Egyedülálló műtétek újszülötteken

BOSTON - A kis Sarah Savage-nak hirtelen kellett a világra jönnie két héttel ezelőtt, mert bostoni orvosok egy ritka és bonyolult eljárással arra készültek, hogy félig kiveszik őt a méhlepénnyel még összetapadt méhből, hogy kezelni tudják tüdőbántalmát, ami a halálát is okozhatta volna.

újszülött, csecsemő, műtét, magzat, ciszta, újszülött, csecsemÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.

Most már haza készült Sarah. A nem mindennapi műtét azonban, amelyet március 22-én hajtottak végre a Children’s Hospitalban, még vett egy újabb fordulatot, mielőtt a kislány saját magától fellélegezhetett.

A Children’s és a Beth Israel Deaconess Medical Center szülész és sebész szakértőiből álló népes csapat először arra készült, hogy a műtétet követően visszahelyezik a kislányt az anyaméhbe. Ám attól kellett tartani, hogy a légútait elzáró ciszta eltávolítása olyan sokáig tartana, hogy a méhlepény funkciói leállnának, és a tüdő teljesen elzáródna.

"Időre volt szükségünk" - emlékezett vissza dr. Benjamin Sachs, a Beth Israel szülész-nőgyógyász osztályvezetője.

Ezért egy ritka megoldáshoz folyamodtak: Sarah-t teljesen világra segítették, bár hat hét még hátra volt a terhességből, és egy mechanikus szív-tüdő bypass készülékre kapcsolták. Ezzel a sebészek nyertek néhány órát, hogy megműthessék aprócska légcsövét.

Sarah most már teljesen egészséges, a súlya már három kiló, és a két kórház tucatnyi együttműködő specialistája örülhet, hogy jó munkát végeztek. "Rettenetes előkészítő munka és koordináció tette ezt lehetővé" - mondta dr. Sachs. Azt is el kellett intézni, hogy a Beth Israel szülészei a Children’s-ben segíthessék világra a kislányt, holott itt nincs is szülészeti osztály.

A gyermek szülei, John és Lucie Savage végig nagyon bízott a sikerben. Sokat segített, hogy Lucie a Beth Israel újszülött intenzív osztályának nővére. "Mindenki azt kérdezte, nem vagyok-e ettől még idegesebb, de én pont az ellenkezőjét éreztem" - mondta Lucie. "Ez megnyugtatott, tudtam, hogy a legjobb kezekben vagyok."

Korábban azonban még nem látszott ennyire biztatónak a jövő: a terv súlyos etikai kérdéseket is felvetett, hiszen az anyának saját életét is kockára kellett volna tennie gyermeke egészségéért.

"Nagyon érdekes és izgalmas eset volt ez, több szempontból is" - mondta dr. Russel Jennings, a Children’s magzati sebészeti programjának vezetője, aki sok tapasztalatot szerzett már az anyaméhen belüli operációkban. Az új megközelítést ő hozta be San Franciscóból a konzervatívnak számító Bostonba.

Például az EXIT-nek nevezett félcsászármetszést bárhol rutinszerűen végzik ma már, "de Bostonban még most is mindenki nagyon ideges tőle", mert itt nem nagyon végeznek ilyet, mondta dr. Jennings, aki szerint ez nem jelent komoly veszélyt az anyára nézve. A legfőbb ellenérv, hogy ha felnyitják a méhet és a műtét alatt nyitva is marad, akkor megnő a súlyosabb vérzések kockázata, ami állandó transzfúziót, de olykor hysterectomiát tesz szükségessé.

A helyzet érdekütközéseket hozhat: ki a fontosabb, az anya vagy a magzat. Az ilyen esetekben "az anya mindig elfogult a magzattal szemben, így nem lehet az ő szava a döntő", mondta Jennings. Ám a 36 éves John Savage szerint az orvosok nagyon jól megértették velük, hogy milyen veszélynek teszi ki magát Lucie a még meg sem született gyermek miatt. "Ez volt a legnehezebb érzés" - fogalmazott John.

Dr. Sachs vállalat, hogy ő lesz Lucie "védője" a műtőben, ha a magzatra koncentráló kollégái túl nagy veszélynek tennék ki az anyát. Szerencsére Lucie Savage jól viselte a műtétet; az egészsége nem sínylette meg Sarah megmentését.

Az anyának van már egy 19 hónapos kisbabája. Terhessége teljesen normálisnak ígérkezett a Beth Israel orvosainak felügyelet mellett, amikor a 15. hónapban a rutin ultrahang valami rendellenességet mutatott ki a magzat légutaiban. Lucie Savage-t dr. Deborah Levine radiológus és dr. Geoffrey Wong vette át dr. Jennings felügyeletével.

Heteken keresztül vizsgálták mindenféle képalkotó diagnosztikai berendezéssel a magzatot, de nem tudtak dönteni arról, hogy mekkora a baj. De a terhesség 31. hetében Lucie méhében kórosan sok folyadék gyülemlett fel a ciszta növekedése miatt, és ez nyomást gyakorolt a szívre és a tüdőre.

A veszély miatt döntött úgy az egyesült orvosi team, hogy előbbre kell hozni a műtét idejét. A 34. hétben Lucie Savage átkerült a Beth Israelből a Children’s-be, és délben végre is hajtották a nem mindennapi beavatkozást. A szülés után dr. Jennings és munkatársai órákon át dolgoztak a ciszta leválasztásán és a légutak megtisztításán.

Megjelent: The Boston Globe

| újszülött, csecsemő, műtét, magzat, ciszta
2002-07-31 17:17:38
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop