Mellrák: A nyugtalanító valóság

Mi okozta a felháborodást? Azt követően, hogy a Nemzeti Egészségintézet (NIH) januári "konszenzus konferenciája" úgy döntött, nincs elégséges bizonyíték a 40 és 49 év közötti nők rutin mammográfiájának szükségességére, megindult a szitokáradat.

nők, mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, emlőrák, szűrés, NIH, nÅ‘k, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Krieger, L. M.

A NIH konszenzus konferencián a negyvenes éveikben lévő nők szűrésének legelkötelezettebb hívei szenvedélyes beszédekben bizonygatták, hogy a testület tagjai helytelenül interpretálták a világ minden tájáról származó száz tudományos jelentést és 32 előadást, míg a szkeptikusok azt állították, a mammográfia túlértékelt, túl sok helytelen eredményhez és szükségtelen vizsgálatokhoz vezet.

Bár a szélsőséges hangok elcsitultak, a kemény politikai harc folytatódott, egészen addig, amíg - meglepetésre - a Nemzeti Rákintézet (NCI), saját testületének véleményét figyelmen kívül hagyva, március végén a 40 és 49 év közötti nők egy-két évenkénti szűrését javasolta. (A javaslat valóban "konszenzus": az Amerikai Rák Társaság (ACS) és a az Amerikai Radiológus Társaság (ACR) évenkénti vizsgálatot javasolt.)

Szerencsére némi tudományos egyetértés azért van ebben a minden nő számára érzékeny kérdésben. Éveken keresztül zavaros üzenetek érkeztek a nők felé. Az ACS és az ACR, valamint kormányzat egyaránt megszabta a maga külön irányelveit. Az érintett nők nem akartak mást, csak hogy félelem nélkül fogadhassák el orvosuk tanácsát.

A mostani eufóriát azonban beárnyékolja néhány hideg, kemény tény. Az éves mammográfia ezer 40-49 éves nőből egy életét mentheti meg. Az egyik hagyományos ellenvetés szerint az ezen korosztály szűrésének költsége messze meghaladja a tőle várható hasznot. Most, hogy politikai nyomásra ez a korosztály is helyt kapott a mellrák-szűrési irányelvekben, vajon ki fogja állni a számlát?

Erről nem sok szó esett, de a szolgáltatási díjak, és a biztosítási tarifák minden bizonnyal emelkedni fognak. A prevencióért persze mindent.

És hol vannak a szenvedélyes, nagy megértésről tanúskodó válaszok azoknak az invázív, terjedő daganattól szenvedő betegeknek, akiknél az éves mammogram semmi szokatlant nem mutatott ki?

Örömmel fogadom a minél több nő szűrésére irányuló erőfeszítéseket, de szeretnék egy nyugtalanító kérdésre emlékeztetni: azon nők sorsára, akiken már elhatalmasodott a kór.

A korai fázisban lévő tumoros betegek 20 százaléka nem reagál a konvencionális kezelésre. Az olyan gyógyszerek, mint a Taxol, vagy a Taxotere megjelenése ellenére még mindig túl sok nem kielégítő hatékonyságú mellrák elleni készítmény van forgalomban.

Szóval mi is a felháborító?

(Nick Zittel a Medical Tribune főszerkesztője)

Megjelent: Medical Tribune News Service

| nők, mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, emlőrák, szűrés, NIH
2002-07-31 18:33:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop