Mit tegyünk frontérzékenység esetén?

Ki korán kel, aranyat lel? Lehet, hogy ez általánosságban véve igaz, de ebben az időszakban biztosan nem érvényes. Semmihez sincs merszünk, az agyunk tompa, hangulatunk a mélyponton. Pedig gyönyörűen süt a tavaszi nap. Pár nappal ezelőtt éppen az ellenkezőjét éreztük: legszívesebben táncra perdültünk volna az esőben, mindent mulatságosnak találtunk, és bátran belementünk bármiféle flörtbe, kalandba. Teljes zűrzavar az érzelmek terén. Mi történt, hogy testünk-lelkünk így összezavarodott? TÚLTERHELT ALKALMAZKODÓKÉPESSÉG

energia, szervezet, természet, időjárás | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.

Tavaszi energiazavar

A nap ragyogóan süt, a természet ébredezik téli álmából ­ végre itt a tavasz. Mégis pontosan ez az az időszak, amikor sokan egyfolytában fáradtnak érzik magukat. Vagy éppen ellenkezőleg: egyszerre csak azt sem tudják, mit kezdjenek felgyülemlett energiáikkal. Hogyan tarthatjuk kordában tavaszi energiazavarainkat?

A válasz egészen egyszerű: tavasz van ­ lelkiállapotunk ingadozása pedig a gyorsan váltakozó időjárási frontoknak tudható be. Az orvosmeteorológusok szerint a tavaszra olyannyira jellemző időjárás-változások rendkívüli mértékben megterhelhetik a szervezet alkalmazkodóképességét.

Testünk minden érzékszervével regisztrálja, mi játszódik le odakint:

 • szemünkkel látjuk a napsütést és a felhősödést
 • bőrünk érzékeli a hideget, a meleget, a levegő páratartalmát és a szelet
 • fülünkkel halljuk az eső zuhogását, a lágy szellő suhogását az ágak közt
 • orrunkkal érezzük a nárciszok illatával teli tavaszi levegőt.

Mindezek az ingerek eljutnak az agyba és ott reakciók láncolatát indítják el: a nap, a világosság és a meleg felébresztik az életerőt. Szívünk erősebben ver, vérnyomásunk emelkedik, légzésünk szaporábbá válik, a köztiagy egyre több boldogsághormont (endorphint) bocsát ki, és mindezek az ismert "Átölelném az egész világot" érzéshez vezetnek. ÉRZÉKENY ANTENNÁNK AZ IDEGRENDSZER

Az esős időjárás lehangolttá tesz:

 • a keringés lelassul
 • testünkben borzongást érzünk
 • hangulatunk pedig a mélypontra zuhan.

Ez persze nem mindig tartós, hiszen tavasszal rekordsebességgel váltogatják egymást a magas légnyomású (anticiklon) és az alacsony légnyomású frontok (ciklon). Az időjárási hatások hírnökeit egyáltalán nem érzékeljük tudatosan. Csak az idegrendszer képes rendkívül érzékeny antennaként már a legkisebb légköri változásokat is felfogni, mielőtt még bármi is tudatos volna bennünk. Ilyenkor az agy központi irányítója azonnal jókedvet "parancsol", miközben lehet, hogy még esőkabátban járunk a levonuló rossz idő utolsó zivatarai miatt. A "kulisszák mögött" a magas légnyomású front (anticiklon) már kezelésbe vette az időjárást ­ és ezzel érzelmeinket is. Egészen más a helyzet, amikor ragyogó napsütésben egyszer csak iszonyú fáradtság tör ránk. Ilyenkor az észrevétlenül közeledő alacsony légnyomású front (ciklon) szó szerint derült égből villámcsapásként ér minket... FRONTÉRZÉKENYSÉG, NEM HIPOCHONDRIA

A szervezet azonban néha túlzásba viszi az időjárásra való reagálást, és a hirtelen hangulatváltozáshoz még fejfájás, keringési zavarok, alvásproblémák és depresszió társulnak, anélkül, hogy ezeknek szervi oka lenne. Az orvosok "frontérzékenynek" nevezik az ilyen embereket.

Minden harmadik ember frontérzékeny, közöttük pedig különösen sok a nő. Számukra mind a ciklonok, mind az anticiklonok ugyanolyan megterhelőek lehetnek. A nők idegrendszere általában érzékenyebben reagál az időjárási változásokra, s ezért könnyebben kerülhet sor hibás reakciókra, amely különösen a keringési rendszert, az anyagcserét és a hormonháztartást érinti. Ezzel szinte programozódik az alvászavar, a vérnyomás leesése és a migrén.

Az időjárásváltozásra érzékeny embereket gyakran megmosolyogják, néha még hipochondernek, képzelt betegnek is bélyegzik. Pedig ezek az emberek ténylegesen másképp működnek. BELSŐ ÓRÁNK A BIORITMUS

A légnyomásbeli és egyéb időjárási változásokhoz való alkalmazkodási nehézségek azonban csak az egyik részét jelentik a tavasz megérkezésével szervezetünkre zúduló terheknek. Ennél jelentősebbek azok az átállási problémák, amelyek minden testi funkciót érintenek ­ és amelyeket az bioritmus irányít. Ez az a természet által minden élőlénybe beprogramozott életritmus, amelyet eddig még a természettől eltávolodott, a technikai csoda világában folytatott életvitelünk sem tudott kiiktatni. A minden egyes sejtünkben jelenlévő természetes "chip" a nappalok és az éjszakák, valamint az évszakok váltakozására programozódott. Ez a ritmus mindenképpen érvényesíti magát ­ ha akarjuk, ha nem.

Belső óránknak a tavasz beköszöntével rövid idő alatt át (az utóbbi években szinte egyik napról a másikra) kell állnia a napos évszakra, nehéz munkát jelent a szervezetnek, hogy a hosszú téli lustálkodás után hirtelen ismét magas fokozatra kell kapcsolnia. Ez néha zavartalanul megy, de időről időre megakad, és fáradságos munkát kell kifejtenie. Ennek megfelelően egyszer levertnek, máskor energiával feltöltődve érezzük magunkat. AZ IMMUNRENDSZER BEJÁRATÁSA

Irány a friss levegő, bármilyen is az idő! Érdemes ezt a tanácsot megfogadni: A szervezetnek ilyenkor sok mozgásra van szüksége (kocogás, kerékpározás vagy rendszeres séták), hogy hozzászokjon a hőmérsékleti változásokhoz, és "bejárassa" a tél folyamán legyengült immunrendszert. Természetesen azért ezt sem ajánlatos túlzásba vinni, és mindig ügyeljünk a helyes öltözetre ­ különben könnyen összeszedhetünk egy tavaszi influenzát.

A napfény csökkenti a melatoninszintet, ami a sötét téli hónapok idején nagyobb mennyiségben termelődik. A fáradtsághormon, amely egyébként csak éjjel választódik ki, hogy alvásra kapcsolhasson a szervezetünk, most felhalmozódott bennünk, és a tavaszi napon való séták hatására könnyedén kiürül sejtjeinkből.

Tegyük félre a napszemüveget, még akkor is, ha a túl nagy világosság most szokatlan. Az agyban található tobozmirigy melatonintermelése ugyanis a szemen keresztül szabályozódik. Minél több napfény jut be a pupillákon keresztül, az agy annál inkább fékezi a tobozmirigyet. Az ultraviola sugarak pedig ilyenkor még olyan enyhék, hogy nem károsíthatják a szemet. LENDÜLETBEN A HORMONOK

Ami az egyéb hormonokat és az anyagcsere-folyamatot illeti, a tavaszi nap véget vet ezek lustálkodásának. A petefészkek és a pajzsmirigy, a mellékvesék és a hasnyálmirigy működése felgyorsul. A hormonok szabályszerűen belendülnek. Az anyagcsere-folyamat is magasabb fokozatra kapcsol, a stressz- és aktivitáshormon, a cortisol felgyülemlik a véráramban, élénkebbé tesz minket, az emésztés szervei is belendülnek, a nemi szervek pedig csúcsformába jönnek. Minden porcikánk ugrásra, tettre készen áll a jókedvre és a szerelemre.

Nagyobb mennyiségben termelődik a D-vitamin is. Ez a vitamin a sejtek és a csontok hajtóanyaga, és csak az ultraviola sugárzás hatására termelődik a bőrben. Télen folyamatosan feléljük a tartalékainkat, s így mire beköszönt a tavasz, szinte üresek a raktárak. Éppen ezért a sejtekre még egy ideig a téli merevség jellemző. HÓOLVADÁSKOR MI IS OLDÓDUNK

Az alvás is jól bevált szer a szervezet tavaszi energiazavara ellen. A pihentető szunyókálás erősíti az idegeket és az immunrendszert. Feküdjünk le kicsit korábban, mint szoktunk. Reggel viszont ne vesztegessük az időt az ágyban, keljünk fel időben. Biológiai óránk szerint kilenc óra körül van az első, munkára legalkalmasabb időszak, érdemes tehát kihasználni!

Most juttassunk szervezetünkben extra mennyiségű vitamint a hosszú téli hónapok után, most kiéhezett rá. Különösen az idősebbek tapasztálják, hogy fogy az erejük. A megfelelő táplálkozáson kívül a szervezet energiatartalékait frissítő, megújító szerre is szükség van. Fiatalkorban a máj is termeli a koenzim Q10-et, de ez az életkor előrehaladtával csökken, ezért is szükséges étrend-kiegészítő szedése. (Az életerő forrásának is nevezett Bio-Quinon Q10 egy vitaminszerű anyag, mely felelős az energia felszabadításáért a sejtekből.) Legyen az étlapunkon sok friss gyümölcs, ivólé, saláta és más zöldségek. Ezenkívül sok teljes kiőrlésű gabonából készült termék, hal és ásványvíz ­ ez az étrend salaktalanít, eltünteti a felesleges kilókat és megkönnyíti a szervezetnek az átállást. AZ EGÉSZSÉGÜNKRE HATÓ IDŐJÁRÁSI FÁZISOK

 • Közepesen szép idő: álló magas légnyomású front hűvös, illetve enyhe hőmérséklettel, száraz levegő, jelentősebb éjszakai lehűlés. Frissíti és élénkíti a szervezetet, a vérnyomást enyhén emeli.
 • Fokozódó szép idő: meleg, enyhe és száraz idő, emelkedő hőmérséklettel. Egészségünket nem terheli meg, fokozza a teljesítőképességet, jókedvre derít.
 • Túlzottan szép idő: napos, meleg, száraz idő, csökkenő légnyomással. A hegyvidékek felől száraz meleg szél érkezik, mely kedvez a fejfájásnak és a migrénnek, a szív- és a keringési zavaroknak.
 • Közelgő időjárás-változás: főként nedves, meleg levegő, csökkenő légnyomás, felhősödés. Különösen megterhelő időjárás, komoly keringési problémákat okoz és növeli a szívinfarktus veszélyét.
 • Érkező időjárás-változás: alacsony légnyomású front nedves, hideg légáramlatokkal, esővel vagy viharral, növeli a fájdalomra való érzékenységet, különösen reumásoknál.
 • Lecsengő időjárás-változás: hűvös, száraz levegő, felszakadozó felhőzet, emelkedő légnyomás. Nem túl megterhelő időjárás, az esetleges panaszok ilyenkor többnyire megszűnnek.
A TAVASZ ÉS A FA ELEM
 • A távol-keleti szemlélet szerint a jin-jang energia körforgásában tavasszal a fa energia kerül uralomra. A tavasz az az évszak, amikor a természet energiával telve újból életre kel és kiteljesedik. A növények növekedése, fejlődése jól tükrözi, hogy az emberi test energiája hogyan változik együtt az évszakokkal.
 • Tavasszal a szervezetben rejlő energia megduzzad, a mélyből a felszínre tör. Ugyanígy a növények is kinőnek a földből, felfelé és kifelé terjeszkednek.
 • A fa elemhez tartozó szervek: a máj és az epehólyag. (Valóban a tavasz a méregtelenítés évszaka). Az epehólyag éjjel 11 és 1 óra között van ereje teljében, és 1­3-ig jön el a máj ideje. Legjobb, ha már este 11 előtt ágyban vagyunk, mert máskülönben a máj energiája elvonódik attól, hogy elvégezze a vér tisztításának, megújításának életfontosságú feladatát.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| energia, szervezet, természet, időjárás
2002-07-25 13:02:19
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop