Szegycsont táji fájdalom

fájdalom, szegycsont | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

22 éves egyetemi hallgató vagyok, informatika szakon. Emiatt sok időttöltök számítógép előtt.A problémám pár hónapja jelentkezett, azóta nem állandó jelleggel, dehol erősebb, hol gyengébb formában jelen van.

A problémám tárgya: a szegycsont környéki porcban illetve magában a szegycsontban erős, inkább éles fájdalmat érzek a legkülönbözőbb mozdulatokra. Pl.: ha kihúzom magam, mélyen előre hajolok, nagy levegő vételénél, de fájdalmat érzek (ilyenkor roppan is) tüsszentésnél.Egy-egy rosszabb ciklus után a fájdalom a jobb oldalam (a mellizom szegycsont környéke) felé húzódik, és valamelyest csillapodik. Úgy vettem észre, hogy általában a hosszas számítógép-használat után jelentkezik, (ebben nem vagyok biztos) de nem közvetlenül, hanem 1-2 nap késéssel, majd 1-2 hét alatt csillapodik, de nem feltétlenül. Emellett sportolok: karatézok, kondizok, ez utóbbiban a fájdalom hátráltat.

Kérdésem: Mi okozhatja ezt? Hogyan lehetne megszűntetni? Milyen orvoshoz fordulhatok a panaszommal, ill. érdemes-e?

A tartós egyhelyben ülés, merev testtartás okozhat izületi panaszokat. Az Ön által leírt helyen van a szegycsont-kulcscsont ízület, de a szegycsont-bordák közötti ízületben is jelentkezhet ízületi fájdalom. Azt javaslom, hogy a számítógépes munka ideje alatt időnkként keljen fel, mozogjon, csináljon néhány lazító tornagyakorlatot (ne szégyellje mások előtt, sőt másoknak is javasolja!). Ha ez nem elég, akkor a számos non-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcsök valamelyikét is bevetheti, esetleg egy-egy tabletta Algopyrin kíséretében.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fájdalom, szegycsont
2002-07-11 15:11:51
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop