Ételük az életük: lisztérzékenység

Hogy hány olyan gyerek és felnőtt él Magyarországon, akinek szervezete állandó hasmenéssel, testsúlycsökkenéssel, puffadtság- és diszkomfortérzettel, vitaminhiánnyal, bőrkiütéssel "válaszol" a liszttartalmú ételek elfogyasztására, azt még Koltai Tünde, a lisztérzékenyek képviseletével foglalkozó civil szervezet elnöke is csak becsülni tudja.

| Népszabadság   Népszabadság
- Olyan civilizációs betegségről van szó, amelynek előfordulási gyakorisága országonként eltérő. Míg mondjuk az íreknél háromszázból egy, a skandinávoknál ötszázból egy, az olaszoknál háromszázötvenből egy, nálunk - feltételezések szerint - százhúsz emberből egy szenved ebben az emésztőrendszeri zavarban, addig a főleg rizzsel táplálkozó országokban nem ismerik ezt a betegséget. A gabonafélékben lévő fehérje (glutén) károsítja a bélbolyhokat, emiatt a tápanyag nem tud felszívódni, vitamin-, zsír- és kalciumhiány keletkezik. Akadnak olyanok, akik gyerekkorukban, és olyanok is, akik felnőttként (a szervezet fokozott terhelése következtében - terhesség, inzulinfüggő cukorbetegség) váltak érzékenyekké.

A gluténérzékenységben szenvedők egy részénél nem következik be hirtelen állapotromlás, s bizonyos tünetek (pl. a hólyagos bőrkiütések, telítettségérzet) más betegségekre is jellemzőek lehetnek,csak hosszas és alapos gasztroenterológiai szakvizsgálattal lehet eldönteni, valóban lisztérzékenységről van-e szó. Az időben felismert felszívódási zavar gluténmentes diétával karbantartható.

A Lisztérzékenyek Egyesülete elnökének személyes tapasztalata, hogy a betegség karbantartása anyagilag nagyon megterhelő. A betegek nem vehetnek részt a közétkeztetésben, a kenyértől a különféle édességekig mindent otthon kell "előállítaniuk". Egy kilogramm "speciális" kenyérpor ára például - amelynek előállításához szükség van az elektromos kenyérsütő gépre is - 420 forint. Az egyesület maga szerzi be tagjainak a gluténmentes alapanyagokat a külföldi gyártóktól. Az importból származó diétás termékekre nem vonatkozik a vám- és áfamentesség, és sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, sem a szaktárcáknál nem sikerült elérni, hogy támogassák a gluténmentes diétát is.

Ha egy beteg nem diétázik, súlyosbodik az állapota, egyre többször szorul orvosi kezelésre, drága gyógyszerekre, s fiatalon is igen rövid idő alatt kerülhet eltartotti "státusba". A Lisztérzékenyek Egyesülete a megelőzést igen fontosnak tartja, ezért a közeljövőben szeretnének megjelentetni egy olyan kézikönyvet, amely tájékoztatja az érintetteket a diétáról, a forgalomban lévő gabona- és sikérmentes termékekről.

| glutén, Lisztérzékenyek Egyesülete
2002-07-10 14:52:05


A légszennyezettség meddőséget okozhat

A légszennyezettség káros hatással lehet a hímivarsejtekre, állítja a brazil Sao Paulo Egyetem által készített tanulmány.


A családfakutatás kockázata

Az elmúlt időszakban megnövekedett azon, az interneten elérhető szolgáltatások száma, amelyek DNS-mintavétel alapján kínálnak segítséget családfájuk és etnikai sz...


Új helikopterek a mentőknél

Fejlődik a magyar légimentés, ennek részeként a következő hetekben szolgálatba állnak az első gépek abból a mentőhelikopter flottából, amelyek beszerzéséről a kor...


Új eljárás a szeptikus sokk kezelésében

Nemzetközi felmérések szerint a kórházakban világszerte több beteg hal meg szepszissel összefüggő szövődményben, mint emlő-, vastag- és végbélrákban együttvéve....


Mitől függ a szemöldök színe?

Elsőként azonosított a szemöldök színéért felelős kilenc gént egy nemzetközi kutatócsoport – írták egy tanulmányban, mely a Journal of Investigative Dermatology c...


hirdetés
^