A tudomány egyesíti erőit a hongkongi influenzavírus ellen

Miután hat betegből ketten meghaltak a Hongkongban felfedezett új influenzavírussal történt fertőzés következtében, a kutatók lázas igyekezettel keresik az új törzs elleni hatásos vakcinát. Ha a kórokozó emberről emberre közvetlenül terjed, valószínűleg világméretű járvánnyal kell szembenéznünk.

influenzavírus, hongkongi, fertőzés, influenza, influenzavírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.

Ráadásul a hat jelentett H5N1-fertőzéses eset egymástól függetlenül, madaraktól kapta a vírust. Mind a hat esetet Hongkongban észlelték. A WHO már akkor elindította vakcina-kutatási programját, amikor a közvetlen terjedést még nem sikerült bebizonyítani. Az idei influenzajárvány ellen használt oltóanyag a veszélyes új törzs ellen nem ad védettséget. A WHO és az atlantai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) munkatársai szerint laboratóriumi kutatóik minden erejüket az új törzs megismerésének és a oltóanyag kifejlesztésének szentelik.

"Nehéz feladatot kaptunk," mondta dr. Rima Khabbaz, a CDC vírusfertőzési osztályának igazgatóhelyettese. "Teljesen új vírusról van szó, amely tudomásunk szerint eddig még soha nem okozott emberi fertőzést. Természetesen minden új influenzavírus-törzsnél felmerül a kérdés, hogy az adott törzs képes-e pandémiát okozni."

Egy fertőző betegség világméretű elterjedését nevezzük pandémiának. A rettegett 1919-es spanyolnátha (szintén influenzajárvány) 20 millió áldozatot követelt. Kisebb világjárványok 1957-ben és 1968-ban is bejárták a világot.

Hongkong nagyobb baromfipiacait fertőtlenítés miatt bezárták, és egy amerikai virológus, aki a helyszínen járt, nemrég Londonban azt nyilatkozta, hogy a városban "tudják, hogy mi a teendő". "Az esetek száma alacsony, de riasztó mértékben emelkedik. Nagyon agresszív törzzsel állunk szemben," mondta Robert G. Webster, a memphisi St. Jude Gyermekkórház virológusa.

A hongkongi egészségügyi hatóságok teljes készenlétben állnak, a kórházakban és klinikákon az új törzs nyomai után kutatnak, és az influenzás tünetekkel jelentkező betegektől analízis céljából vérmintákat vesznek.

Az új vírustörzset akkor azonosították, amikor egy egyébként egészséges, hároméves kisfiú hirtelen súlyos influenzát kapott és meghalt. A hatóságok szerint a kisfiú egy állatkerti óvodában fertőződött meg, amikor megsimogatott egy beteg kiscsibét. November és december folyamán további három esetet jelentettek be: egy 54 éves, egyébként egészséges férfi meghalt. A másik két fertőzött (2 és 13 évesek) állapota kielégítő. Webster szerint eddig hat esetet erősítettek meg, és a hetedik vizsgálat alatt van. A két halálesetről szólva Webster megjegyezte, hogy "egészséges emberekről volt szó," bár a hároméves kisfiúnál Reye-szindróma alakult ki, egy ritka, életveszélyes tünetegyüttes, amit influenzásoknál az aszpirin válthat ki.

A H5N1 vírus korábban már megtizedelte a baromfiállományt, de eddig nem jelentett veszélyt az emberre. Más, Kínából származó törzseknél azonban már elő fordult, hogy a víziszárnyasokból előbb a sertésekbe került át a fertőzés, majd ezek az emlősök vitték át az emberre. Ám az új kórokozó rejtélyes módon közvetlenül jut át a csirkékből az emberbe.

Az H5N1-nek jó esélye van arra, hogy pandémiát okozzon, mert az emberi szervezet még sosem találkozott ezzel a törzzsel, ezért védettsége sem alakulhatott ki, jelentette ki Harriet Robinson, vakcinakutató, a Massachusetts Egyetem és a Yerkes Primate Center munkatársa. "Ha a H5-ös terjedni kezd, senki sem képes védekezni ellene... mindenki szűz terület az új vírus számára," nyilatkozta Robinson egy telefoninterjúban.

Az influenzavírusoknak három típusa van: A, B és C. A H5N1 egy A-típusú kórokozó, nevében a H és N betűkhöz tartozó számok a vírus variációnak számát jelölik. Összesen 15 H-variánst és 9 N-variánst ismerünk eddig. Az első csoportból emberekben eddig csak a H1, H2 és H3-as változatokat mutatták ki.

A H5N1 dr. Khabbaz szavai szerint "komisz vírustörzs", és rendkívül gyorsan halált okoz a csirkék között. A vírus a tyúktojásokat is megtámadja, és ez Webster szerint komoly gondot okozhat abban az esetben, ha a vakcinára mindenképpen szükség lesz, hiszen az oltóanyag-kutatásban hagyományosan tojást is használnak.

Megjelent: The Boston Globe

| influenzavírus, hongkongi, fertőzés, influenza
2002-07-31 19:14:42
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop