Ne adja fel a reményt! A biológiai daganatkezelés módszerei

A daganatos betegség ma is a rettegett diagnózisok közé tartozik, mert az orvostudomány folyamatos fejlődése ellenére sincs a mai napig igazán egyértelmű és biztos módszer kivédésére és kezelésére. Bár e témáról már többször is írtunk lapunk hasábjain, fontosnak tartjuk, hogy időről időre visszatérjünk azokra a kiegészítő kezelési módszerekre, melyek jelentősen megkönnyíthetik az érintettek terápiáját, és a szokásos klinikai módszerek mellékhatásait képesek csökkenteni.

daganat, biológiai daganatkezelés | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(3):47-49   Celsus Kft. | Balaicza, E.
A biológiai daganatkezelés célja az immunrendszer erősítése, az anyagcsere tehermentesítése és a testi-lelki vitalitás fokozása. A kezelés során orvos és betege szoros együttműködésben küzd az életben maradásért: a beteg és hozzátartozói aktív részesei a kezelésnek. A terápia rendkívül szerteágazó, az élet minden területére kiterjed – vagyis nemcsak a táplálkozást kell megváltoztatni, hanem az egész életvitelt, az élethez való hozzáállást és az addigi életszemléletet is.

Immunerősítő módszerek

Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

Közismert tény, hogy a szabad gyökök sejtkárosító, daganatképződést elősegítő hatásúak – ezek nagy számban keletkeznek pl. a citosztatikus kezelések és a besugárzás során, sok van belőlük a füstölt, hővel kezelt és kemikáliákat tartalmazó élelmiszerekben is. Egyes vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok azonban képesek ezt a nem kívánatos hatást csökkenteni. Ezért a klasszikus klinikai kezelések mellékhatásainak csökkentésére feltétlen javasolt használatuk. Ilyen gyökfogó hatása van az A-, C- és E-vitaminnak, a cinknek, a szelénnek,de a többi vitamin is hatásos kiegészítője a kezelésnek.

Figyelem! Óvatosnak kell lenni a folsavval és a B12-vitaminnal, mert ezek nagy valószínűséggel elősegítik a daganatok növekedését. A vitaminok folyamatos fogyasztását nem javasoljuk, ugyanis a szervezet hozzászokhat, és elhagyásukkor relatív vitaminhiányos állapot alakul ki.

Növényi antioxidánsok

Esszenciális (létfontos) zsírsavak: gamma-linolén-vajsav, omega-3-zsírsav, lecithin – a hidegen sajtolt olajokban, ligetszépe, halolajban, olajos magvakban sok található belőlük.

Fitokemikáliák: a növények hatóanyagainak egy jó része (flavonoidok, fenolok, indolok, terpének stb.) erős gyökfokó hatású – elsősorban a sárga és zöld színű növényekben, zöldségekben, gyümölcsökben (cékla, sárgarépa, ananász, papaya, kivi, ribizli, szeder, szőlő, káposztafélék, alma…) és egyes illóolajokban találhatók.

A kapszikain (a csípős paprikában) jelentősen blokkolja a daganatsejtek növekedését. Ráadásul lebontja a sejtkárosító hatású nitrozaminokat.

Az indolin a káposztafélékben fordul elő, a daganatsejtek osztódását gátolja.

Az ellagsav a fekete és zöld tea egyik alkotója, de magas koncentrációban fordul elő mindenféle szőlőben is. Azokat az enzimeket blokkolja, melyek elősegítik a daganatsejtek szaporodását.

A limonin a citrusfélék (citrom, narancs, gréprút...) illóolaja és ízanyaga. Nem direkt daganatblokkoló hatású, hanem azokat az immunsejteket aktiválja, amelyek védik a szervezetet a daganatos elfajulástól.

A genistein a szójabab egyik ösztrogénszerű vegyülete, mely különösen a nők számára fontos védőfaktor, hiszen rendszeres fogyasztása csökkenti a mell- és a petefészekrák kialakulását.

Az allium sativum a vöröshagymában és fokhagymában található, lebontja a gyomorban található nitrozaminokat, és ezáltal véd a daganatos elfajulástól.

A kvercetin a sárga- és a zöldbab festékanyaga; fontos szabadgyökfogó hatású vegyület, aktiválja az immunrendszert, és segíti eltávolítani a hibás sejteket.

Gyógynövények: egyes gyógynövények is hatalmas adag sejtvédő anyagot tartalmaznak, ilynek a gingko, a körömvirág, a kamilla, a csipkebogyó, a macskakarom, a Shii take gomba és a noni is.

Tipp: jó immunerősítők még a la pacho tea, bíbor kasvirág, a legyezőfű, a citromfű, az orbáncfű, az édesgyökér, a sédkenderfű, a ginzeng, a szibériai ginzeng és az izlandi zuzmó is.

Melatonin: elsősorban a normális bioritmus, vegetatív funkciók szabályozásáért felelős, de hatásos szabadgyökfogó és immunerősítő (a hormonérzékeny daganatok hormonkötő képességét csökkenti, a cink, a magnézium, a glutamin és a glutátion immunrendszerre kifejtett pozitív hatását erősíti) is.

Daganatellenes anyagok narancshéjból

Az Amerikai Wisconsin Egyetem kutatóinak sikerült narancshéjból daganatellenes hatású anyagokat nyerni. A narancsolaj hatóanyaga a D-linion, melyet daganatos patkányokba fecskendezve az állatok 90%-ánál a rosszindulatú sejtek teljes eltűnését tudták elérni.

Az emberi daganatsejtekből álló szövetminták is látványosan leépültek D-linion hozzáadása után. Úgy tűnik, az anyag alkalmas daganatos elváltozások megelőzésére is.

Figyelem! Nem tanácsos azonban mostantól nagy mennyiségű narancshéjat enni vagy belőle készült italokat, ill. olajokat fogyasztani. Egyrészt, mert még kevés adat áll rendelkezésre a hatóanyag hosszú távú hatásairól, másrészt a hozzánk elkerülő narancshéj különféle tartósítószerekkel kezelt. Ezek egészségkárosító hatása pedig közismert.

Fagyöngykezelés

A legtöbb klinikai vizsgálattal igazolt daganatellenes hatású módszer. Elsősorban immunerősítő, de kismértékben daganatellenes és fájdalomcsillapító hatású is. Ezt az effektust azonban csak injekciós formában képes kifejteni (sajnos, hazánkban egyelőre még nem kapható!) – a kezelést ciklusosan, szünetekkel alkalmazzák, hogy ne szokjon hozzá a szervezet.

A kezelést érdemes akár már a műtét előtt megkezdeni, és intervallumokban több éven keresztül alkalmazni. A fagyöngy remekül bevált a daganat újdonképződésének és áttételezésének mérséklésében vagy megakadályozásában, illetve az infúziós kezelések mellékhatásainak csökkentésében és a vérkép regenerálódásában.

Enzimterápia

Elsősorban növényi és friss állati enzimfehérjéket tartalmaznak a készítmények. Az általános anyagcsere javítására, a daganatsejtek felismerhetőségének fokozására és az áttétképződés csökkentésére szolgálnak. Különösen jó módszer a hasi és melldaganatok, illetve a leukémiák kezelésére.

Csecsemőmirigy-kivonat

A csecsemőmirigyben termelődő hormonszerű anyagok aktiválják a daganatsejtek leküzdésében is közrejátszó immunsejteket, így csökkentik a tumorsejtek növekedését és az áttétképződést (hazánkban még nem kapható).

Lépkivonatok

Míg a csecsemőmirigy kivonata a sejtes immunitást fokozza, a lépkivonatok inkább az ellenanyag-termelésben vesznek részt. A kemoterápia és besugárzás előtt és után adva csökkentik azok mellékhatásait, normális szinten tartják a vérképet.

Érdekes: A cápamáj- és porckivonatok is hasonló módon hatnak.

Oxigénterápia

A daganatsejtek oxigénhiányos közegben jobban növekednek, mint a jó vérellátású és oxigéndús környezetben. Az oxigénterápia azonban nemcsak a szövetek oxigénellátását javítja, hanem elősegíti a szövetekben a szabadgyökfogó enzimek (glutation, SOD, peroxidázok…) termelését is. Így a fenti kezelésekkel kombináltan alkalmazva hatásos módszer a mellékhatások kivédésére és az immunrendszer erősítésére is.

Két eljárás hozzáférhető hazánkban:

az Ardenne-féle többlépcsős oxigénterápia – ennek során nagy dózisú, speciálisan összeállított vitaminterápia mellett biciklizés közben oxigént kell belélegezni hetente 5 alkalommal (egy kúra során 15-20-szor).

a hematogén oxidációs kezelés – ekkor kb. egy deciliternyi vért vesznek vénából, amit oxigénnel történő dúsítás után ultraviola-C fénnyel besugároznak, és ismét visszajuttatnak a vénába.

Sajátvér-terápia

Az egyik legkevesebb mellékhatással rendelkező, igen egyszerű és hatékony immunstimuláló módszer. Serkenti a fehérvérsejtek és az immunológiai alkotók termelődését, erősít és meggyorsítja a vérkép rendeződését kemoterápia után.

Jó tudni!

LétezikNémetországban egy olyan speciális eljárás is, amelynek során a daganatos betegek véréből elkülönítik a daganatsejteket. Majd letisztítják a daganatsejtek felszínén található jelzőfehérjéket (tumor marker) lefedő, álcázó (azaz a sejteket felismerhetetlenné tevő) burkot. A következő fázisban a most már jól felismerhető tumorsejteket összekeverik a beteg vérével, és a daganatsejtek ellen a saját vérben található immunsejtekkel ellenanyagot termeltetnek. Az így keletkező daganatellenes szérumot injekciós formában adják be a betegeknek. A módszer különös előnye, hogy az érintett beteg a daganatsejtjére legspecifikusabb ellenanyagot kaphatja meg, ráadásul mivel minden saját, a mellékhatások rendkívül minimálisak.

Hipertermia

A daganatsejtek a magasabb hőmérsékletre labilisabbak, könnyebben szétesnek, lebomlanak, ráadásul nagyobb maghőmérsékleten az immunrendszer aktivitása is nő. Így a mesterségesen keltett láz (infúzióban lázkeltő anyagot adnak kórházi körülmények között), a melegítő teljes testfürdők és pakolások – bár alkalmazásuk során meglehetősen kimerítenek – jó eredménnyel használhatók a daganatkezelésben is.

Amikor az egész szervezet felmelegítése túl megterhelő lenne, helyi hipertermiát alkalmaznak: ilyenkor elektromágneses sugárzás segítségével felmelegítik az érintett területeket. Bár a módszer kemoterápia nélkül is hatékony, nálunk csak azzal kombináltan engedik használatát.

Figyelem! Emiatt szokott spontán is hőemelkedése, láza kialakulni a daganatosoknak. Tehát hacsak nem elviselhetetlenül magas a láz, ne nyomja el ezt az önvédelmi reakciót!

Gyógyító étkezés

Csökkentse az állati fehérjék fogyasztását – hetente 1-2-szer egyen halat, a nyers tej helyett inkább a savanyított tejtermékeket (joghurt, kefír, túró, sovány sajtok) válassza. Sok fehérjét tartalmaznak az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula…), a gabonák, a hüvelyesek, a szója is. Az utóbbit azonban nehéz emészthetősége miatt nem szabad túl sűrűn alkalmazni.

Térjen át lakto-ovo-vegetárius vagy teljes értékű reformtáplálkozásra!

Mondjon le a finomított lisztből készült ételekről, használjon teljes kiőrlésű lisztet!

Ne használjon fehércukrot, ne fogyasszon édességeket (csak természetest: aszalt gyümölcsöt, müzlit, juharfaszirupot, tartósítószermentes lekvárokat)!

Egyen minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, sok rostos ételt, és lehetőleg ne fogyasszon vegyszereket tartalmazó élelmiszert!

A zsiradékok közül is elsősorban a növényieket ajánljuk: legértékesebbek a hidegen sajtolt olajok, melyekkel azonban a főzés végén célszerű ételeinket ízesíteni, különben tönkremennek benne az értékes zsírsavak.

A daganatmegelőzés tízparancsa

 • Ne dohányozzon!
 • Ne fogyasszon alkoholt és más stimuláló- vagy doppingszereket!
 • Csökkentse a füstölt, hővel kezelt és tartósított élelmiszerek fogyasztását!
 • Fogyasszon rendszeresen friss zöldséget és gyümölcsöt!
 • Ügyeljen a testsúlyára, óvakodjon a túlzott szénhidrát- és állatifehérje-bevitelre!
 • Kerülje az erős napozást!
 • Ügyeljen adott esetben a munkahelyi védőintézkedések betartására (ruha, kesztyű, maszk…).
 • Azonnal forduljon orvoshoz, ha a bőrén szokatlan duzzanatot, meglevő anyajegyek megváltozását, tartós és makacs köhögést, rekedtséget, állandó vagy gyakori fejfájást, vérzékenységet (köpetben, széklettel, hüvelyből, bőr alatt…), indokolatlan fogyást, húsundort, váltakozó székrekedést és hasmenést, visszatérő banális fertőzéseket, csontfájdalmakat tapasztalna!
 • Menjen el rendszeresen rákszűrésre: egy-két évente végeztessen emlő- és hasi ultrahangot, nőgyógyászati rákszűrést és mellkasröntgent!
 • Relaxáljon, sportoljon rendszeresen, és pihenjen mindig eleget!

Egyéb kezelési módszerek

Méregtelenítő terápiák

Diéták, léböjtkúrák

A fent részletezett diéta már eleve méregtelenítő hatású. Ha valaki normális testalkatú vagy súlyfelesleggel rendelkezik, tarthat kiegészítésül zöldség/gyümölcs-napokat, 1-2 napos tisztítókúrát is, pl. tejsavó-, gyógyteanapot. Hosszabb tisztítókúrák alkalmazását azonban kizárólag orvosi felügyelettel ajánljuk, és nem tanácsoljuk semmiképp sem azoknak, akik sokat fogytak vagy soványabbak. Ők inkább használjanak más módszereket.

Béltisztítás, kolon-hidroterápia

A májműködés tehermentesítésére, az emésztés és a normális bélbaktérium-flóra rendezésére ajánljuk – különösen akkor, ha valakinek májáttétei vannak, renyhe a bélműködése, antibiotikus vagy citosztatikus kezelésben részesült. A kolon-hidroterápia a legintenzívebb vastagbéltisztító eljárás – azoknak, akik nem férnek hozzá a módszerhez – az alábbiakat javasoljuk:

 • – egyen napközben – de nem késő délután és este – sok friss zöldfélét
 • – reggel éhgyomorra igyon meg 1-2 dl hígított savanyúkáposzta- vagy aszalt szilvalevet
 • – este áztasson be 3-4 aszalt szilvát, majd reggel egye meg éhgyomorra
 • – étkezések előtt fogyasszon el 3-4 teáskanál lenmagot egészben, sok folyadékkal
 • – időszakosan végezhet beöntéseket, használhat egy ideig reggel éhgyomorra keserűsót vagy keserű gyógyvizeket is. Nem ajánljuk azonban a hashajtók rendszeres használatát, mert ásványianyag-vesztést és hozzászokást eredményezhet.

Tipp: jó tisztítóteát készíthet a következő gyógynövényekből: hibiszkusz, gyermekláncfű, csalán, zsurló, zsálya, bodza, hársfa. Egyféle teát vagy keveréket nem célszerű 4-6 hétnél tovább fogyasztani!

Májvédelem

Mivel a máj a szervezet egyik legfontosabb vegykonyhája, különösen a kemoterápia alatt nagy megterhelés hárul rá. Ráadásul rengeteg daganat eleve ide szeret áttétet képezni. Ezért védelme, működésének támogatása különösen fontos. Erre részben alkalmas a fent már említett kolon-hidroterápia, a vér-oxigenizációs módszerek (pl. HOT), de sok növény, gyógynövény és aminosav (pl.: arginin, glutamin, metionin…) is képes a májműködés fokozására. Ilyenek az articsóka, az aloe, a máriatövis, a füstike, a gyermekláncfű, a katáng,               az apróbojtorján, a körömvirág, a borsmenta. A belőlük készült kivonatok vagy gyógyteák kúraszerű felhasználása célszerű.

Mit tehet még?

 • Végezzen rendszeresen légzőgyakorlatokat, hogy javuljon a szövetek oxigénellátása!
 • Immunrendszerét erősítse rendszeres szaunázással, hideg-meleg váltott zuhannyal, masszázzsal (emlődaganatnál a nyirokdrenázs segít megelőzni a karödéma kialakulását)!
 • Kerülje az intenzív napozást: 11–16 óra között sohase feküdjön ki a napra!
 • Csontritkulás megelőzésére vagy kezelésére fogyasszon rendszeresen kefirt, joghurtot, kalcium-, foszfát-, szilícium- és magnéziumsókat tartalmazó készítményeket!
 • A citosztatikus kezelés után ajánlatos bélflórarendezést végezni: ehhez emésztéstámogató enzimek, gyógyteák, gyógynövénykészítmények, joghurt-, kefir és savanyú káposzta, ill. kovászos uborka fogyasztását ajánljuk. Orvosa segítségével pedig egyéb baktériumtartalmú szereket is szedhet.
 • Esetlegesen kialakult gombásodás kezelésére gréfrútmagcsepp- és teafaolaj-tartalmú ill. immunerősítő készítmények szedését ajánljuk.
 • Keressen magának olyan pszichológust, aki segíthet lelki problémáinak feldolgozásában, egy optimistább életszemlélet kialakításában!
 • Tanuljon meg néha nemet is mondani, ha a saját testi-lelki egészsége azt kívánja! (A daganatos betegek jó része nem tudja saját elemi érdekeit kifelé képviselni, ezzel elfojtott agresszióit önmaga ellen fordítja!)

Dr. Balaicza Erika

| daganat, biológiai daganatkezelés
2003-03-01 18:11:56
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop