A semmítőszék jóváhagyta a franciaországi Szcientológia Egyház ellen csalás miatt hozott ítéletet

A semmítőszék jóváhagyta szerdán a franciaországi Szcientológia Egyház ellen csalás miatt hozott jogerős ítéletet.

szcientológia, bulvár, csalás | MTI Hírek10
A párizsi fellebbviteli bíróság tavaly februárban bűnszövetkezetben elkövetett csalásért összesen 600 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte a Szcientológia Egyház két legjelentősebb franciaországi szervezetét. Ezt a jogerős ítéletet támadta meg az egyház, ám panaszát elutasította a semmítőszék.

A szervezet jelezte: az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. A védelem azzal érvelt, hogy az elsőfokú és a fellebbviteli bírósági ítélettel sérelem érte a vallásszabadságot, a semmítőszék viszont úgy látta, hogy kizárólag a büntetőjog megsértése alapján született meg az ítélet, azaz elutasította a fellebbezési kérelmet.

A fellebbviteli bíróság megerősítette az elsőfokú ítéletet, amely szerint az úgynevezett Spirituális Egyesület 400 ezer eurós, annak könyvesboltja pedig 200 ezer eurós pénzbüntetést kapott. A csalást irányító Alain Rosenberget két év felfüggesztett börtönre és 30 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték. Összesen hat szcientológus kapott pénzbüntetést, amiért magas pénzösszegeket csikartak ki az egyház tagjaitól. Ez az első alkalom, hogy nemcsak a csalást elkövető személyeket, hanem szervezetként a Szcientológia Egyházat is elítélték jogerősen Franciaországban.

Az egyházat még 1998 decemberében jelentette fel csalásért egy nő, akit eredetileg ingyenes személyiségteszttel kerestek meg szcientológusok.

A feljelentő végül több mint 30 ezer eurónak megfelelő francia frankot fizetett ki könyvekre, tanfolyamokra és egy elektropszichométerre, azaz az E-méterre, amely a vizsgált személy szellemi állapotának változásait hivatott mérni. A perben egy másik panaszos és a gyógyszerészkamara is felperesként szerepelt.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard (1911-1986) sci-fi-szerző 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban.

A Szcientológia Egyház adatai szerint a szervezet jelenleg a világ 159 országában működik több mint 10 millió taggal. Franciaországban, ahol egy 1995-ös parlamenti bizottsági jelentés szektának nyilvánította, 45 ezer a tagok száma.

| szcientológia, bulvár, csalás
2013-10-16 20:55:37
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop