Nyáron az allergiáról (II.)

Gyakran előfordul, hogy szénanáthás beteg buszhoz rohanva vagy éppen lépcsőn sietve furcsa mellkasi szorító érzést, nehéz légzést, mellkasi sípolást vagy "csak" száraz köhögési rohamot tapasztal, ami aztán pár perc után spontán megszűnik. Az allergiás szénanáthában szenvedő gyerekek közel 40 százalékának van fizikai terheléssel kiváltható asztmája, de nincsenek nyugalmi asztmás tüneteik.

tüdőgyógyászat, allergia, allergén, asztma, pollen, nehézlégzés | Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.
A fizikai terhelés okozta asztmáról

Hasonló a helyzet a felnőttlakosság körében is. A terhelés növelésével a betegek akár 70 százalékánál is tapasztalhatunk tüneteket. Az is előfordul, hogy az asztmás beteg első klinikai tünetei fizikai terhelés közben tapasztalt kínzó köhögési roham, nehéz légzés. Előfordul, hogy a gyerekek nem is panaszkodnak a nehéz légzésre, de kezdik kerülni a testmozgást, mert nem tudnak lépést tartani a társaikkal. Természetesen a szív eredetű terhelésre bekövetkező tünetek eldifferenciálása is fontos. Az asztma jellegzetességei

Erős fizikai terhelés kezdete után pár perccel hörgőgörcs alakul ki, ami maximumát a terhelés befejezése után 5-10. percben éri el, majd 20-30 percen belül spontán, fokozatosan oldódik. Ilyenkor a légutak beszűkülésével a tüdőfunkció csökken, ami a mozgás során megemelkedett oxigénigényt nem tudja biztosítani, így légszomjhoz vezet.Mi váltja ki leginkább az asztmás tüneteket?

A terhelés típusa, időtartama és intenzitása, de a környezet, amelyben a terhelés történik, is befolyásolja a tünetek súlyosságát. Az olyan megerőltető sportok, melyek jelentősen fokozzák a légzést, nagyobb valószínűséggel provokálnak ilyen tüneteket. Ilyen szempontból a futás jelentősége a legnagyobb, de ilyen lehet a kerékpározás is. A környezeti tényezők közül az alacsony hőmérséklet és az alacsony páratartalom, száraz levegő súlyosbíthatják a hörgőgörcsöt.

Ugyancsak lényeges lehet, ha a terhelés ideje meghaladja a 6 percet. Tehát a sífutás, korcsolyázás, jéghoki nagyobb valószínűséggel okoz panaszt, de a hosszútávfutás sem előnyös a téli időszakban a szabadban. Természetesen pollenallergia esetén a virágzási időszakban a mezőn, réten való futás, esetleg kerékpározás is panaszokat okozhat.

Kisiskolások számára a tornateremben végzett fogócska is járhat tünetekkel, ha esetleg házipor-allergiás folytatja e tevékenységet. Ha a terhelés közben a légzés szájon át történik, az orrban lejátszódó levegő felmelegítése, szűrése, párásítása kiesik, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk asztmás tüneteket. Természetesen van lehetőség, hogy az asztmás beteg is sporttevékenységet folytathasson. Ez azért fontos, mert a rendszeres tréning, kondíciójavító edzés fokozza a tüdők kapacitását, így jobb légcserét tesz lehetővé. Nem véletlen, hogy nem egy asztmás fiatal úszó nyakába akaszthatták az olimpiai dicsőség legnagyobb elismerését, az aranyérmet. Ez a sportolók számára is egy bizonyítás, miszerint az asztmás éppolyan fizikai sporttevékenységek elérésére képes, mint egészséges társai, nem kevés önbizalmat kölcsönözve.

Kisiskolás korban házipor-allergiás gyermekeknél a tornateremben végzett mozgás is kiválthat allergiás tüneteket. Gyakran csak annyit láthatunk, hogy a kisgyerek kerüli a testmozgást vagy elmarad társaitól. Hogyan előzhetők meg a panaszok?

 • Intenzív testedzés előtt mindig javasolt a bemelegítés - ez kivédheti a hörgőgörcsöt.
 • Érdemes mindig orrlégzésre törekedni.
 • Hideg levegőn mozogva, sportolva arcmaszk viselése megpróbálható a levegő felmelegítésére.
 • Legalább 2 óra szünet tartása az étkezések és a fizikai terhelések között.
 • Rendszeres légzőtorna is jó hatású lehet.
 • A legjobb sporttevékenység, mely gyakorlatilag nem vált ki asztmás tünetegyüttest, az úszás.
Az úszás előnyei
 • A vízben a test relatíve könnyebb lesz.
 • A mellkasra ható víznyomás jelentékeny, így a levegő kifújása könnyebb lesz.
 • A légzési izmok aktív igénybevétele.
 • Ciklikus sportmozgás - nem kell külön a légzésre figyelni - ez spontán adja magát.
 • Főként zárt uszodában a meleg, párás levegő jelentősége fontos.
 • Hideg-, melegvíz-hatás a hőszabályozás, immunrendszer erősítése céljából előnyös.
 • A légzés feletti kontroll, szabályozhatóság, relaxáció megtanulása.
 • Asztmás betegek körében gyakori mellkasdeformitás, tartáshiba, fejletlen izomzat, gerincbetegségek egyedüli gyógyszere lehet az úszás.

Vannak, akik a küzdősportok, főként a karate jelentőségét emelik ki, mivel megszakított mozgással járó sport, figyelmet, önkontrollt igényel. Mindenki számára található olyan mozgásforma, mely a sportolás öröme mellett a jó kondíció kialakításával a kellemetlen asztmatikus tüneteket feledtetni tudja. Nagyon fontos, hogy a gyerekek körében ne a testnevelési órákon való felmentés legyen a mérvadó (kirekesztve így a fiatalokat a mozgás szépségéből), hanem az úszás vagy egyéb sportok rendszeres gyakorlása.

A megelőző gyógyszeres kezelés lehetőségei az asztmatikus roham kivédésére

1. Rövid hatású béta-agonista inhaláló gyógyszerek használhatók a terhelés megkezdése előtt 15-20 perccel, illetve az esetleges roham oldására, ilyenek a Berotec Berodual, Atrovent, Bricanyl, Salbutamol, Ventonil.

2. Kombinált gyógyszerek hatása még kedvezőbb, mely megelőző és hörgtágító szert is tartalmaz, ilyen a Duotec inhalációs aeroszol.

3. Hosszú hatású béta-agonista szer a terhelés előtt 1/2 órával használva többórás terhelést tesz lehetővé, rohamoldásra viszont nem alkalmas, ilyen a Serevent inhalációs aeroszol.

4. Korábban használt Intal, Cromolyn capsula vagy a Taleum és újabban használt Tilade inhalációs aeroszolok használatával, a terhelés előtt alkalmazva, a hörgőérzékenység jelentősen csökkenthető.

5. Inhalatív szteroid Pulmicort, Flixotide rendszeres használatával szintén kiküszbölhető a fizikai terhelés okozta asztmatikus tünetegyüttes.

A fentiek figyelembevételével minél több asztmás beteg számára szeretnénk elérni, hogy a terhelés ne szorongást kellemetlenséget váltson ki, hanem örömöt, vidámságot, jó kondíciót eredményezzen.

| tüdőgyógyászat, allergia, allergén, asztma, pollen, nehézlégzés
2002-07-18 13:30:55
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop