Másodfokon vizsgálják egy meddőségi centrum csalási ügyét

A Fővárosi Törvényszék kedden bizonyítást rendelt el abban a meddőségi kezelésekkel kapcsolatos ügyben, amelyben az elsőfokú bíróság két orvost és egy védőnőt tíz éve elkövetett csalások miatt ítélt el.

A ma is az egészségügyben dolgozó vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket. A védők első fokon és kedden másodfokon is felmentést kértek, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy az állítólagos sértettek nagy része tanúként a korábbi tárgyalásokon köszönetet mondott megvádolt orvosainak, ami valódi csalások, károkozások esetén nem szokott előfordulni.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy éve kihirdetett elsőfokú ítélete szerint V. A. elsőrendű vádlott, szülész-nőgyógyász a fővárosi Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának vezetőjeként dolgozott. A kórház alkalmazásában állt a másodrendű vádlott, szintén szülész-nőgyógyász szakorvos és a harmadrendű vádlott, aki védőnő.

A kórház az elsőrendű vádlott által képviselt kft.-vel együttműködési megállapodást kötött, amelynek alapján a cég az endoszkópos beavatkozásokhoz - a műtétek száma után havonta fizetendő díj ellenében - a kórház használatába adta a rendelkezésére álló korszerű műszereket. Vállalta a kft. azt is, hogy saját költségén gondoskodik a karbantartásukról és betanítja a kórház alkalmazottjait. A harmadrendű vádlott a szerződés alapján asszisztens volt a centrum vezetője mellett.

A nem jogerős ítélet szerint a két megvádolt orvos tisztában volt azzal, hogy a kórház a kft. térítés ellenében átadott eszközeivel elvégzett lézeres laparoszkópiás műtéteket az egészségbiztosítással rendelkező betegek részére térítésmentesen végzi. A vádlottak ennek ellenére a betegek előtt azt a látszatot keltették, hogy a beavatkozást egyfajta "magánrendelés" keretében, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nem finanszírozottan, így a beteg számára térítéskötelesen nyújtják. A betegek ezt tudomásul vették, a védőnő által meghatározott összeget kifizették, aki erről kérésre számlát is adott. Az elsőfokú bíróság szerint a vádlottak mindezzel több millió forintos kárt okoztak a kezelteknek.

Tavaly csalás miatt az elsőrendű vádlottat 1 év 4 hónap - két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre és 1,8 millió forint pénzbüntetésre, a másodrendűt 1 millió forint pénzbüntetésre ítélték, a védőnőt pedig három év próbára bocsátották. Az ügyészség súlyosításért fellebbezett, a védők felmentésért.

Az elsőrendű vádlott védője keddi perbeszédében azt hangoztatta, hogy az elsőfokú bíróság elefántcsonttoronyból, a magyar valóságot figyelmen kívül hagyva ítélkezett. Mi több, egyenesen félreértette a meddőségi centrum és a kórház közötti együttműködési megállapodást, amely nem a kezelések, csupán az eszközök beszerzésének, karbantartásának és az alkalmazottak betanításának finanszírozására vonatkozott.

Az egészségbiztosítási pénztár korábbi főigazgatója, Matejka Zsuzsanna és jelenlegi főigazgató-helyettese, Gajdácsi József tanúvallomásában egybehangzóan azt állította, hogy az OEP nem finanszírozta a centrum által végzett beavatkozást, erre nem volt forrása - emlékeztetett a védő. A lézeres laparoszkópia egyébként kevésbé fájdalmas és jóval eredményesebb, mint a többszöri műtéti beavatkozás. A kezeltek a befizetett összegért kaptak egy szolgáltatást, amelyet más forrásból senki nem finanszírozott - szögezte le.

A védelem szóvá tette azt is, hogy vádlottakat tulajdonképpen azért vonják felelőssége, mert szembe mentek azzal a "mutyizós" gyakorlattal, amelyről tanúvallomásában a két OEP-vezető is beszámolt. Eszerint a kórházak nem egyszer az OEP által nem finanszírozott ellátások helyett finanszírozottakat jelentenek le, hogy forrásokhoz jussanak, ezzel szemben a vádlottak a valóságról tájékoztatták az OEP-et - mondta.

A másodfokú bíróság a perbeszédek után - szokatlan módon - bizonyítást rendelt el, amelynek keretében adatokat kért a vádbeli kezelések kalkulációjáról, a beavatkozások számáról és fedezetéről, továbbá orvos szakértőt is kirendelt.

A Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában történtek miatt csalás vádjával indult büntetőper következő másodfokú tárgyalását októberre tűzte ki a Fővárosi Törvényszék.

| csalás, egészségügy, meddőségi centrum, bulvár
2015-06-02 14:59:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop