Nyirokcsomó duzzanat

Amikor az immunrendszernek vírusokkal vagy baktériumokkal kell szembeszállnia, a nyirokcsomók megdagadnak. Ilyenkor - főként a vékonyabb kisgyermekeknél - szembetűnők és kitapinthatók lesznek. A fej és a nyak területén rengeteg nyirokcsomó található, és gyakran ezek az elsők, amelyek "megmutatkoznak", hiszen sok kórokozó a száj és az orr nyálkahártyáján keresztül jut be a szervezetbe.

nyirokcsomó, nyaki nyirokcsomók, gyerek, gyermek, Infectio, fertőzés | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Pavlovics, Á.
Kisgyermekeknél előfordulhat, hogy a nyaki nyirokcsomók szinte állandóan duzzadtak. Ennek oka a nyirok szerepében keresendő, amely a test első számú védekezőállomása.

Mivel a kisgyermekeknek rendkívül gyakran kell megküzdeniük kórokozókkal, egyes esetekben náluk ezek a nyaki nyirokcsomók - főként megfázásnál - gyakorlatilag állandóan enyhén megnagyobbodott állapotban vannak. Ez tehát teljesen normális, aggodalomra nem ad okot. Ha azonban egyetlen egy nyirokcsomó, vagy akár egy egész nyirokterület mindenféle látható ok nélkül meg duzzad, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Emögött ugyanis súlyos betegség is állhat. Ennek tisztázása érdekében vérvizsgálatra kerül sor, és adott esetben mintát is vesznek a nyirokcsomókból.

Talán kevesen tudják, hogy egyes élősködők (kutyától, macskától összeszedett kórokozók) is okozhatnak nyaki nyirokcsomó megnagyobbodást. Ezért tisztázatlan esetben érdemes parazitavizsgálatot végeztetni. Visszatérő nyirokcsomóduzzanat esetén feltétlen adjunk immunerősítő szereket: vitaminokat, cinket, szelént, gyógynövényeket (kasvirágot, macskakarmot, legyezőfüvet, izlandi zuzmót, sédkenderfüvet), és támogassuk a normál baktériumflórát (élőflórás joghurttal, kefírrel, kombuchagombakészítményekkel, tejsavóval).
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| nyirokcsomó, nyaki nyirokcsomók, gyerek, gyermek, Infectio, Fertőzés
2002-07-25 12:01:01
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop