Egy vállalkozó alternatívát kínál a sebészeti kapcsok és égetések helyett

DOVER, USA - Ha Jeqcueline Eastwood nem téved, a sebészek jobban szeretnek nyisszanatni és forrasztani, semmint vágni és égetni.

kapcsok, TissueLink, seb, égetés, coagulálás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rosenberg, R.

Amikor a tüdőből rákos szöveteket kell eltávolítani majd elzárni, vagy egy sérült máj vérzését kell elállítani, az eljáráshoz általában kapcsok, csipeszek kellenek vagy égetéssel kell a szervek széleit lezárni, hogy a vérzés elálljon.

A kapcsok néha a levegő szivárgását okozhatják a tüdőben. A kauterizálás - égetés - gyakran füsttel, szenesedéssel és más szöveti károsodással jár.

Bár az orvosok évtizedek óta együtt élnek ezekkel a problémákkal, Eastwood most egy alternatívát kínál nekik: egy kéziszerszámot, amely úgy néz ki, mint egy hajsütővas, a végén kis csipesszel.

Az eszköz sós oldatot és rádióhullám-generátort használ sokféle szövettípus vágásához, forrasztásához és zsugorításáhoiz, a kauterezéshez használatosnál sokkal alacsonyabb hőfokon.

Az elmúlt nyáron, a hölgy megalapította a TissueLink Medical Inc. nevű cégét egy hajdan női cipőket gyártó, újjáalakított üzemben a doveri Cocheco folyó partján. Itt gyártja újszerű sebészi eszközét, mely szerinte 22 millió műtői eljárás során helyettesítheti majd az elektromos kauterezést és a többi sebzáró eljárást.

Azok a sebészek, akik látták a prototípusról készült videofelvételeket, el vannak ragadtatva. A University of Minnesotán és az Ohio Sate Universityn kutyákon próbálták ki az új eszközt.

"Ígéretes az az eljárás, melynek során a szöveteket minimális hegszövet létrejöttével lehet lezárni, és amely helyettesítheti a kauterezést" -  mondja dr. Thomas B. Ferguson, a St. Louis-i Washington University School of Medicine tiszteletbeli professzora, szívsebész, aki egyben elnöke a TissueLink orvosi tanácsadó testületének is.

Vannak, akik szkeptikusak az ügyben, vajon a sebészek szívesen cserélik-e le régi módszereiket.

"Lehet, hogy tud valamit a TissueLink eszköze, de nem tudom, helyettesíti-e majd a kapcsokat és a hegesztési eljárásokat" - jelentette ki dr. John D. Wain, a Massachussetts General Hospital sebésze, az ottani tüdőátültetési program vezetője.

Eastwood cége, amely az év utolsó negyedében kívánja piacra dobni eszközét, nem az egyetlen olyan társaság, amely a műtéti sebzárást kívánja forradalmasítani.

Vannak a segédeszközök közt ragasztófélék, amelyek szövetekhez, szervekhez és erekhez tapadnak. Ezek a vékony filmek, gélek, ragasztószalagok várhatóan 2002-re 4 milliárdos forgalmat fognak lebonyolítani, állítja a Stephens Inc. tavasszal megjelent tanulmányában. A vezető cégek a lexingtoni Focal Inc., a cambridge-i Genzyme Corp. és az atlantai Cryolife Inc.

"A sebzárási technikák kutatása óriási üzlet lett, mert sokféle sebészi eljárás során el lehet érni, hogy a betegek sebei gyorsabban és kevesebb komplikációval gyógyuljanak. A biztosítók is támogatják a kutatásokat, mert a betegeknek kevesebb időt kell a kórházban tölteniük" - mondja Robert J. DePasqua, a Focal elnök-vezérigazgatója.

A Focal FocalSeal nevű, tüdőműtéteknél a levegő szivárgását megakadályozó ragasztóját elfogadta az FDA tanácsadó testülete, nemsokára a Genzyme fogja forgalomba hozni.

DePasqua beismerte, hogy a sebészek viszonylag lassan barátkoznak az új eljárásokkal, a ragasztókkal és gélekkel. A Genzyme-nek például csökkenteni kellett a gyomor- és bélrendszeri műtétek utáni hegek ellátására használatos Seprafilm gyártásával kapcsolatos eredeti terveit, mert a sebészek nem voltak róla meggyőződve, hogy lényeges különbséget jelentene az eddigiekhez képest.

"Az öt évvel ezelőttihez képest ma már egészen másképp neveljük a sebészeket" - mondja "Duke" Collier Jr., a Genzyme ügyvezető igazgatója.

A Genzyme nagy reményeket fűz az olyan bio-anyagokhoz, mint a FocalSeal, a Seprafilm és egy új, a sérvműtéteknél használatos hálószerű anyag. Megalakult az új BioSurgey nevű részlegük, amelyet a részvényesek most fogadtak el, amikor a cég befejezi a Biomatrix Inc. megvételét, amly a térd-arthritiseknél a térdbe injektálható anyagot fejlesztett ki.

Egyes sebészek kombinálva használják a ragasztókat a hagyományos sebzáró kapcsokkal és varratokkal. A Johnson & Johnson Ethicon részlege és az US Surgical Corp. uralja a sebészi kapcsok 2,5 milliárd dolláros piacát.

Az 1900-as évekből származó elektrokauterezés 800 milliós piacát részben a ConMed Corp. és a ValleyLab birtokolja.

Eastwood szerint a TissueLink technológiája szerephez juthat mindezeken a piacokon. Kezdetnek a tüdősebészeket szeretné megnyerni, akik évente mintegy 300 ezet műtétet végeznek.

A hölgy magabiztossága abból ered, hogy óriási tapasztalatra tett szert az orvosi műszerek és segédanyagok forgalmazásában, 11 évet töltött el a Medtronic Inc. alelnökeként.

Az ötvenes éveinek közepén járó asszony 1999 januárjában vált meg a Medtronictól, azzal a céllal, hogy New Hampshire-i otthonába visszavonulva festegessen és a két unokájával foglalkozzon.

"Ha valaki két évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy új üzletbe kezdek, befektetek, kockáztatok , embereket veszek fel, azt mondtam volna, megőrült az illető" - mondja Eastwood asszony.

A döntésében az játszotta a főszerepet, hogy egy ismerős orvos elmondta neki, mennnyire megrendült, amikor el kellett veszítenie egy nőt, aki súlyos autóbaleset után elvérzett, mert a májsebe vérzését nem lehetett elállítani.

Az orvos emlékezett, hogy látott a Medtronicnál egy sós vizes, rádióhullámos készüléket, amely gyorsabban és kevesebb komplikációval forrasztja össze a szöveteket, mint a kauterezés.

Egyes munkatársak azonban úgy tudták, hogy a Medtronic az 1995-ben kifejlesztett technológiát átadta valaki másnak.

Eastwood elmondása szerint a TissueLink nem minden tüdőműtétnél alkalmas, csak a lobectómiák többségénél, a rák vagy emphysema miatt kivételre kényszerült tüdőlebeny műtéteknél.

Minden valószínűség szerint nem lesz azonban könnyű rávenni a sebészeket, hogy a teljesen ismeretlen nevű TissueLinkre térjenek át. A kórházaknál az új berendezésekre költségmegszorítások vannak, és évekbe kerülhet, míg a sebészek megszoknak egy új eljárást, ezt a leckét a Genzyme a Seprafilmmel való kísérletezései során tanulta meg.

"Mi megtanultunk inaséveink alatt egyfajta technikát és ha csak nem jön valami egészen kivételesen hatásos dolog, a legtöbb sebész nem változtat a szokásain."

A Medtronic a cég 18 százaléknyi tulajdonjoga ellenében adta át a TissueLink technológiáját. A kezdőtőke 4 millió, ami egyenlő részben oszlik meg a Crescendo Venture Management LLC és a a Vanguard Venture Partners között.

"A pénzt megtalálni nem volt annyira nehéz, mint azokat a partnerteket, akik megértik, mit is akarunk valójában" - mondja Eastwood asszony.

Megjelent: The Boston Globe

| kapcsok, TissueLink, seb, égetés, coagulálás
2002-07-31 17:21:34
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop