hírdetés

ÚJ

Édes élet
Diétás tanácsok cukorbetegeknek

A cukorbetegség – orvosi szakkifejezéssel: diabetes mellitus – világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, egyike a civilizációs betegségeknek. Becsült adatok szerint a lakosság mintegy 5-6%-a cukorbeteg, ez Magyarországon mintegy félmillió embert jelent!


Új eredmények a gyomorrák kezelésében

Az oxaliplatin, fluorouracil (5FU) és a folsav tartalmú kombinált kezelés eredményes hatású az áttétes (más szervből adott áttét a gyomorba) és az elsődleges előrehaladott gyomorrák esetében.
A gyomorrák gyakoribb az idősebb embereken; csak a betegek negyedénél alakul ki 50 éves kor alatt.
A Saint–Antoine, a Tenon és St. Joseph Kórházak kutatói 53 beteget kezeltek - 31 és 75 életév közöttiek, átlagéletkor 61 év; 69% férfi, 31% nő - kombinált terápiával.


A gyógyszerszemcsék mérete az asztma hatékony terápiájának kulcsa

Az asztmás betegek gyógyszereinek adagolására használt inhalátorok hatékonyságát nagyobb gyógyszerszemcsék segítségével növelni lehet, állítják a kutatók. A National Heart and Lung Institute, Imperial College London orvosai a gyógyszerszemcsék méretét megváltoztatva végeztek felmérést. 12 asztmás beteget vizsgáltak, akiknek 3, különböző szemcseméretű salbutamolt tartalmazó inhalátort adtak, azt a szert, aminek hatására légutak kitágulnak.
Az asztma terápiájának sikere attól függ, hogy a szemcsék elérik e a célterületet: a beszűkült és gyulladt légutakat.


Az akut myeloid leukémia új kezelési lehetőségéről

Egy kísérleti szer - pontosan a káros genetikai mutáció hatását blokkolva- ígéretes kezelési mód lehet a leukémia egy nehezen kezelhető fajtájánál.A tudósok a felfedezésüket az American Society of Hematology (ASH, Amerikai Hematológiai Társaság) philadelphiai éves gyűlésén hozták nyilvánosságra. A szert ígéretesnek mondják, annak ellenére, hogy a kísérletbe bevont, a Novartis PKC-412 néven ismert szerével kezelt 15 beteg közül egyik sem gyógyult meg.


Mycobacterium ulcerans fertőzés (Buruli fekély)

Egy egyébként egészséges kislány jelentkezett egy nyugat -afrikai kórházban, kisebb felületes bőrfekéllyel a jobb alkarján illetve a hátától a karjáig tapintható, megkeményedett és megnagyobbodott nyirokcsomókkal.


Petefészekrák - Korán felismerni!

Az ovárium- vagy petefészekrák rosszindulatú daganatos megbetegedés. Petefészekrák következtében több nő hal meg, mint akár melyik más nemi szerv rákja miatt.
A petefészek többféle sejtet tartalmaz, és ezek mindegyikéből más és más fajta rák fejlődhet ki. Legalább 10 féle ováriumrák ismert. Leggyakoribb típusa, az epitheliális tumor (a kiindulási sejttípusról nevezték el), mely az ovárium fedősejtjeiből indul ki.


Nem utópia: személyre szabott gyógyszerelés

Kutatások bebizonyították, hogy a korábban toxikus vagy allergiás eredetűnek tartott gyógyszermellékhatások egy része látens (rejtett) enzimhibákon alapul. Ezek a rejtett anyagcserezavarok önmagukban semmilyen tünetet nem okoznak, csak bizonyos kémiai anyagok, többek között egyes gyógyszerek hatására derül rájuk fény. A jelenleg ismert látens enzimdefektusok (enzimhibák) többsége örökletes, genetikailag programozott.
Azonban néhány éven belül várható, hogy számos gyógyszer adása előtt meghatározzák a beteg metabolizmusában (anyagcseréjében) részt vevő enzimek genetikai variánsait, az esetleges enzimhibákat, valamint az egyén életmódjának és eddigi gyógyszerszedésének megfelelő enzimserkentőket és –gátlókat. Mindezeket követően pedig számítógépes programok segítségével tudják majd beállítani a különböző gyógyszerek kezdő és fenntartó adagját, illetve a fentiek alapján a gyógyszerelésből kihagyni a mellékhatásokat okozó szer(eke)t.


Ígéretes szer a posztmenopauzális panaszok terápiájában

Míg a középkorban az emberek átlagéletkora 50 év alatt volt, és így a nők sem érték meg a menopauza körüli éveket, addig manapság a születéskor várható átlagos élettartam kitolódása miatt a nők életüknek már több mint egy harmadát tölthetik el a vérzés utáni életszakaszban ,a posztmenopauzában. Ez egy olyan időszak, mely aktív korban éri őket, ugyanakkor élettani, érzelmi, társadalmi és intellektuális fordulópontot is jelenthet számukra.
Hozzáállás kérdése, hogy szervezetben végbement változásokat betegségként vagy élettani változásokként tekintjük. A hormonpótló kezelés (HRT- Hormon Replace ment Therapy) a klimax tüneteinek enyhítésére hivatott terápiás módszer, mely a nyugati társadalmakban már széles körben elterjedt eljárás, azonban hazánkban csak 4-5%-ban választják ezt a gyógymódot.


Emlőszűrés

Népegészségügyi program keretében működő emlőszűrő állomások Magyarországon


Az emlőrák elleni küzdelem nem a műtéttel kezdődik!

A daganatos megbetegedés okozta halálozás Magyarországon régóta a második helyen áll. A női lakosság vezető haláloka ma is az emlőrák.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát. Hiába küzdenek a gyógyítók (orvosok, nővérek, illetve egyéb, különböző szakemberek), ha a társadalom közreműködése hiányzik; talán ezért sem születhetett eleddig átütő eredmény a halálozási arány csökkentésében, a rák elleni küzdelemben. Most azonban összefogtak a civilszervezetek, az orvosszakma, a gazdasági szféra, a kormányzat és magánszemélyek az egészségért, a mellrák ellen.
A figyelemfelkeltő program keretében október 27-én, késő délután, Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony vezetésével vonult át az egybegyűlt nagyközönség a szimbolikusan rózsaszínbe öltöztetett Lánchídon (a mellrák nemzetközi figyelemfelkeltő színe a rózsaszín).


| | | | | 1995 | | | | |


Web Design & Development Prowebshop