári melegben hideg vízbe ugrik. A hirtelen vérnyomás és vérkeringési sokkot okozva vezethet az egyébként egészséges, gyakran fiatal egyén váratlan halálához.

Fagyási sérülések

A többnyire hidegben ittasan elalvókon kialakuló fagyási sérülések - a hajléktalanok számának növekedésével - az utóbbi években ismét megszaporodtak. A fagypont alatti hőmérsékleten kialakuló bőrelváltozások súlyossága elsősorban a hideghatás időtartamától, a hőmérséklettől és az egyén egészségi állapotától függ. Az égéshez hasonlóan a megfagyás mértékét is fokozatokkal jelöljük. I. fokú fagyás esetén az érintett bőrterület megduzzad, sárgás színűvé válik. II. fokú fagyásnál hólyagok alakulnak ki, míg III. fok esetén bőrelhalás következik be. A megfagyott terület hidegben érzéketlen, felmelegítés hatására azonban rendkívül fájdalmassá válik.

A fagyási sérülés orvosi ellátást igényel. A kezelés összetett, az érintett terület gyors felmelegítése mellett többféle gyógyszerre (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók stb.), megfelelő infúziókra (vérkeringésbe közvetlenül juttatott folyadék-, fehérje-, ill. ionpótlás) van szükség.

A fagydaganat

A leggyakoribb hideg okozta bőrbetegség a fagydaganat (pernio).Fagypont feletti hőmérsékleten jelenik meg, ha kellően nyirkos, nedves a levegő. Leginkább a szabadon hagyott testtájakon (orr, orcák, fül, kézfej) vagy a rosszabb vérkeringésű területeken (lábfej, lábszár, térd) alakul ki. A vérkeringést rontó szűk cipő vagy kesztyűviselése szintén elősegíti létrejöttét. Fagydaganat esetén a károsodott bőrterület megduzzad, lilásvörösen elszíneződik. Az elváltozást égő fájdalom vagy kínzó viszketés kíséri. 1-2 hét alatt a tünetek spontán megszűnnek, de megfelelő időjárási viszonyok esetén ismét kiújulhatnak. Gyakori kiújulás maradandó duzzanattal, barnaelszíneződéssel járhat.

A hideg okozta bőrbetegségek megelőzésében legfontosabb a réteges öltözködés, a nyakat, valamint a fület védő meleg sál és sapka, illetve a megfelelő méretű, lehetőleg bőrből készült, bundabéléses kesztyű és lábbeli viselete. Különösen oda kell figyelni a csecsemők téli levegőztetésére. Az alaposan bebugyolált gyerekkorra, orcája védtelen az időjárás viszontagságaival szemben. Ezért nedves hidegben vagy mínusz 5 fok alatt csak az intenzív szobai szellőztetés során juttassuk a kisbabát friss levegőhöz.

| hideg, bőrelváltozás, bőrgyógyászat, hidegallergia, fagyás, fagydaganat
2002-07-18 13:08:17
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop